Ένοχοι οι σωφρονιστικοί των φυλακών Νιγρίτας για τον θάνατο του Ίλι Καρέλι
Ένοχοι για βασανιστήρια, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του Ίλι Καρέλι, σε βαθμό κακουργήματος, κρίθηκαν, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση του Αλβανού βαρυποινίτη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Νιγρίτας.
Ένας εκ των κατηγορούμενων δεσμοφυλάκων κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια, στην πλημμεληματική του μορφή, ενώ ο διευθυντής των φυλακών που αντιμετώπιζε την πράξη της υπόθαλψης εγκληματία, αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε μάλιστα σε 12 σωφρονιστικούς υπαλλήλους ποινές κάθειρξης από 5 έως 7 έτη. Συγκεκριμένα, έξι εκ των κατηγορούμενων καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 5 ετών, άλλοι τρεις σε κάθειρξη 6 ετών και οι υπόλοιποι τρεις σε κάθειρξη 7 ετών. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος-εξωτερικός φρουρός στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης, κρίθηκε ένοχος για βασανισμό, αλλά σε πλημμεληματικό βαθμό.
Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο παραπέμφθηκαν να δικαστούν συνολικά 14 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Όπως αποφάσισε το δικαστήριο, ο θάνατος του 42χρονου Καρέλι δεν συνδέεται με τα βασανιστήρια και ως εκ τούτου μετέτρεψε την αρχική κατηγορία, που ήταν αυτή της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τα οποία επήλθε ο θάνατος ατόμου, σε πρόκληση βασανιστηρίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του θύματος.
Εξάλλου, το δικαστήριο αποφάσισε να χορηγήσει σε όλους τους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και επιπλέον σε κάποιους εξ αυτών το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Γι αυτό, το δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους ενόψει του Εφετείου, υπό τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.