Σύνταξη στα 70 ζητούν ανώτατοι δικαστές
Της Λίας Κοντοπούλου
Η παράταση του ορίου ηλικίας κατά τρία έτη για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς τέθηκε στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Πέμπτη οι Πρόεδροι των Ανωτάτων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει ρητά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών με την συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η δυνατότητα νομοθετικής λύσης, καθώς, όπως τονίστηκε, το όριο των 67 ετών έχει τεθεί για την προστασία των δικαστών, ώστε να μην μπορούν να εκδιωχθούν νωρίτερα από τις θέσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενημέρωσε για το θέμα δεκάδες Εφέτες και Προέδρους Εφετών αναφέροντάς τους πως το ζήτημα ετέθη στον Αλέξη Τσίπρα από τους ίδιους τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων ως “αίτημα πολλών δικαστικών” και πως η θέση του “ήταν πολύ θετική”. Εξηγήθηκε στον Πρωθυπουργό τι ορίζει το Σύνταγμα, τι ισχύει στο εξωτερικό και κυρίως στα ευρωπαϊκά δικαστήρια όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας και πώς μπορεί η παράταση να προβλεφθεί νομοθετικά, χωρίς να προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές.
Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αποχωρεί από τη θέση της τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της. Αν η πρόταση αυτή προχωρήσει και ξεπεραστεί νομοθετικά το όριο ηλικίας που επιτάσσει το Σύνταγμα θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.
Αντιστοίχως, στις θέσεις τους δύνανται να παραμείνουν και οι λοιποί παράγοντες της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νικ. Σακελλαρίου, που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
Η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στο δικαστικό σώμα, με αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς να επισημαίνουν ότι μοναδικός στόχος είναι η παραμονή της παρούσας ηγεσίας της Δικαιοσύνης πέραν των ορίων που τίθενται από το Σύνταγμα.
Να μην επιχειρήσουν νέο συνταγματικό πραξικόπημα ζητά από τους ανώτατους δικαστές το Ποτάμι.
«Τελικά φαίνεται ότι η επιχειρούμενη συναλλαγή της κυβέρνησης με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εκτός από οικονομικά, προέβλεπε κι άλλου είδους ανταλλάγματα. Με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι αντικείμενο της συζήτησης με τον κ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και η παράταση του ηλικιακού ορίου παραμονής στην υπηρεσία ανώτατων λειτουργών μετά το 67ο έτος της ηλικίας, παρότι υπάρχει ρητή συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 88, παρ.5) για υποχρεωτική αποχώρηση μετά τη συμπλήρωσή του», σημειώνει το Ποτάμι και προσθέτει:
«Είναι τυχαία η συζήτηση, όταν η κυρία Θάνου πρέπει να αποχωρήσει σε κάποιους μήνες; Αλλά για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Αν επιχειρήσουν να περάσουν νομοθετική διάταξη, θα πρόκειται για συνταγματικό πραξικόπημα. Κι όσο αδίστακτοι και αν είναι πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα περάσει».