Μουζάλας: Δημιουργείται χάρτης για τη διαχείριση του προσφυγικού
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία του υπουργείου, εκπρόσωποι των δυο διεθνών οργανισμών και των έξι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που πρόκειται να δράσουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο γ.γ. Υποδοχής Οδυσσέας Βουδούρης, ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος, αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και εκπρόσωποι των οργανώσεων Γιατροί του Κόσμου (MDM), Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), Δανικό Συμβούλιο Προσφύγων (DRC), Save the Children, Oxfam και WAHA.
Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, βασικός στόχος του δικτύου συνεργασίας είναι η εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Για τον λόγο αυτόν, θα δημιουργηθεί «χάρτης» που θα ενημερώνεται συνεχώς, και θα περιλαμβάνει τις δομές και κέντρα φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες και τις ανάγκες που υπάρχουν. Θα προσδιορισθούν οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν οι οργανώσεις, ενώ στον «χάρτη» θα συμπεριληφθούν και οι επιπλέον ανάγκες που θα εμφανισθούν και θα κληθούν να καλύψουν οι οργανώσεις.
Απευθυνόμενος προς τις οργανώσεις, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισήμανε την ανάγκη, αλλά και τη δέσμευση, ώστε η πλειονότητα των απασχολουμένων στους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να προέρχονται από το εργατικό δυναμικό της χώρας και η πλειονότητα των αναγκών να καλύπτονται από την εγχώρια αγορά.
Ο κ. Μουζάλας διατύπωσε την πρόθεση να διευρυνθεί ο κατάλογος των συνεργαζόμενων οργανώσεων χωρίς, όπως επισήμανε, να αποκλεισθούν οι μεμονωμένοι εθελοντές. Όπως είπε, θα υπάρξει διακριτός χώρος δράσης για τους εθελοντές, το κίνημα των οποίων αναδείχθηκε αυθόρμητα και δυναμικά, και ως εκ τούτου συνιστά ηθικό πλεονέκτημα της χώρας. Όμως και οι εθελοντές θα κληθούν να δράσουν εξίσου οργανωμένα με τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ.
Αναφερόμενος ειδικά στους ασυνόδευτους ανηλίκους, σημείωσε ότι αποτελούν προτεραιότητα και ζήτησε από την ΜΚΟ Save the Children, να μοιρασθεί με τις άλλες οργανώσεις την τεχνογνωσία της, προκειμένου σταδιακά να ενταχθούν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι σε δομές.