Οργή και απόγνωση στην Ειδομένη
Οργή, απόγνωση και απελπισία είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των προσφύγων στην Ειδομένη, μετά τις νέες φήμες περί ανοίγματος των συνόρων, που διαδόθηκαν το Σάββατο και είχαν σαν αποτέλεσμα πολλοί πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα κέντρα φιλοξενίας όπου διέμεναν και να επιστρέψουν την Κυριακή στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, προς την Ειδομένη κατευθύνθηκαν όχι μόνο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν σε κέντρα φιλοξενίας της βορείου Ελλάδος, αλλά ακόμη και άτομα από το λιμάνι του Πειραιά, προσπάθησαν να φθάσουν με κάποιο τρόπο στα σύνορα, προκειμένου να είναι εκεί τη στιγμή που, όπως έλεγαν επιτήδειοι, θα άνοιγαν τα σύνορα.
Ομάδες προσφύγων και μεταναστών συγκεντρώθηκαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, με σκοπό να περάσουν τα σύνορα το πρωί της Κυριακής. Ωστόσο, μια άλλη ομάδα προσπάθησε να τους μεταπείσει, λέγοντάς τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Ύστερα από έντονες συζητήσεις μεταξύ τους και κάποιες στιγμές έντασης, τελικά επικράτησε ηρεμία.
Ενισχυμένη ήταν από νωρίς η αστυνομική παρουσία, ενώ είχαν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Η αστυνομία προσπάθησε , με ανακοινώσεις μέσω μεγαφώνων, στα αραβικά και τα φαρσί, να αποτρέψει τον κόσμο, προειδοποιώντας ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αν το επιχειρήσουν.
Μεταξύ αυτών που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα ήταν και άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια. Νωρίτερα σχεδόν όλοι κρατούσαν στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων. Ακόμη κρατούσαν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα». Επίσης τραγουδούσαν σκοπούς της πατρίδας τους.
Εν τω μεταξύ, στην κυκλοφορία δόθηκε η γέφυρα του Αξιού που οδηγεί στον καταυλισμό της Ειδομένης το απόγευμα της Κυριακής. Νωρίτερα, αστυνομικές δυνάμεις είχαν προχωρήσει στον αποκλεισμό της, εμποδίζοντας τη διέλευση από το σημείο σε λεωφορεία και βαν με ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τον καταυλισμό των προσφύγων και μεταναστών.
Αποστάσεις από τις φήμες παίρνουν Ιταλοί ακτιβιστές
Πάντως, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.
Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.
Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».
Κυρίτσης: Κάποιοι μπορεί να παίζουν παιχνίδι σε βάρος των προσφύγων
Ο Γιώργος Κυρίτσης, επικεφαλής του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, απέδωσε τη διάδοση φημών σε «παρεξηγήσεις και λάθη», δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να κρύβονται σκοπιμότητες πίσω από την παραπλάνηση των προσφύγων.
Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, «συνεχίζεται η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου στην Ειδομένη», κάνοντας παράλληλα έκκληση σε ΜΚΟ και αλληλέγγυους να μην αφήνουν ψεύτικες ελπίδες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα.
Ερωτηθείς για το για ποιο λόγο η δράση των αλληλέγγυων και των ΜΚΟ στην Ειδομένη είναι ανεξέλικτη, απάντησε ότι, «δεν είναι οργανωμένη δομή για να μπορεί να υπάρχει έλεγχος», και χαρακτηρίζοντας άτυπο τον καταυλισμό, διευκρίνισε ότι, «δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε σε κάποιον να παράσχει βοήθεια».
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν τμήμα της επενδυτικής προσπάθειας της χώρας, μέσω καταγραφής του οικονομικού τους προφίλ και της δυνατότητας εφόσον φέρουν χρήματα στην Ελλάδα να αποκτούν δικαίωμα παραμονής.
Αναχώρησαν δύο πούλμαν από την Ειδομένη
Δύο λεωφορεία αναχώρησαν την Κυριακή από την Ειδομένη για την Πιερία, ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστεί η μετακίνηση όσων το επιθυμούν.
Μεταξύ αυτών που έφυγαν σήμερα ήταν και η οικογένεια της 9χρονης που είχε νοσήσει από ηπατίτιδα Α' καθώς, όπως εξήγησε η μητέρα της, η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πλέον ανυπόφορη. "Θέλω καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μου και να μπορέσω να δω πώς θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας για τη Γερμανία" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μετά την ένταση που προηγήθηκε αυτή τη στιγμή επικρατεί πλήρης ηρεμία στον καταυλισμό. Γύρω στα δέκα άτομα κάθονται γύρω από μια φωτιά πάνω στις γραμμές, ενώ άλλοι περιμένουν στην ουρά για φαγητό και τα παιδιά παίζουν έξω από τις σκηνές.
Μέχρι σήμερα από την Ειδομένη έχουν αποχωρήσει δεκατρία πούλμαν παίρνοντας περίπου 600 ανθρώπους από τους 13.000 που ήταν πριν από δύο μέρες. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εγκλωβισμένων κατά τη σημερινή καταμέτρηση παραμένει ίδιος με της χθεσινής, υποδηλώνοντας ότι οι ροές έχουν διακοπεί.