Ασφυκτιά η Ελλάδα παρά τη συμφωνία για το προσφυγικό
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με το πρώτο 48ωρο εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου να δείχνει ότι δεν έχει αποδώσει καρπούς.
Συνολικά 50.411 άτομα βρίσκονται σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας της ελληνικής επικράτειας, καθώς καταγράφηκαν πάνω από 2.530 νέες αφίξεις σε Λέσβο και Χίο.
Από χθες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκκένωσης των νησιών. Ήδη 2.015 μετανάστες και πρόσφυγες, από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, έχουν μεταφερθεί σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας σε Ριτσώνα, Μαλακάσα και Σκαραμαγκά.
Ωστόσο, με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου "βρήκε" η σημερινή ημλερα το βόρειο Αιγαίο. Στη Λέσβο την πρώτη μέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας και μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Δευτέρα πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.
Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γρμμής.
Την ίδια ώρα, οριακή χαρακτηρίζεται από φορείς του Πειραιά η κατάσταση στο λιμάνι, όπου σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, τουλάχιστον 5.000 άτομα φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ πολλοί από αυτούς διαμένουν μέσα σε σκηνές στο περιβάλλοντα χώρο.
Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες και είπε ότι μιλώντας με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και με τον αρχηγό του Λιμενικού, οδηγήθηκαν στην κοινή διαπίστωση πως ο Πειραιάς δεν αντέχει για πολύ καιρό αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των εμπλεκόμενων υπουργείων είναι να έχουν δημιουργηθεί τις επόμενες ημέρες περίπου 10 νέες δομές, σε μια προσπάθεια να μετακινηθούν πρόσφυγες από το λιμάνι και να μεταφερθούν σε χώρους με πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Νωρίς το μεσημέρι, το λιμάνι επισκέφθηκε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαπίστωσε τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και μοίρασε καραμέλες στα προσφυγόπουλα.
Ξεκίνησε η διαδικασία ανταλλαγής παρατηρητών μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας
Στο μεταξύ, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο. Επίσης, στη Λέρο τοποθετούνται τρεις παρατηρητές και άλλοι τόσοι στην Κω. Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία.
Όσον αφορά στους Έλληνες εμπειρογνωμόνες, αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθούν στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων και συγκεκριμένα 3 στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και άλλοι 2 στο Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.
Την ίδια ώρα τα πολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας συνεχίζονται, όπως δείχνει το περιστατικό με την είσοδο ενός εκ των έξι Τούρκων Αστυνομικών που έφθασε στη Χίο το βράδυ της Κυριακής, κάνοντας χρήση διαβατηρίου που έφερε σφραγίδα του ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Αστυνομικός, παρότι του επιτράπηκε η είσοδος για διανυκτέρευση στη Χίο, το πρωί της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο Τελωνείο του νησιού μέχρι να αποφασιστεί εάν θα γίνει αποδεκτός και θα αναλάβει δράση στο Hotspot της Χίου ή θα αναγκαστεί να επιστρέψει στον Τσεσμέ και από εκεί στη Σμύρνη.
Τσίπρας: Ανηφορικός ο δρόμος για την εφαρμογή της συμφωνίας
Στη σκιά αυτής της δυσμενούς κατάστασης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Παράλληλα σε πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλοι οι παράμετροι για την αυτονόμηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον τέθηκε επί τάπητος το θέμα της άσκησης πίεσης στην Τουρκία για να μειώσει τις ροές από τα παράλια της, με μπαράζ επαφών ακόμη και στο ανώτερο επίπεδο εάν κριθεί απαραίτητο.
Ο Πάνος Καμμένος σε ομιλία του στο συνέδριο της IPAC στην Ουάσινγκτον, χαρακτήρισε σημαντική για τη χώρα μας την εκ νέου επικύρωση της συμφωνίας στο πλαίσιο της ΕΕ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Παροχή επιπλέον αστυνομικών και εμπειρογνωμόνων ζητά η Frontex για την Ελλάδα
Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς. Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.
Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hot spots. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, είχε τονίσει ότι οι ανάγκες στην Ελλάδα, για επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα αποσταλεί τόσο από τα κράτη-μέλη όσο και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, εκτιμώνται σε 4.000 υπαλλήλους εκ των οποίων οι 1.500 θα είναι Έλληνες και οι 2.500 από άλλες χώρες της ΕΕ.
Διαμαρτυρία στις σιδηροδρομικές γραμμές της Ειδομένης
Παρ όλα αυτά, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη βρήκαν ένα λόγο να γιορτάσουν. Με μια μεγάλη φωτιά στο κέντρο ενός χωραφιού πλάι στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, με σημαίες, τραγούδια, χορούς και συνθήματα Κούρδοι από το Ιράκ και τη Συρία ξεκίνησαν τον εορτασμό του Νεβρόζ, που κορυφώθηκε σήμερα το πρωί. Στις 21 του Μάρτη, οι Κούρδοι γιορτάζουν παραδοσιακά την εαρινή ισημερία, το Νεβρόζ, που είναι ταυτόχρονα εθνική γιορτή και πρωτοχρονιά γι' αυτούς.
Κι αφού η γιορτή τελείωσε, πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων και ηλικιών ξεκίνησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Στα χαρτόνια που κρατούν αναγράφονται συνθήματα, όπως «Μέρκελ, μας απογοήτευσες», «Αν δεν θέλετε να μας δώσετε ανθρώπινα δικαιώματα, δώστε μας τουλάχιστον τα δικαιώματα που θα δίνατε στα ζώα», ενώ όλοι μαζί φωνάζουν ρυθμικά «Όχι τροφή, όχι νερό ώσπου να ανοίξουν τα σύνορα».
Νωρίτερα, Κούρδοι Γεζίντι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στο χωριό της Ειδομένης θέλοντας, όπως έλεγαν, να επιστήσουν την προσοχή του κόσμου στο δικό τους ξεχωριστό ζήτημα, ότι δηλαδή πρόκειται για μια μειονότητα που διώκεται βάναυσα από τον ISIS, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διωγμούς και απαγωγές και γι’ αυτούς ο μόνος δρόμος επιβίωσης είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Προσαγωγές για πανό υπέρ των προσφύγων στον Λευκό Πύργο
Πανό στον Λευκό Πύργο κρέμασαν συμβολικά μέλη συλλογικότητας, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ενώ έστειλαν, παράλληλα, αντιπολεμικό μήνυμα.
Έξι άτομα ανέβηκαν αιφνιδιαστικά στο Λευκό Πύργο, όπου ανήρτησαν το πανό που έγραφε στα αγγλικά «Ανοίξτε τα σύνορα. Ασφαλή διέλευση. Σταματήστε τους πολέμους». Το πανό κατέβηκε αργότερα από υπαλλήλους του Λευκού Πύργου, ενώ από την Αστυνομία έγιναν τρεις προσαγωγές.
Μουζάλας: Η Ειδομένη θα διαλυθεί μέσα στον Απρίλη
Στην εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ειδομένη προέβη στη Βουλή ο Γιάννης Μουζάλας.
«Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία, αλλά αυτά δεν γίνονται με μαγικά χαρτιά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ.
Προκαταρκτική έρευνα για το φυλλάδιο της Ειδομένης
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, διέταξε ποινική προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Όπως είναι γνωστό το φυλλάδιο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αραβικά, ενημέρωνε τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και χάρτη με το σημείο του περάσματος.
Ειδικότερα, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες που είχε συλλέξει η Ελληνική Αστυνομία και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο, ενώ έθεταν το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι να παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για το συμβάν.
Ένταση έξω από κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
Ένταση επικρατεί έξω από το κέντρο φιλοξενίας στα Δολιανά Καλπακίου, καθώς οι κάτοικοι , μόλις πληροφορήθηκαν την άφιξη 200 ακόμη προσφύγων, ξεσηκώθηκαν, επιτέθηκαν φραστικά στις τοπικές αρχές και απειλούν να κλείσουν τον δρόμο, προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων. Όπως υποστηρίζουν, η Μαθητική Εστία, είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και αρνούνται να επιτρέψουν να στηθούν σκηνές στο χωριό τους.
Ωστόσο, πριν από λίγο, μία ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατσικά Ιωαννίνων και η αστυνομία έχει προσάγει στο Τμήμα 18 άτομα.