LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Νοεμβρίου 2016 12:24

ΕΛΑΣ: οι αποκαλύψεις Γιωτόπουλου φωτίζουν μόνο μια δολοφονία

Τι εκτιμούν στελέχη της ΕΛΑΣ και γιατί επικεντρώνονται μόνο σε μια δολοφονία. Ποια είναι τα νέα πρόσωπα που μπαίνουν στο «κάδρο». Ο αρχικός «πυρήνας» και οι πρώτες εκτελέσεις.

Αλ. Γιωτόπουλος

Η εξιχνίαση και η απόδοση ποινικών ευθυνών μόνο για μία αιματηρή ενέργεια στις 19 Σεπτεμβρίου 1994, όταν εξερράγη βόμβα με τηλεχειρισμό στον Περισσό που κόστισε τη ζωή στον 40χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο, είναι το μοναδικό ενδιαφέρον των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την πρόθεση του κρατούμενου για την υπόθεση της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το εγχώριο αντάρτικο πόλης.

Ο λόγος που το ενδιαφέρον της αστυνομίας περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο περιστατικό, οφείλονται και στο γεγονός, ότι για τις περισσότερες ένοπλες ενέργειες από την περίοδο 1973-1991, δεν έχουν δικαστική αξία καθώς ισχύει η παραγραφή λόγω παρέλευσης της 25ετίας από την τέλεση τους.

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών όμως εκτιμούν ότι «πιθανόν κατέχει τα τελευταία, χαμένα κομμάτια του παζλ της ένοπλης δράσης και οι αναφορές του μπορεί να φωτίσουν άγνωστες πτυχές. Κάτι που δεν θα έχει μόνο ιστορική αξία...».

Η επιστολή Γιωτόπουλου και οι εκτιμήσεις της ΕΛΑΣ

Σε επιστολή του που δημοσίευσε προ μίας εβδομάδας η εφημερίδα «Έθνος», ο  Γιωτόπουλος ανέφερε ότι «στο παράνομο σπίτι-γιάφκα της 17Ν, που αποκαλύφθηκε το 2002, υπήρχε ένα όπλο που "έκαιγε" ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, όπως και σημαντικά χειρόγραφα του ίδιου προσώπου τα οποία εξαφανίστηκαν».

Συμπλήρωσε πως υπήρξαν επιβαρυντικές καταθέσεις εναντίον του ίδιου και εναντίον άλλων δύο κολλητών του «από συλληφθέντες που συνεργάστηκαν με τις Αρχές. Ποιος έδωσε εντολή να αγνοηθούν και να μπουν στο αρχείο; Οι τρεις αυτοί συνδέονταν με άλλους πέντε. Απ' αυτή την ομάδα των τουλάχιστον οκτώ, ορισμένοι είχαν άμεση συμμετοχή σε ανθρωποκτονίες ή και άλλες αιματηρές ενέργειες».

Αρχικά οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησαν ότι πρόκειται για αναφορές του «Λάμπρου» της 17Ν σχετικά με ασύλληπτα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, χωρίς αξία, σε έναν διαρκή κύκλο αρνήσεων κάθε εμπλοκής του αλλά και στην προσπάθειά του για «αλλοίωση» δεδομένων της υπόθεσης.

 Όμως αμέσως μετά, πρώην και νυν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μπόρεσαν, όπως απεκάλυψε και «Το Βήμα της Κυριακής», να αποκρυπτογραφήσουν τους «υπαινιγμούς» του  Γιωτόπουλου.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις των αναλυτών της ΕΛΑΣ, «ο Αλ. Γιωτόπουλος αναφέρεται αρχικά σε ηγετικό μέλος του εγχώριου αντάρτικου πόλης που συμμετείχε στη δημιουργία αρχικά της "μητρικής" οργάνωσης ΕΛΑ και ακολούθως της 17Ν ως ένα "παράρτημά" του που ήθελε και ορισμένα αιματηρά χτυπήματα.

Αυτός ο καθοδηγητής του εγχώριου αντάρτικου μαζί με ορισμένα από τα άτομα που αναδείχθηκαν το 1995 από τα αρχεία της Στάζι συμμετείχε στις βομβιστικές επιθέσεις του ΕΛΑ την περίοδο 1974-80, ο ίδιος υποβοηθούσε στη στρατολόγηση μελών στη 17Ν και το διάστημα από το 1988 μέχρι το 1995 φέρεται να προώθησε το ένοπλο σχήμα των οργανώσεων "1η Μάη" και "ΕΛΑ -1η Μάη". Εκεί είναι λοιπόν το σημείο που φαίνεται να αναφέρεται και ο  Γιωτόπουλος», σύμφωνα με το vima.gr.

«Οι δύο από τους πρώην συντρόφους του οργανωτή της ΕΛΑ και της "1ης Μάη" πράγματι είχαν δώσει άτυπες καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και είχαν αναφερθεί σε πολλούς ενόπλους. Επιπλέον οι "πέντε" που προσθέτει στο άθροισμα ο "Λάμπρος" ξέραμε ότι ήταν η ομάδα κρούσης της "1ης Μάη".

Από αυτούς γνωρίζουμε τρία πρόσωπα. Τον αναφερόμενο ως "Πάρκινσον" επειδή έτρεμε πριν πυροβολήσει, που φέρεται να αντιστοιχεί σε έναν καθηγητή ΑΕΙ, στον συγγενή ενός ενόπλου που δεν ζει πλέον και σε έναν ήδη κατηγορούμενο και καταδικασθέντα για βομβιστικές επιθέσεις που ζούσε σε νησιωτική περιοχή».

«Αυτούς τους ξέραμε από άτυπες καταθέσεις οι οποίες μας είχαν δοθεί, χωρίς να μπορούμε να τεκμηριώσουμε οτιδήποτε. Τότε μας είχαν πει ότι στην ίδια ομάδα κρούσης συμμετείχαν και άλλα δύο άτομα που δεν ξέρουμε μέχρι και σήμερα τα στοιχεία τους. Φαίνεται όμως λεπτομέρειες να γνωρίζει ο  Γιωτόπουλος και ίσως να θελήσει να μιλήσει γι' αυτά».

17 Νοέμβρη - Αλέξανδρος Γιωτόπουλος - 17Ν

Ο αρχικός  «πυρήνας» και οι πρώτες εκτελέσεις

Η πρώτη από τις «αιματηρές επιθέσεις» αυτού του πυρήνα ήταν η δολοφονία του απότακτου αστυνομικού Πέτρου Μπάμπαλη τον Ιανουάριο του 1979 από την οργάνωση μίας χρήσης «Ιούνιος '78», που δημιουργήθηκε ως παράρτημα του ΕΛΑ, μόνο για να σκοτώσει τον πρώην ένστολο που είχε κατηγορηθεί για βασανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2002, η 17Ν και ο ΕΛΑ φέρονται να έχουν συναποφασίσει την εκτέλεση του Π. Μπάμπαλη αλλά και άλλων απότακτων αστυνομικών από το 1973.

Ο σχεδιασμός της δολοφονίας του Π. Μπάμπαλη άρχισε αμέσως μετά τη δολοφονία από τη 17Ν του συγκατηγορούμενού του Ευάγγελου Μάλλιου τον Δεκέμβριο του 1976, έναν μήνα μετά την ουσιαστικά απαλλακτική απόφαση του δικαστηρίου.

 Όμως ο Μπάμπαλης άργησε να «στοχευθεί» από τον ΕΛΑ, διότι είχε αναχωρήσει για «λόγους ασφαλείας» για τη Σαουδική Αραβία, και όταν επέστρεψε χτυπήθηκε.

Τα μέλη του ίδιου «πυρήνα» συγκρότησαν τη βραχύβια οργάνωση ΟΕΛΑ (Ομάδα Επαναστατικής Λαϊκής Αλληλεγγύης) που ανέλαβε την επίθεση με τηλεχειριζόμενη βόμβα κατά του σαουδάραβα πρεσβευτή στο Ψυχικό τον Απρίλιο του 1983. Σχεδιάστηκε λόγω των στενών σχέσεων του ΕΛΑ με την ομάδα του άραβα αρχιτρομοκράτη Κάρλος. Ο πρέσβης όμως επέζησε της ένοπλης επίθεσης.

Το 1988 δημιουργείται η οργάνωση «1η Μάη» που προχωράει (τον Ιούνιο αυτού του χρόνου) στην απόπειρα δολοφονίας του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου, ενώ Ιανουάριο του 1989 σκοτώνει τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Βερνάρδο στην περιοχή των Αχαρνών. Η επίθεση κατά του κ. Ραυτόπουλου και η κατάθεση αυτόπτου μάρτυρα για «ΙΧ των δραστών» δημιούργησε έναν βασικό κύκλο υπόπτων για την ΕΛ.ΑΣ.

Αλ. Γιωτόπουλος

Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στο «χείλος» της παραγραφής

Την περίοδο 1990-1991 εμφανίζεται το μεικτό σχήμα «ΕΛΑ-1η Μάη» που προχώρησε μέχρι το 1995 σε περίπου 20 ένοπλες ενέργειες - ορισμένες εξ αυτών και στη Θεσσαλονίκη -, πολλές από τις οποίες αιματηρές, σε έναν ιδιόμορφο ανταγωνισμό με τη 17Ν. Ανάμεσα σε αυτές, οι εκρήξεις τον Ιούνιο του 1991 βόμβας στην οδό Μπουμπουλίνας που προκάλεσε τον τραυματισμό έξι περιπολούντων αστυνομικών αλλά και ενεργοποίησης τηλεχειριζόμενης βόμβας τον Φεβρουάριο του 2012 με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ στο Θησείο, προκαλώντας τον τραυματισμό 19 αστυνομικών και δύο πολιτών.

Ακολούθησε η προαναφερόμενη έκρηξη της τηλεχειριζόμενης βόμβας στον Περισσό που σκότωσε τον αστυνομικό υποδιευθυντή και προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό δύο άλλων. Τον Ιανουάριο του 1995 υπήρξε η τελευταία εμφάνιση του «ασύλληπτου πυρήνα», τον οποίο φέρεται να περιγράφει ο Αλ. Γιωτόπουλος, με τη βόμβα στην (τότε) ΑΣΟΕΕ. Ο κίνδυνος αποκάλυψης στοιχείων από τα αρχεία της Στάζι που δημοσιοποιούνταν εκείνη την περίοδο και η επακόλουθη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. οδήγησαν στον τερματισμό της δράσης των εν λόγω ενόπλων.

Θα δώσει κατάθεση ο Γιωτόπουλος

Την περίοδο 2004-06 υπήρξαν δίκες υπόπτων για συμμετοχή στον ΕΛΑ με πενιχρά και γενικόλογα στοιχεία, χωρίς να προσδιορισθούν οι δράστες των προαναφερόμενων αιματηρών επιθέσεων.

Τώρα ο Γιωτόπουλος θα κληθεί να καταθέσει σε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που θα τον επισκεφθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Παραμένει όμως άγνωστο αν τα «παιχνίδια τακτικής και χρόνου» θα έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓυναικοκτονία στη Ρόδο: Η Ντόρα ήταν “αντράκι”, λέει ο αδελφός τηςΧθες 21:21 | Ειδήσεις

Ο αδελφός της 32χρονης μιλά στον ΑΝΤ1, ενώ η οικογένειά της απαντά στη «συγγνώμη» της οικογένειας του δράστη.

Αντιεμβολιαστές - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Την Τρίτη τα πορίσματα για τις έρευνες στο ΔιαδίκτυοΧθες 19:02 | Ειδήσεις

Εργαζόμαστε εντατικά για τη διερεύνηση περιπτώσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κορονοϊός - Βασίλης Λεβέντης: Συγκλονίζει το μήνυμα του γιου τουΧθες 21:06 | Ειδήσεις

Τι ζήτησε από τον κόσμο ο γιος του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό.

Ελευθέριος Βενιζέλος: προσγείωση αεροπλάνου χωρίς φρέναΧθες 10:46 | Ειδήσεις

"Στον αέρα" βρίσκεται το αεροσκάφος αυτήν την ώρα και ετοιμάζεται για προσγείωση. Συναγερμός έχει σημάνει στο αεροδρόμιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Microbotox: Η νέα τάση στο botox! Υπόσχεται φυσικό αποτέλεσμα23:59Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test την Δευτέρα σε 157 περιοχές23:46Παναθηναϊκός - Super Cup: “Πράσινη” η πρώτη κούπα της σεζόν23:32Εκλογές στη Γερμανία: Μάχη θρίλερ με οριακό προβάδισμα του SPD 23:17Ελβετία - Δημοψήφισμα: “ναι” στον γάμο ομοφυλόφιλων 23:03Ερντογάν: Η Τουρκία θα αγοράσει δεύτερη παρτίδα ρωσικών S-40022:48ΠΑΟΚ - AEK: Πήρε το ντέρμπι ο “δικέφαλος του βορρά” στην Τούμπα 22:34Χανιά: Τροχαίο δυστύχημα με εμπλοκή πέντε αυτοκινήτων (εικόνες)22:20Αντιεμβολιαστές: Νέες συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη (εικόνες)22:06Mad Clip: η ταχύτητα του μοιραίου οχήματος και της πρόσκρουσης21:53Σεισμός στις Φιλιππίνες 21:39Γυναικοκτονία στη Ρόδο: Η Ντόρα ήταν “αντράκι”, λέει ο αδελφός της21:24Κορονοϊός - Βασίλης Λεβέντης: Συγκλονίζει το μήνυμα του γιου του 21:10Λαμία - Παναιτωλικός: Ισοπαλία... θρίλερ στο φινάλε20:55Πέθανε ο Κώστας Καραμηνάς20:42“ Άγριες Μέλισσες”: Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος για τις ανατροπές της 3ης σεζόν (βίντεο)20:27COVID-19 και καρδιά: Τι ακριβώς συμβαίνει;20:14Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τα εγκαίνια έκθεσης για την Ελλάδα στο Λούβρο19:59Η Ινδία προετοιμάζεται για τον κυκλώνα “Γκούλαμπ” (εικόνες)19:45Αντιεμβολιαστές - Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Την Τρίτη τα πορίσματα για τις έρευνες στο Διαδίκτυο19:32
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο