LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 22 Μαρτίου 2016 11:32

“Έκρηξη” του αριθμού των εγκλωβισμένων μετά την συμφωνία

Μόνο στην Ειδομένη βρίσκονται 15.000 άνθρωποι. Ξεπερνούν τους 52.000 οι πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες σε όλη την χώρα.

Πρόσφυγες - κρίση - Ειδομένη

Συνεχίζονται οι προσφυγικές, παρά την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, με την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας να παραμένει χαώδης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εκκένωση των νησιών, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα και αναζητώντας παράλληλα νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν συνεχώς από χθες λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες με προορισμό άλλες περιοχές.

Την ίδια στιγμή φτάνουν στην Τουρκία πέντε Έλληνες αστυνομικοί οι οποίοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία της επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών. Δύο εξ αυτών θα εγκατασταθούν στο Τσεσμέ και τρεις στο Δικελί.

Παράλληλα τοποθετηθήκαν χθες στα νησιά του Αιγαίου 25 συνολικά Τούρκοι αξιωματούχοι και πολιτικοί υπάλληλοι, ώστε να επιβλέψουν κι αυτοί τις διαδικασίες επανεισδοχής. Οκτώ εγκαταστάθηκαν στη Μυτιλήνη, έξι στη Χίο, πέντε στη Σάμο, τρεις στη Λέρο και τρεις στην Κω.

Πάνω απο 52.000 οι επισήμως καταγεγγραμμένοι

Στους 52.207 ανέρχονται σήμερα οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, με την μεγάλη πλειονότητα αυτών να βρίσκεται στην Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Ειδομένη.

Από το σύνολο των αγκλωβισμένων, οι 5.775 βρίσκονται στα νησιά, με τις νέες αφίξεις να ανέρχονται σε 600.

Στην Αττική φιλοξενούνται 13.701, εκ των οποίων οι 4.840 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

Πρόσφυγες - λιμάνι - Ελευσίνα

Οι πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα ανέρχονται σε 2.985.

Στη Βόρεια Ελλάδα διαμένουν 29.746 άτομα, από τους οποίους οι 13.250 στο camp της Ειδομένης και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Για πρώτη φορά μεταφέρθηκαν 95 πρόσφυγες στο κάμπινγκ Νηρέας της Πιερίας, 229 πρόσφυγες σε κλειστό γυμναστήριο των Ιωαννίνων και 850 στο χώρο φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στα Γιαννιτσά.

Με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ. μετανάστες από τα νησιά στον Πειραιά

Με χειροπέδες, όπως αναφέρουν πληροφορίες φαίνεται πως έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα το πρωί περίπου 150 παράτυποι μετανάστες στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί και Αφγανοί, οι οποίοι ήρθαν από τη Μυτιλήνη με το πλοίο Blue Star 1.

Λίγο πριν τις 9 οι κλούβες τις ΕΛ. ΑΣ. Περίμεναν τους μετανάστες στο λιμάνι προκειμένου να τους μεταφέρουν στο Μεταγωγών.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι οι μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα και ταξίδεψαν με πλαστικές χειροπέδες μιας χρήσης.

Εάν όντως ισχύει αυτό τότε πρόκειται για το πρώτο περιστατικό με μεγάλη ομάδα μεταναστών να ταξιδεύει με χειροπέδες.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως αναφέρουν ότι πρόκειται για μία συνήθη μεταφορά παράτυπων μεταναστών σε προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ σημειώνουν ότι αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε την Παρασκευή.

Μετανάστες - κλούβες - αστυνομία - Πειραιάς

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν το γεγονός αυτό έτυχε να συμπέσει με τους πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από τα νησιά.

Ακόμη, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεμένοι μέσα στο πλοίο ή περιορισμένοι και δένονται μόνο όταν χρειαζόταν να αλλάξουν χώρο μέσα στο καράβι.

Kυρίτσης: Ήταν σε περιορισμένο χώρο, αλλά όχι δεμένοι

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης διέψευσε το γεγονός ότι οι μετανάστες ήταν δεμένοι εν πλω, τονίζοντας ότι η ενημέρωση που έχει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως τους περάστηκαν χειροπέδες μιας χρήσης στη Μυτιλήνη, τις οποίες δεν φορούσαν στο καράβι, όπου ήταν «σε περιορισμένο χώρο, αλλά όχι δεμένοι».

Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης είπε πως «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζει πως δεν έχει γίνει καμία σύλληψη» και ότι «πούλμαν» θα παραλάβουν τους μετανάστες για να τους μεταφέρουν από το καράβι σε κλειστό τύπου κέντρο.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ωστόσο,  διακρίνονταν δύο κλούβες της αστυνομίας οι οποίες μπήκαν στο πλοίο για να παραλάβουν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι παράτυποι μετανάστες θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο Κορίνθου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της απέλασης. 

Κάτοικοι στα Δολιανά εμπόδισαν την εγκατάσταση προσφύγων

Έπειτα από 17 ώρες, στις 4 τα ξημερώματα, οι 210 πρόσφυγες που είχαν ξεκινήσει στις 11 χθες το πρωί από την Ελευσίνα με προορισμό το κέντρο στα Δολιανά βρήκαν «καταφύγιο» σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα για να περάσουν τη νύχτα, καθώς κάτοικοι του χωριού δεν τους δέχονταν και έστησαν μπλόκο στην είσοδο για να μην περάσουν τα λεωφορεία.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

 Όλα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό στα Δολιανά πως αναμένεται να φτάσουν 4 λεωφορεία με πρόσφυγες στην Μαθητική Εστία, που ήδη φιλοξενεί 210 πρόσφυγες από την περασμένη Παρασκευή.

Με την αιτιολογία πως ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος και ότι δεν επιθυμούν να στηθούν σκηνές στο προαύλιο, οι μισοί κάτοικοι του χωριού αντέδρασαν και άρχισαν τις διαμαρτυρίες προς τη δημοτική Αρχή.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

Παράλληλα, κατέβηκαν στην Εθνική οδό Ιωαννίνων -Κακαβιάς, στη διασταύρωση για το χωριό, και έστησαν μπλόκο με αυτοκίνητα, ώστε να μην περάσουν τα λεωφορεία.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

Από την πρώτη στιγμή των αντιδράσεων ο δήμαρχος Κ.Καψάλης ξεκίνησε ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών συζητήσεων για την εξέρευση λύσης, που δόθηκε τελικά τα ξημερώματα.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

Ωστόσο, από τις 9 το βράδυ και για 5 ώρες, τα λεωφορεία με τους εξαντλημένους προσφυγές παρέμεναν έξω από το Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι, αναμένοντας τις εξελίξεις. Προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, όταν θα βρισκόταν λύση, η Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε την καταγραφή μέσα στα λεωφορεία.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

Οικογένειες με πολλά παιδιά οι πρόσφυγες, ύστερα από ένα πολύωρο ταξίδι, ήταν εξαντλημένοι και με προβλήματα υγείας. Ένα παιδάκι με την οικογένειά του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ Κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού προσέφερε βοήθεια σε όσους το είχαν ανάγκη.

Πρόσφυγες - Λιμνοπούλα - κλειστό γυμναστήριο

 Τελικά, η λύση δόθηκε τα ξημερώματα και τα λεωφορεία πήγαν σε κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα, όπου ο στρατός προσέφερε φαγητό, νερό και υπνόσακους. 

Τροχάδην για “μονομερή” εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ήδη από τα πρώτα 24ωρα της εφαρμογής της, αφού παρά την ισχύ της σχεδόν 2000 άνθρωποι έφτασαν στα ελληνικά νησιά το πρώτο 48ωρο.

Η συμφωνία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, ως το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει η χώρα μας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι θα είναι δύσκολη η εφαρμογή των συμφωνηθέντων.  Η Αθήνα ζητεί παρέμβαση του ειδικού συντονιστή της Κομισιόν Μ.Φερβέι προς την Τουρκία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενδεχομένως και η Άγκελα Μέρκελ, ώστε να ασκηθεί πίεση προς την Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας παραμένει χαώδης. Οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τους 50.000 και στεγάζονται σε όχι πάντα κατάλληλες δομές σε όλη την επικράτεια, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Ειδομένη – με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν τα σύνορα – ενώ δεν λείπουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων, όπως στα Ιωάννινα το βράδυ της Δευτέρας. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δομηθεί μηχανισμός υποδοχής και εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Για το ζήτημα αναμένεται ευρωπαϊκή συνδρομή σε προσωπικό και υποδομή, ωστόσο ο τρόπος της λειτουργίας των υπηρεσιών δεν έχει ακόμα οργανωθεί, σε πρακτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο δήλωσε ότι, «έχουμε μπροστά μας να ανέβουμε ανηφόρα, διότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν δεν είχαμε, όμως, τη συμφωνία με την Τουρκία, θα ήμασταν αντιμέτωποι με ένα ντόμινο τετελεσμένων μονομερών ενεργειών και άρα είναι σημαντικό που έρχεται σε πρώτο πλάνο η ευρωπαϊκή λύση».

Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου τη Δευτέρα, υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης της συμφωνίας από ελληνικής πλευράς. Κυβερνητικοί κύκλοι, παράλληλα, «επενδύουν» στην κρισιμότητα της κατάστασης και του τιτάνιου έργου που πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, ώστε να κατευναστούν οι ενστάσεις του Πάνου Καμμένου για τον Γιάννη Μουζάλα. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο αυτονόμησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως η ανεξαρτητοποίησή του από το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να πάρει χρόνο, λόγων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, χρόνος που στην παρούσα φάση είναι πολύτιμος.

Αναγνωρίζοντας ότι η ενεργοποίηση της Τουρκίας είναι που θα κρίνει τη λειτουργικότητα ή μη της συμφωνίας, η ελληνική πλευρά συνεχίζει την εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, όμως, αν δεν περιοριστούν οι ροές τα νησιά δεν είναι δυνατόν να αδειάσουν, ώστε να «μηδενίσει το κοντέρ» και να αρχίσει η εφαρμογή της συμφωνίας.

Σχετικά με την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», που αποτελεί προϋπόθεση για την επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, δεν πρόκειται να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Αθήνα, αλλά ότι η καταλληλότητα της Τουρκίας ως προορισμού επαναπροώθησης θα κρίνεται ανά περίπτωση πρόσφυγα ή μετανάστη. Παραπέμπουν, δε, σε μια κεντρική αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συνολικότερη διευθέτηση του ζητήματος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό ΣτάδιοΧθες 18:34 | Ειδήσεις

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί σήμερα στους Γάλλους διοργανωτές, θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία και αύριο θα ''επιβιβασθεί'' στο τρικάταρτο ''Belem''.

Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεωνΧθες 18:14 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ οι καθυστερήσεις είχαν αυξητικό ρυθμό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικάΧθες 18:28 | Ειδήσεις

Δέκα κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια. Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΧθες 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο