Εισαγγελική έρευνα για την απόδραση υπόδικης με “βραχιολάκι”
Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνθήκες υπό τις οποίες απέδρασε η 43χρονη υπόδικος για την υπόθεση της ENERGA, που βρισκόταν υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση (“βραχιολάκι”), διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγκας.
Στο πλαίσιο της εξέτασης, η οποία θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, θα ερευνηθεί εάν υπήρξε ολιγωρία από την αστυνομία για τον εντοπισμό της 43χρονης καθώς και παραλήψεις από την εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με την τήρηση του προγράμματος της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των κρατουμένων.
Υπουργείο Δικαιοσύνης: δεν θα καταργηθεί το “βραχιολάκι”
«Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως» διαμηνύει, εν τω μεταξύ, το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Εξηγεί πως «η παραβίαση από επιτηρούμενη των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (“βραχιολάκι”) διαπιστώθηκε το Σάββατο, 19.11.2016, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, η επιτηρούμενη, υπόδικη για οικονομικά εγκλήματα, απομακρύνθηκε από το σπίτι της και στη συνέχεια έσπασε και πέταξε τη φορητή συσκευή ηλεκτρονικής επιτήρησης. Ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η αναζήτησή της συνεχίζεται. Το περιστατικό εξετάζεται λεπτομερώς προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν αστοχίες και να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις».
Το υπουργείο επισημαίνει ότι «η ηλεκτρονική επιτήρηση, σε κατ’ οίκον περιορισμό ή εκπαιδευτική άδεια, έχει συνολικά εφαρμοστεί σε έντεκα (11) άτομα, χωρίς καμιά παραβίαση των όρων της μέχρι προχθές. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζεται στη διαρκή παρακολούθηση αλλά και την εμπιστοσύνη των επιτηρουμένων. Τα εναλλακτικά μέτρα της κράτησης, που υιοθετούνται διεθνώς ως προτεραιότητα της αντεγκληματικής πολιτικής, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρεγκλίτως».
Οι εξηγήσεις της εταιρείας
Η G4S αναφέρει πως «στις 19 Νοεμβρίου 2016, έλαβε άμεσα στις 18:58:08 σήμα παραβίασης των κατ’ οίκον περιοριστικών όρων από άτομο επιτηρούμενο με το ηλεκτρονικό “βραχιόλι”. Ενημέρωσε άμεσα και σύμφωνα με τις διαδικασίες όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και συνέχισε να παρέχει διαρκή ενημέρωση σε αυτές για τη θέση και την πορεία του επιτηρουμένου ατόμου μέχρι της στιγμής που έλαβε σήμα αποκοπής του ιμάντα του “βραχιολιού”, το οποίο και εντόπισε και περισυνέλλεξε στη συνέχεια”.
Επισημαίνεται ότι η εταιρεία, ως τεχνολογικός πάροχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι υπεύθυνη για την εγκατάσταση και καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια και για την τήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών όρων, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβίασης, η εταιρεία ενημερώνει τις αρχές για να επιληφθούν και σε καμία περίπτωση ο ρόλος της δεν εκτείνεται σε καταστολή, περιορισμό ή καταδίωξη του επιτηρουμένου.