Αποκλειστικό: Η μητέρα του 11χρονου Ράμι μιλάει στον ΑΝΤ1 (βίντεο)
Της Δώρας Βογιατζάκη
Τα κλειστά ευρωπαϊκά σύνορα μπορεί να του κοστίσουν τη ζωή. Ο 11χρονος Ράμι από τη Συρία βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του σε νοσοκομείο της Γερμανίας χτυπημένος από τον καρκίνο και οι πιθανοί δότες μυελού των οστών, τα τρία αδέλφια και η μητέρα του, είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.
Ένα διπλό δράμα ζει η εδώ και 4 μήνες οικογένεια που πρέπει επειγόντως να επανενωθεί ξεπερνώντας τα εμπόδια.
Την ιστορία αποκάλυψε ο βρετανικός independent. Η μητέρα του 11χρονου που εδώ και μήνες τον βλέπει μόνο από φωτογραφίες μιλά στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Γρηγοριάδη, ζητώντας την βοήθεια Ελλάδας και Γερμανίας για να σωθεί το παιδί της.
Ο Ράμι διαγνώστηκε με λέμφωμα Χότζκιν σε ηλικία 6 ετών. Πριν από πέντε χρόνια. Όταν η πατρίδα του η Συρία τυλιγόταν στις φλόγες του πολέμου. Ο δρόμος της προσφυγιάς ήταν αναπόφευκτος για τον Ράμι, τα τρία αδέλφια του και τους γονείς του. Έφυγαν από τη Συρία κι εγκαταστάθηκαν στα σύνορα με τον Λίβανο. Η νοσηλεία του εκεί όμως ήταν δαπανηρή.
Έτσι πήγαν στην Τουρκία κι εκεί ένας Τούρκος γιατρός με δικά του έξοδα κατάφερε να στείλει το παιδί και τον πατέρα στην Γερμανία. Η μάνα όμως και τ' αδέλφια έμειναν πίσω.
Η 35χρονη πέρασε με τα υπόλοιπα παιδιά της στη Λέσβο με μια φουσκωτή βάρκα στις 22 Φεβρουαρίου.
Εκεί μια αραβο-αμερικανίδα εθελόντρια ενδιαφέρθηκε για την ξεχωριστή περίπτωση της οικογένειας και σύντομα βρέθηκαν στην Ειδομένη. 'Ομως τα σύνορα έκλεισαν.
Η ΜΚΟ Αρσις ξεκίνησε τότε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη μετάβαση της Μανάλ στη Γερμανία. Το κυβερνητικό συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό φροντίζει ήδη για τις απαραίτητες διαδικασίες ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε γι' αυτή την ιδίαίτερη περίπτωση στην καγκελάριο Μέρκελ χθες κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.
Η μητέρα του 11χρονου και τα αδέλφια του βρίσκονται πλέον στη Θεσσαλονίκη και ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την επανένωσή τους με τον Ράμι για ανθρωπιστικούς λόγους.
Οι ελληνικές αρχές, όπως διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης, θα φροντίσουν για την ταχύτατη προώθηση του θέματος για ανθρωπιστικούς λόγους και θα έρθουν άμεσα σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια. Ο ίδιος εκφράζει τη βεβαιότητα, πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση.