LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2016 12:24

ΕΛΑΣ: οι αποκαλύψεις Γιωτόπουλου φωτίζουν μόνο μια δολοφονία

Τι εκτιμούν στελέχη της ΕΛΑΣ και γιατί επικεντρώνονται μόνο σε μια δολοφονία. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο «κάδρο». Ο αρχικός «πυρήνας» και οι πρώτες εκτελέσεις.

Αλ. Γιωτόπουλος

Η εξιχνίαση και η απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο για μία αιματηρή ενέργεια στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, όταν εξερράγη βόμβα με τηλεχειρισμό στον Περισσό που κόστισε τη ζωή στον 40χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο, είναι το μοναδικό ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την πρόθεση του κρατούμενου για την υπόθεση της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Ο λόγος που το ενδιαφέρον της αστυνομίας περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό, οφείλονται και στο γεγονός, ότι για τις περισσότερες ένοπλες ενέργειες από την περίοδο 1973-1991, δεν έχουν δικαστική αξία καθώς ισχύει η παραγραφή λόγω παρέλευσης της 25ετίας από την τέλεση τους.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών όμως εκτιμούν ότι «πιθανόν κατέχει τα τελευταία, χαμένα κομμάτια του παζλ της ένοπλης δράσης και οι αναφορές του μπορεί να φωτίσουν άγνωστες πτυχές. Κάτι που δεν θα έχει μόνο ιστορική αξία...».

Η επιστολή Γιωτόπουλου και οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ

Σε επιστολή του που δημοσίευσε προ μίας εβδομάδας η εφημερίδα «Έθνος», ο  Γιωτόπουλος ανέφερε ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν, που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που "έκαιγε" ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως και σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου τα οποία εξαφανίστηκαν».

Συμπλήρωσε πως υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του «από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ' αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες ή και άλλες αιματηρές ενέργειες».

Αρχικά οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησαν ότι πρόκειται για αναφορές του «Λάμπρου» της 17Ν σχετικά με ασύλληπτα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, χωρίς αξία, σε έναν διαρκή κύκλο αρνήσεων κάθε εμπλοκής του αλλά και στην προσπάθειά του για «αλλοίωση» δεδομένων της υπόθεσης.

 Όμως αμέσως μετά, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μπόρεσαν, όπως απεκάλυψε και «Το Βήμα της Κυριακής», να αποκρυπτογραφήσουν τους «υπαινιγμούς» του  Γιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΛΑΣ, «ο Αλ. Γιωτόπουλος αναφέρεται αρχικά σε ηγετικό μέλος του εγχώριου αντάρτικου πόλης που συμμετείχε στη δημιουργία αρχικά της "μητρικής" οργάνωσης ΕΛΑ και ακολούθως της 17Ν ως ένα "παράρτημά" του που ήθελε και ορισμένα αιματηρά χτυπήματα.

Αυτός ο καθοδηγητής του εγχώριου αντάρτικου μαζί με ορισμένα από τα άτομα που αναδείχθηκαν το 1995 από τα αρχεία της Στάζι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις του ΕΛΑ την περίοδο 1974-80, ο ίδιος υποβοηθούσε στη στρατολόγηση μελών στη 17Ν και το διάστημα από το 1988 μέχρι το 1995 φέρεται να προώθησε το ένοπλο σχήμα των οργανώσεων "1η Μάη" και "ΕΛΑ -1η Μάη". Εκεί είναι λοιπόν το σημείο που φαίνεται να αναφέρεται και ο  Γιωτόπουλος», σύμφωνα με το vima.gr.

«Οι δύο από τους πρώην συντρόφους του οργανωτή της ΕΛΑ και της "1ης Μάη" πράγματι είχαν δώσει άτυπες καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και είχαν αναφερθεί σε πολλούς ενόπλους. Επιπλέον οι "πέντε" που προσθέτει στο άθροισμα ο "Λάμπρος" ξέραμε ότι ήταν η ομάδα κρούσης της "1ης Μάη".

Από αυτούς γνωρίζουμε τρία πρόσωπα. Τον αναφερόμενο ως "Πάρκινσον" επειδή έτρεμε πριν πυροβολήσει, που φέρεται να αντιστοιχεί σε έναν καθηγητή ΑΕΙ, στον συγγενή ενός ενόπλου που δεν ζει πλέον και σε έναν ήδη κατηγορούμενο και καταδικασθέντα για βομβιστικές επιθέσεις που ζούσε σε νησιωτική περιοχή».

«Αυτούς τους ξέραμε από άτυπες καταθέσεις οι οποίες μας είχαν δοθεί, χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε οτιδήποτε. Τότε μας είχαν πει ότι στην ίδια ομάδα κρούσης συμμετείχαν και άλλα δύο άτομα που δεν ξέρουμε μέχρι και σήμερα τα στοιχεία τους. Φαίνεται όμως λεπτομέρειες να γνωρίζει ο  Γιωτόπουλος και ίσως να θελήσει να μιλήσει γι' αυτά».

17 Νοέμβρη - Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - 17Ν

Ο αρχικός  «πυρήνας» και οι πρώτες εκτελέσεις

Η πρώτη από τις «αιματηρές επιθέσεις» αυτού του πυρήνα ήταν η δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 από την οργάνωση μίας χρήσης «Ιούνιος '78», που δημιουργήθηκε ως παράρτημα του ΕΛΑ, μόνο για να σκοτώσει τον πρώην ένστολο που είχε κατηγορηθεί για βασανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2002, η 17Ν και ο ΕΛΑ φέρονται να έχουν συναποφασίσει την εκτέλεση του Π. Μπάμπαλη αλλά και άλλων απότακτων αστυνομικών από το 1973.

Ο σχεδιασμός της δολοφονίας του Π. Μπάμπαλη άρχισε αμέσως μετά τη δολοφονία από τη 17Ν του συγκατηγορούμενού του Ευάγγελου Μάλλιου τον Δεκέμβριο του 1976, έναν μήνα μετά την ουσιαστικά απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου.

 Όμως ο Μπάμπαλης άργησε να «στοχευθεί» από τον ΕΛΑ, διότι είχε αναχωρήσει για «λόγους ασφαλείας» για τη Σαουδική Αραβία, και όταν επέστρεψε χτυπήθηκε.

Τα μέλη του ίδιου «πυρήνα» συγκρότησαν τη βραχύβια οργάνωση ΟΕΛΑ (Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης) που ανέλαβε την επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα κατά του σαουδάραβα πρεσβευτή στο Ψυχικό τον Απρίλιο του 1983. Σχεδιάστηκε λόγω των στενών σχέσεων του ΕΛΑ με την ομάδα του άραβα αρχιτρομοκράτη Κάρλος. Ο πρέσβης όμως επέζησε της ένοπλης επίθεσης.

Το 1988 δημιουργείται η οργάνωση «1η Μάη» που προχωράει (τον Ιούνιο αυτού του χρόνου) στην απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, ενώ Ιανουάριο του 1989 σκοτώνει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδο στην περιοχή των Αχαρνών. Η επίθεση κατά του κ. Ραυτόπουλου και η κατάθεση αυτόπτου μάρτυρα για «ΙΧ των δραστών» δημιούργησε έναν βασικό κύκλο υπόπτων για την ΕΛ.ΑΣ.

Αλ. Γιωτόπουλος

Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στο «χείλος» της παραγραφής

Την περίοδο 1990-1991 εμφανίζεται το μεικτό σχήμα «ΕΛΑ-1η Μάη» που προχώρησε μέχρι το 1995 σε περίπου 20 ένοπλες ενέργειες - ορισμένες εξ αυτών και στη Θεσσαλονίκη -, πολλές από τις οποίες αιματηρές, σε έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό με τη 17Ν. Ανάμεσα σε αυτές, οι εκρήξεις τον Ιούνιο του 1991 βόμβας στην οδό Μπουμπουλίνας που προκάλεσε τον τραυματισμό έξι περιπολούντων αστυνομικών αλλά και ενεργοποίησης τηλεχειριζόμενης βόμβας τον Φεβρουάριο του 2012 με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ στο Θησείο, προκαλώντας τον τραυματισμό 19 αστυνομικών και δύο πολιτών.

Ακολούθησε η προαναφερόμενη έκρηξη της τηλεχειριζόμενης βόμβας στον Περισσό που σκότωσε τον αστυνομικό υποδιευθυντή και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό δύο άλλων. Τον Ιανουάριο του 1995 υπήρξε η τελευταία εμφάνιση του «ασύλληπτου πυρήνα», τον οποίο φέρεται να περιγράφει ο Αλ. Γιωτόπουλος, με τη βόμβα στην (τότε) ΑΣΟΕΕ. Ο κίνδυνος αποκάλυψης στοιχείων από τα αρχεία της Στάζι που δημοσιοποιούνταν εκείνη την περίοδο και η επακόλουθη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στον τερματισμό της δράσης των εν λόγω ενόπλων.

Θα δώσει κατάθεση ο Γιωτόπουλος

Την περίοδο 2004-06 υπήρξαν δίκες υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ με πενιχρά και γενικόλογα στοιχεία, χωρίς να προσδιορισθούν οι δράστες των προαναφερόμενων αιματηρών επιθέσεων.

Τώρα ο Γιωτόπουλος θα κληθεί να καταθέσει σε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που θα τον επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Παραμένει όμως άγνωστο αν τα «παιχνίδια τακτικής και χρόνου» θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΣήμερα 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της ΑθήναςΤρίτη 23 Απριλίου 2024 21:32 | Ειδήσεις

Σε ποιες οδούς και πλατείες θα απαγορεύεται η διέλευση αλλά και η στάση και η στάθμευση οχημάτων. Πόσες ώρες θα διαρκέσει η κάθε απαγόρευση.

Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασηςΣήμερα 11:42 | Ειδήσεις

Εξελίξεις μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ξεκινά έρευνα για Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψη εγκληματία.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
ΤτΕ: Εύσημα και “καμπανάκια” για τις τράπεζες14:25Μαδρίτη – Σάκκαρη: Πρόκριση μετά από εντυπωσιακή εμφάνιση14:12Μαρινάκης: Έπεσαν οι μάσκες για κόμματα που εξελέγησαν με σημαία την Εκκλησία (βίντεο)13:58Ο Φλώρος απολογείται για το επεισόδιο με τον Γραμμένο13:45Καλλιάνος - “Αττικόν”: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή13:32Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίας13:18Φωτιά στη Μονεμβασιά13:05Λίτσα Πατέρα - Ζώδια: Οι προβλέψεις της Πέμπτης και οι ζήλιες (βίντεο)12:51Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο