LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 11 Απριλίου 2016 10:26

Ειδομένη: Θωρακισμένα στην πλευρά της ΠΓΔΜ

Σε διπλωματικό επεισόδιο τείνει να εξελιχθεί η μάχη στην Ειδομένη, που άφησε πίσω της εκατοντάδες τραυματίες. Οι ανακοινώσεις των δύο πλευρών. Η κατάσταση στον Πειραιά.

Θωρακισμένα οχήματα - φράκτης - Σκοπιανοί

Τεθωρακισμένα έχουν στοιχηθεί πίσω από το φράχτη της Ειδομένης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, μία μέρα μετά τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο σημείο, μεταξύ αστυνομικών και προσφύγων, όταν ομάδα των δεύτερων επιχείρησε να περάσει στα εδάφη της.

Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής δεύτερη ανακοίνωση, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε την ελληνική αστυνομία ότι, επέδειξε απραξία. Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, είχε υποστηρίξει ότι, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούσουν δακρυγόνα και χημικά, επειδή πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα σε εδάφη της.

Από ελληνικής πλευράς, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο διαβήματα προς την ΠΓΔΜ, καθιστώντας σαφές ότι, η χρήση βίας κατ'ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Κάλεσε, επιπλέον, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει προηγουμένως, είχε παραδεχτεί ότι, υπάρχουν κενά στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, «η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια και, πολύ σύντομα, η εικόνα του προσφυγικού/μεταναστευτικού στην Ελλάδα θα έχει αλλάξει ριζικά».

Ο Γιώργος Κυρίτσης από την πλευρά του, είχε καλέσει εξ αρχής τις Αρχές της γειτονικής χώρας να επιδείξουν ηρεμία και να μην κάνουν χρήση βίας, ενώ μιλώντας σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα, αφενός καταδίκασε εκ νέου τα χθεσινά περιστατικά, αφετέρου υπεραμύνθηκε τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας, σημειώνοντας ότι απέτρεψε τα χειρότερα.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει αν μπήκαν ή όχι σε ελληνικά εδάφη οι Σκοπιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί, έχει επιβεβαιωθεί αρχικά από πηγές του ΓΕΕΘΑ και σήμερα εκ νέου από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες της Ειδομένης

Ηρεμία επικρατεί αυτή την ώρα στην Ειδομένη, μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια. Χαρακτηριστικά της δράσης των Αστυνομικών της ΠΓΔΜ είναι ότι, από τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών, περίπου 300 άτομα να προσέλθουν στα ιατρεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναζητώντας βοήθεια.

Μεταξύ αυτών ήταν και τρία παιδιά με τραύματα από πλαστικές σφαίρες στο κεφάλι κι άλλα περίπου 35, ηλικίας 5-15 ετών, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων, ενώ άλλοι δύο νεαροί -κατά δήλωσή τους- τούς πήραν μαζί με άλλους δέκα στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου επί μία ώρα υπόκεινταν σε ξυλοδαρμό από την αστυνομία.

Ειδομένη - αγοράκι - επεισόδια - πρόσφυγες - παιδί

Επίσης, πάνω από τριάντα ασθενείς έλαβαν ψυχολογική φροντίδα, καθώς ήταν σε κατάσταση σοκ, ενώ στα ιατρεία προσήλθε -μεταξύ άλλων- και μία έγκυος από τη Συρία, μαζί με τα δύο παιδιά της, η οποία ανέφερε ότι έπεσε, όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν μόλις άρχισε η ρίψη δακρυγόνων.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα - tweet - έγκυες

Το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη ήταν γεμάτο όλη μέρα χθες και η ιατρική ομάδα ενισχύθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πληθώρα των περιστατικών, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν γύρω στις 11:30 το πρωί και διήρκεσαν έως το βράδυ. Από τα 300 περιστατικά, τα 200 προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα και άλλα 40 με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ επτά άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς.

Κλινάμαξες μετατρέπονται σε ιατρεία

Άλλες επτά κλινάμαξες και μία που έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει ως ιατρείο, «επιστράτευσε» ο ΟΣΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων της Ειδομένης.

Οι κλινάμαξες βρίσκονται από χθες στην Ειδομένη και, όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπεύθυνος Βόρειας Ελλάδας για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, Βασίλης Διαμαντάκης, οι πρόσφυγες από την πρώτη στιγμή μπήκαν μέσα στα βαγόνια.

«Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που υπήρξε αρχικά μια διστακτικότητα, επειδή νόμιζαν ότι θα τούς μεταφέρουμε, αυτή τη φορά, από την πρώτη στιγμή που άνοιξαν οι πόρτες μπήκαν μέσα. Κυρίως γυναίκες με μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντάκης.

Tραυματίες - επεισόδια - Ειδομένη

Σε ό,τι αφορά την κλινάμαξα-ιατρείο διευκρίνισε ότι θα δοθεί προς χρήση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στην Ειδομένη υπάρχουν συνολικά 14 κλινάμαξες, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντάκη, συνολικής χωρητικότητας περίπου 500 θέσεων, ενώ δεν αναμένονται άλλα βαγόνια στην περιοχή καθώς, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχει άλλη γραμμή χωρίς ρεύμα εκεί».

Ωστόσο, υπάρχουν άλλες 6-7 κλινάμαξες που θα μπορούσαν να επισκευαστούν και να μεταφερθούν σε κάποιο άλλο μέρος για να στεγάσουν πρόσφυγες, αλλά αυτό εξαρτάται, όπως διευκρίνισε, «από τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας».

 Όλες οι κλινάμαξες ήταν παροπλισμένες για τουλάχιστον μία πενταετία και συντηρήθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).

Η όλη δράση αποτελεί πρωτοβουλία και των τριών εταιρειών ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ και ΓΑΙΑΟΣΕ.

Επιχείρηση αποσυμφόρησης στον Πειραιά

Ακόμα μία επιχείρηση για την αποσυμφόρηση του Πειραιά λαμβάνει χώρα στο λιμάνι. Λιμενικοί μοιράζουν έντυπο υλικό, μέσω του οποίου ενημερώνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φύγουν από εκεί, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, «το λιμάνι είναι στον έλεγχο του Κράτους».

Ομάδες συγκεκριμένων ατόμων που δρουν τόσο στον Πειραιά, όσο και στην Ειδομένη, υποκινώντας τους πρόσφυγες να παραμένουν στους άτυπους καταυλισμούς και να μην πηγαίνουν σε οργανωμένες δομές, ενώ παράλληλα τους πείθουν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, είναι ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση. Ο Νίκος Τόσκας, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «έχουν γνώση οι φύλακες», αναφερόμενος σε «αλληλέγγυους» που είτε δρουν παράνομα, είτε προτρέπουν πρόσφυγες να κάνουν παράνομες πράξεις. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι δικαστικές Αρχές έχουν ήδη επιληφθεί για όσους είχαν εμπλακεί στην υπόθεση της παράνομης εισόδου στην ΠΓΔΜ, περνώντας το ποτάμι.

Υπεραστικά - λεωφορεία - κτελ - μεταφορά - πρόσφυγες - Ιωάννινα - Πειραιάς - hot spot

Η πεποίθηση της κυβέρνησης παραμένει ότι, μέχρι το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς και θα έχει αποσυμφορηθεί η Ειδομένη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Γιώργο Κυρίτση, σήμερα 800 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά θα μεταφερθούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Τις τελευταίες μέρες οι αποχωρήσεις από τον Πειραιά είναι λιγότερες από 100.

 Σταθερά πάνω από 53.000 οι εγκλωβισμένοι

Ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών παραμένει σταθερά πάνω από τις 53.00 και συγκεκριμένα 53.117. Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 29.429 άτομα, τα 11.194 εκ των οποίων είναι στην Ειδομένη.

Οι εγκλωβισμένοι στην Αττική ανέρχονται σε 14.387, οι 4.510 εκ των οποίων είναι στο λιμάνι του Πειραιά.

Η σημερινή καταγραφή, όπως τη δημοσιεύει το Συντονιστικό για τη Διαχείριση της Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Κρίσης. 

Προσφυγικές Ροές - κατάσταση - 11/4/2016

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγιοι Ανάργυροι - Γυναικοκτονία: Το τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από αξιωματικό της Ασφάλειας (ντοκουμέντο)Χθες 11:47 | Ειδήσεις

Οργή προκαλεί η απάθεια και η "χαλαρότητα" στον διάλογο των αστυνομικών, όπως ακούγεται στο ντοκουμέντο της εκπομπής του ΑΝΤ1 "Το πρωινό".

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζιΧθες 13:07 | Ειδήσεις

Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεάσουν οι καιρικές συνθήκες πού θα διαμορφωθούν τις επόμενες ημέρες και ώρες.

Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτεςΧθες 17:17 | Ειδήσεις

Πήρε άδεια από κατάστημα κράτησης, αλλά δεν γύρισε πίσω κι αποφάσισε να εμπλουτίσει το βιογραφικό του με «μαϊμού» ενοικιάσεις διαμερισμάτων.

“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνοΧθες 16:48 | Ειδήσεις

Σε βάρος του 35χρονου αλλοδαπού, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ασέλγεια σε ανήλικη.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενερμπαχτσέ – Ολυμπιακός: Πασάς… στην Πόλη ο “Θρύλος”!00:52“Ψυχοκόρες” στον ΑΝΤ1 τέσσερις φορές την εβδομάδα: Τι θα δούμε στα νέα επεισόδια (εικόνες)00:23ECL: Ήττα και αποκλεισμός για τον ΠΑΟΚ23:59Μπριζίτ Μακρόν: Η ζωή της μεταφέρεται στη μικρή οθόνη23:47Βία ανηλίκων: Ξυλοδαρμός ανηλίκου…για το TikTok (βίντεο)23:35Πάτρα: Γκαραζόπορτα πλάκωσε γυναίκα23:22ΑΠΘ - SeaCare: Φοιτητική Ομάδα διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό Καινοτομίας23:08Ενδοοικογενειακή βία - Βία ανηλίκων: Οι αστυνομικές δράσεις το πρώτο 15μερο του Απριλίου (βίντεο)22:55Τσίπρας: Στη Μέση Ανατολή, η Ευρώπη δεν είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας22:41Ιρλανδία: Συγγενείς των θυμάτων της φονικότερης φωτιάς δικαιώθηκαν μετά από 43 χρόνια22:28Σημεία για rapid test δωρεάν την Παρασκευή22:14Διασύνδεση POS με ταμειακές - Χατζηδάκης: Καμία παράταση22:01Κόρινθος: Θρίλερ με σορό γυναίκας στη θάλασσα21:47Δάγκειος πυρετός: “Συναγερμός” από τον ΠΟΥ για τη Λατινική Αμερική21:34Βαρκελώνη – Τσιτσιπάς: “Ανίκητος” στο χώμα!21:20Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το βράδυ της Πέμπτης21:07Δολοφονία στην Ιεράπετρα: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος κατηγορούμενος20:53Δομοκός: Ψευδοροφή έπεσε στα θρανία μαθητών (εικόνες)20:40Αλέν Ντελόν: Η Ουκρανία θα του απονείμει παράσημο20:26Το βίντεο του ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο στο TikTok και οι αντιδράσεις των γονιών20:13
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο