Βιομηχανικά απόβλητα “θαμμένα” δίπλα στον Ασωπό
Όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με εντολή του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη, μετά από σχετική καταγγελία και με την άδεια της αρμόδιας Εισαγγελέως, για διενέργεια έρευνας-ελέγχου σε γήπεδο όμορο του Ασωπού ποταμού, στη θέση «Φυτό» Συκαμίνου, το Σώµα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόµησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) προέβη σε διερεύνηση των καταγγελλόμενων.
Η εκσκαφή πραγματοποιήθηκε με ειδικό μηχάνημα έργου (ερπυστριοφόρος εκσκαφέας με μεγάλο βραχίονα) και με την επίβλεψη των μηχανικών Επιθεωρητών σε έκταση περίπου 12x5 m και σε βάθος έως 8 m.
Κατά τη διάρκεια της εκσκαφής και σε διάφορα βάθη, παρατηρήθηκε η ύπαρξη Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), καθώς και αποβλήτων που προσομοίαζαν μακροσκοπικά με ιλύες από μονάδες επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, πιθανότατα μεταλλουργικών βιομηχανιών, τέφρες και πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Ελήφθησαν δείγματα από αυτά τα απόβλητα τα οποία απεστάλησαν στο Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) προκειμένου να γίνουν αναλύσεις και πιθανή εκτίμηση της προέλευσής τους.
Ελήφθη φωτογραφικό υλικό και ακολούθησε προσωρινή επανεπίχωση του σημείου εκσκαφής.
Ο χώρος στον οποίο διενεργείται ο έλεγχος είναι ιδιωτικός. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη προκαταρκτική εξέταση (άρθρο 31Κ.Π.Δ) που θα διενεργηθεί από το ΣΕΠΔΕΜ, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική εντολή.
Μετά από τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων των δειγμάτων, η έρευνα θα συνεχιστεί με νέες εκσκαφές σε σημεία όπου οι καταγγέλλοντες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν βαρέλια με τοξικά υγρά.
Και σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Π.Δ 148/2009 διαδικασία για ανάληψη περιβαλλοντικής ευθύνης από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή όποιος άλλος προκύψει ως υπεύθυνος κατά την προανακριτική διαδικασία.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος-σύμφωνα πάντα με το σχετικό δελτίο τύπου- πιστοί στη στρατηγική του Υπουργείου στο θέμα του Ασωπού ποταμού που δεν είναι άλλο παρά η οριστική λύση του προβλήματος, κινήθηκαν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Η πολιτική βούληση για την απορρύπανση του ποταμού Ασωπού είναι εκπεφρασμένη.