“Αντάρτικο” και εκατοντάδες νέες αφίξεις προσφύγων
Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα παρά τη συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, άλλοι 566 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου ο συνολικός αριθμός τους φθάνει τους 6.129.
Στην Αττική, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 14.347, στη νότια Ελλάδα σε 326 και στην κεντρική Ελλάδα σε 2.551.
Συνολικά, στη χώρα μας βρίσκονται 52.147 άτομα, οι 28.794 από τους οποίους έχουν εγκατασταθεί στη βόρεια Ελλάδα.
Αποκλεισμένο από μετανάστες το λιμάνι της Χίου
Ολονύχτια «κατάληψη» πραγματοποίησαν, στο λιμάνι της Χίου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.
Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν για ώρες ένα πλοίο της γραμμής, προκειμένου να βρεθούν στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, το πλοίο «Terajet» που απέπλευσε από τη Λέσβο στις 18:00 χθες το απόγευμα παραμένει ανοιχτά του λιμανιού, ενώ το «Blue Star 1» έδεσε τελικά στο λιμάνι των Μεστών, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί με πούλμαν οι επιβάτες του.
Στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ παραμένουν περί τα 600 άτομα, ενώ η κατάσταση εκεί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων, ενώ αστυνομικοί εκτελούν περιπολία στην περίφραξη.
Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του Πειραιά
Νέα προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, με τη βοήθεια στελεχών του Λιμενικού της ΕΛΑΣ και μεταφραστών.
Στο λιμάνι του Πειραιά τρία λεωφορεία της ΕΘΕΛ με περισσότερους από 170 πρόσφυγες/μετανάστες αναχώρησαν για το κέντρο φιλοξενία στον Ελαιώνα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο σημερινός σχεδιασμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών κάνει λόγο για μετακίνηση περίπου 500 ανθρώπων από το λιμάνι του Πειραιά προς το συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας.
Χθες με λεωφορεία μεταφέρθηκαν 296 μετανάστες και πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 72 ακόμα στο κέντρο φιλοξενία στον Κατσικά Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση από το Λιμενικό Σώμα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή 5.074 άτομα. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει το από τα Δωδεκάνησα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» με 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.
Νέα ένταση και απειλές από πρόσφυγες στον Κατσικά
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Κατσικά, καθώς η άφιξη δύο ακόμη λεωφορείων από τον Πειραιά χθες τη νύχτα και η άρνηση των προσφύγων να κατέβουν από αυτά, πυροδότησε νέα ένταση.
Ομάδες προσφύγων, που διαμένουν στον καταυλισμό απειλούν πως εάν μέχρι αύριο, δεν λυθούν ζητήματα διαβίωσης, όπως οι συνθήκες υγιεινής θα καταστρέψουν τις σκηνές και θα φύγουν. Όπως καταγγέλλουν δεν υπάρχει ζεστό νερό, θέρμανση και στρώματα σε πολλές σκηνές, όπου κοιμούνται πάνω στις πέτρες.
Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα στην Ειδομένη
Η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη στην Ειδομένη, όπου χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να κρατούν κλειστή τη σιδηροδρομική γραμμή Ελλάδος-Σκοπίων.
Για αύριο το απόγευμα ή τη Δευτέρα προγραμματίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρία μπροστά στον φράχτη για τα κλειστά σύνορα, ενώ νωρίτερα σε κινητοποιήσεις προχώρησαν και κάτοικοι της περιοχής.
Συγκεκριμένα, απέκλεισαν τη γέφυρα του Αξιού στο ρεύμα προς Ειδομένη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη εκκένωση του καταυλισμού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι.
Πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από μέλη της τοπικής κοινωνίας και από τους κατοίκους οι οποίοι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους. Εκφράζονται δε φόβοι για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ κατοίκων και προσφύγων.
Ηρεμία στην Ημαθία
Στο μεταξύ, ηρεμία επικρατεί στην Αλεξάνδεια Ημαθίας, και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο 722 όπου έφτασαν χθες 200 περίπου πρόσφυγες από τα Γιάννενα.
Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, δήλωσε ότι όλοι οι πρόσφυγες διανυκτέρευσαν στο κέντρο φιλοξενίας που έχει δημιουργηθεί στο στρατόπεδο 722, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία του κέντρου».