LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 10 Απριλίου 2016 16:33

Σκηνές χάους στην Ειδομένη (φωτο+βίντεο)

Χρήση βίας, δακρυγόνων και σφαιρών καουτσούκ από δυνάμεις της ΠΓΔΜ. Τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. 

Ειδομένη - αγοράκι - επεισόδια - πρόσφυγες - παιδί

Τριακόσια περιστατικά, εκ των οποίων τα 200 είχαν αναπνευστικά προβλήματα αντιμετώπισαν, έως αυτή την ώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στην Ειδομένη, εξαιτίας των επεισοδίων μεταξύ προσφύγων και των αρχών της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Αχιλλέα Τζέμο από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τουλάχιστον τρεις τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 34 άτομα είναι με ανοιχτά τραύματα και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της γειτονικής χώρας ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Αυτή την ώρα παραμένουν μπροστά στον φράχτη περίπου 200 πρόσφυγες, ενώ συνεχίζεται η ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τις αρχές της ΠΓΔΜ, τα οποία φτάνουν μέχρι το σημείο που βρίσκονται οι σκηνές των προσφύγων και μεταναστών.

Ειδομένη - επεισόδια - πρόσφυγες

Ειδομένη - επεισόδια - πρόσφυγες

Ειδομένη - επεισόδια - πρόσφυγες

Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ ρίχνουν νερό με υδροβόλο όχημα και εκσφενδονίζουν δακρυγόνα αρκετά μέτρα μέσα στο ελληνικό έδαφος, με κίνδυνο να πάρει φωτιά κάποια από τις σκηνές που είναι δίπλα στον φράχτη, ενώ συνεχίζεται και η ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Αιτιολογώντας τις κινήσεις τους, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, δήλωναν ότι, ομάδες προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη προσπάθησαν να εισβάλουν στο έδαφός της κι έτσι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να κάνουν χρήση χημικών. Μάλιστα, έπειτα από έξι και πλέον ώρες επεισοδίων, δηλώνουν ότι, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών στη διάρκεια των συμπλοκών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί - σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

«Τα περισσότερα από τα περιστατικά σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα, που προκαλεί η χρήση χημικών, αλλά έχουμε και κάποιους τραυματισμούς, που μας δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες από καουτσούκ», ανέφερε στο μέλος των ΓΧΣ, διευκρινίζοντας ότι σοβαρός τραυματισμός δεν έχει καταγραφεί, αν και σε δύο ή τρεις περιπτώσεις χρειάστηκε διακομιδή τραυματιών με το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αστυνομικές αρχές τα επεισόδια ανάμεσα στους πρόσφυγες και τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με κάποια διαστήματα ηρεμίας ανάμεσα. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για εκτόνωση, η κατάσταση είναι σε εξέλιξη», ανέφεραν εκπρόσωποι της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι κοντά στον φράκτη βρίσκονται άλλοτε δεκάδες, άλλοτε εκατοντάδες άτομα και όποτε ρίχνουν πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των Σκοπίων τους «απαντούν» με τη χρήση χημικών.

AP - Ειδομένη - επεισόδια - δακρυγόνα - πρόσφυγες - πέτρες

AP - Ειδομένη - επεισόδια - δακρυγόνα - πρόσφυγες - πέτρες

Σκοπιανοί - αστυνομία - αστυνομικοί - επεισόδια - Ειδομένη

Νωρίτερα, οι πρόσφυγες είχαν προσπαθήσει να ρίξουν τον φράκτη και να περάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Όταν σε κάποια σημείο το κατάφεραν οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ τους απώθησαν, πίσω προς την ελληνική πλευρά. Σχετικά με το ενδεχόμενο οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ να πέρασαν, στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, σε ελληνικό έδαφος, από την ελληνική αστυνομία διευκρινίζεται ότι ο φράκτης δεν βρίσκεται ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, αλλά δύο μέτρα πιο πίσω, στο έδαφος της ΠΓΔΜ, άρα είχαν περιθώριο να κινηθούν.

AP - Πρόσφυγες - Ειδομένη - δακρυγόνα - ένταση - Σκοπιανοί

Πρόσφυγες - Ειδομένη - δακρυγόνα - ένταση - Σκοπιανοί

Σημειώνεται ότι χθες μοιράστηκε στους πρόσφυγες φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, καλώντας τους να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα. Από τις 10 το πρωί εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11.30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Κατάσταση - Ειδομένη - σύνορα - πρόσφυγες

AP - Ειδομένη - επεισόδια - αστυνομία - πρόσφυγες - Σκοπιανοί

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών και ακολούθησε διαμαρτυρία, ενώ από την πλευρά της αστυνομικών αρχών της ΠΓΔΜ ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων.

Πρόσφυγες - Ειδομένη - δακρυγόνα - ένταση - επεισόδια - θύματα - τραυματίες

Καταδικαστέα η χρήση βίας από την ελληνική κυβέρνηση

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα» τονίζει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

AP - Ειδομένη - επεισόδια - δακρυγόνα - πρόσφυγες - πέτρες

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημειώνει ο Γ. Κυρίτσης.

Νέα Δημοκρατία: Πού είναι η Κυβέρνηση;

Καταδικάζει τα βίαια επεισόδια στην Ειδομένη η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας παράλληλά την κυβέρνηση για απραξία.

«Οι σημερινές βίαιες ενέργειες Δυνάμεων Ασφαλείας των Σκοπίων κατά προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν επικίνδυνο γεγονός. Τις καταδικάζουμε κατηγορηματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι, «τα πολύ ανησυχητικά γεγονότα στην Ειδομένη, τα οποία είχαν, ουσιαστικά, προαναγγελθεί, αποκαλύπτουν την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τμήμα ελληνικού εδάφους».

Πρόσφυγες - Ειδομένη - δακρυγόνα - ένταση - επεισόδια - θύματα - τραυματίες

«Πού είναι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; Πού είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Πού είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Πού είναι το Υπουργείο Εξωτερικών;

Πού είναι η Κυβέρνηση; Υπάρχει;», διερωτάται ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

AP - Ειδομένη - επεισόδια - αστυνομία - πρόσφυγες - Σκοπιανοί


Το Ποτάμι: Αν δεν λύνεις τα προβλήματα, επεκτείνονται

«Τα νέα επεισόδια στην Ειδομένη, με εμπλοκή μάλιστα δυνάμεων της FYROM, πρέπει επιτέλους να σημάνουν συναγερμό στην κυβέρνηση. Τους προειδοποιούμε ότι αν συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους και δεν αντιδράσουν, θα είναι υπεύθυνοι για τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν. Οι ακραίοι κάθε πλευράς, παράλληλα με τις μαφίες κάθε είδους, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την Ειδομένη ως το σκηνικό μιας αποκρουστικής παράστασης που όμως τους αφήνει κέρδη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη και ιδίως με τα επεισόδια που διαδραματίζονται εκεί από το πρωί της Κυριακής και υπογραμμίζει ότι, «θύματα σε κάθε περίπτωση είναι οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι πρόσφυγες που πλιατσικολογούν οι μαφίες».

Σκοπιανοί - αστυνομία - αστυνομικοί - επεισόδια - Ειδομένη

«Η Ειδομένη και ο Πειραιάς πρέπει να πάψουν να "διαφημίζονται" στις ευρωπαϊκές εφημερίδες ως "οι φαβέλες της Ευρώπης"», τονίζει, Το Ποτάμι, αναφερόμενο σε σχετικά δημοσιεύματα.

«Ζητάμε από τον κ.Τσίπρα να αλλάξει επιτέλους θεωρία. Τα προβλήματα όταν δεν τα λύνεις δεν αμβλύνονται όπως νομίζει, αντιθέτως σαπίζουν και επεκτείνονται», σημειώνεται τέλος στην ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων: Παντελής έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό

«Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό και κυρίως στο ζήτημα της Ειδομένης έχει ως αποτέλεσμα να παρακολουθούμε αυτές τις θλιβερές εικόνες των προσφύγων. Ταυτόχρονα ορισμένοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και ασκούν πολιτικές πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση» σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων.

«Επιθυμούμε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες της Ευρώπης γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα», τονίζεται τέλος, στην ανακοίνωση. 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΆγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της ΚυριακήςΧθες 18:59 | Ειδήσεις

Ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο, φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1, για τη στυγερή δολοφονία της Κυριακής, έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

Πανεπιστημίου: Κεραία τρόλεϊ καρφώθηκε σε διώροφο λεωφορείο τραυματίζοντας τουρίστες (εικόνες)Χθες 15:44 | Ειδήσεις

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας. Άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ και της Αστυνομίας. Ποια είναι η κατάσταση των τραυματιών.

Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματαΧθες 16:13 | Ειδήσεις

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον ανήλικο να κινείται πεζός, όμως στην  συνέχεια έκαναν έρευνα και στο σπίτι του. Τι είχε στην κατοχή του και γιατί συνελήφθη και ο πατέρας του.

Καλαμάτα: προσπάθησε να βιάσει γυναίκα στον σταθμό των τρένωνΧθες 13:32 | Ειδήσεις

Με ποιο πρόσχημα πλησίασε τη γυναίκα και προσπάθησε να τη βιάσει. Πώς κατάφερε να ξεφύγει.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“Παγιδευμένοι” - Sneak preview: Ο Δημήτρης, κάνει ό,τι μπορεί για να βρει τη Δάφνη (εικόνες)23:59Missing Alert για την εξαφάνιση 15χρονης23:47ΗΠΑ: Η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν “μια μεγάλη αποτυχία” 23:36Χανιά: λουόμενος έχασε τη ζωή του από πνιγμό23:24Ερντογάν για Ισραήλ: Πρέπει να σταματήσουμε τις βάρβαρες επιθέσεις του23:13Σίδνεϊ: Τι φώναζε ο άνδρας που μαχαίρωσε τον ιερέα σε ζωντανή σύνδεση (βίντεο)23:02ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη22:50Δραματική διάσωση 6χρονης από τη θάλασσα – Κόπηκε το σχοινί που την τραβούσαν22:37Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στα πράσινα… το θρίλερ του ΟΑΚΑ22:26Χανιά - τροχαίο: Φονική σύγκρουση αυτοκινήτων (εικόνες)22:14Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Το υπέρογκο κόστος της αναχαίτισης των drones22:02Βρετανία: Αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν ιρανικά drone21:51Χαρδαλιάς: 101 εκατομμύρια ευρώ για 40 έργα στην Αθήνα21:39Χατζηδάκης: “Δικαίωμα στη Λήθη”, μια κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο21:28Ζωγράφου: “Πιάστηκαν” οι νεαροί που έκαναν δεκάδες ένοπλες ληστείες (βίντεο)21:15Ευρωψηφοδέλτιο ΝΔ – Μητσοτάκης: Στις 9 Ιούνη δεν ψηφίζουμε μόνο για την Ευρώπη…21:01Γιάννης Φέρτης: Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ (βίντεο)20:48Άγιοι Ανάργυροι: Το βίντεο ντοκουμέντο από την δολοφονία της Κυριακής20:34Σημεία για rapid test δωρεάν την Τρίτη20:21Καλλιθέα: Ανήλικος πωλούσε παράνομα φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα20:07
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο