Χρονιά ρεκόρ για την καρέτα-καρέτα στη Ζάκυνθο (βίντεο)
Περισσότερες από 480 φωλιές καρέτα φιλοξενούνται ήδη για φέτος το καλοκαίρι στα Σεκάνια Ζακύνθου, σε μία χρονιά ρεκόρ σε σχέση με την τελευταία πενταετία.
Η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας για τη χελώνα Caretta caretta στη Μεσόγειο είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο για το μοναδικό αυτό είδος και το WWF επαγρυπνά και φέτος, μαζί πάντα με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ.
Από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν καθημερινά την περιοχή και βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιαδήποτε απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή και την Caretta caretta.
Το 2016 αναδεικνύεται σε χρονιά ρεκόρ αφού οι χελώνες στα Σεκάνια και σε όλη την περιοχή του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) είναι αριθμητικά πολύ περισσότερες σε σχέση με τα δεδομένα της τελευταίας πενταετίας.
Οι φωλιές αγγίζουν τον αριθμό των 482 στα Σεκάνια μέχρι στιγμής, ενώ για το ΕΘΠΖ συνολικά ο αντίστοιχος αριθμός αγγίζει τις 1021, σύμφωνα με τις καταγραφές του ΑΡΧΕΛΩΝΑ. Από την πλευρά του, για ακόμα μία χρονιά το WWF Ελλάς, και με τη στήριξη του WWF Σουηδίας, πραγματοποιεί πρόγραμμα φύλαξης της περιοχής των Σεκανίων.
Ήδη από τις 27 Ιουνίου, δύο πυροφύλακες προστατεύουν τα Σεκάνια, τόσο από την ανθρώπινη παρουσία που απαγορεύεται στην περιοχή όσο και από πιθανές πυρκαγιές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την παραλία.
Η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στη Ζάκυνθο, μας μεταφέρει μέσα από την προσωπική της εμπειρία και ένα μοναδικό υποβρύχιο βίντεο θηλυκής καρέτα, τη σημασία της προστασίας των Σεκανίων.
Γιατί είναι σημαντική η προστασία των Σεκανίων και τι προσφέρουν οι πυροφύλακες του WWF:
Η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται στον πυρήνα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και στην παραλία των Σεκανίων, καθώς αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις συνθήκες ωοτοκίας της καρέτα. Ταυτόχρονα, μια πιθανή πυρκαγιά στην περιοχή γύρω από τα Σεκάνια μπορεί να καταστρέψει την επιφανειακή βλάστηση και η επακόλουθη διάβρωση να μεταφέρει στην παραλία χώμα και λάσπη και να καλύψει την άμμο, όπου κάνουν τις φωλιές τους οι χελώνες.
Για αυτόν τον λόγο, οι δύο πυροφύλακες του WWF, αφού εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό του δασικού προγράμματος της οργάνωσης και του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ζακύνθου, βρίσκονται κάθε μέρα στις επάλξεις για να αποσοβήσουν κάθε πιθανή απειλή.
Σε συνεργασία με το ΕΘΠΖ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλους τους υπεύθυνους φορείς και τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ που καταγράφει τις φωλιές φροντίζουν ό, τι προκύπτει καθημερινά. Κύριο μέλημά τους είναι ο έγκαιρος εντοπισμός δασικών πυρκαγιών ώστε να ειδοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν το Πυροσβεστικό Σώμα για την καταστολή τους.