Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανοίγει για το κοινό το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου στα τέλη Μαρτίου η κοινοπραξία να παραδώσει το έργο στο Ίδρυμα ,να περάσει στο δημόσιο και να ξεκινήσει η μετακόμιση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο νέο τους σπίτι .
Σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί παρακαταθήκη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς για το μέλλον που έγινε πραγματικότητα μετά τη δωρεά των 596 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Η μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο νέο κτίριο 23.000 τ.μ., θα επιτρέψει την ασφαλή φύλαξη των θησαυρών της και θα μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκ. βιβλία. Επιπλέον, χάρη στις καινούριες εγκαταστάσεις και λειτουργίες της, θα είναι σε θέση να προσφέρει πολλές επιπλέον από τις συνήθεις παροχές μιας βιβλιοθήκης που περιλαμβάνουν 4.000 τ.μ. δημόσια εθνική δανειστική βιβλιοθήκη, εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον Ελληνικό πολιτισμό, μουσικά στούντιο και κέντρα ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα μπορεί να στεγάσει παγκοσμίου επιπέδου παραστάσεις, ενώ στην Εναλλακτική Σκηνή των νέων εγκαταστάσεων, , μπορούν να διοργανωθούν συναυλίες , να λειτουργήσουν σχολές χορού , να φιλοξενηθούν ομάδες όπερας ή θεάτρου που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες εγκαταστάσεις.
Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος (π.χ. στίβος, όργανα γυμναστικής) θα παρέχουν άσκηση και αναψυχή καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Το Κέντρο Επισκεπτών που λειτουργεί για το κοινό δίνοντας πληροφορίες για την πορεία του έργου έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 58.000 επισκέπτες ενώ περίπου 40.000 παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις του Ιουνίου 2015 «Η Νύχτα Μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος».
Το ΚΠΙΣΝ είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα το οποίο αναμένεται να λάβει την πιστοποίηση LEED Platinum. Το 95% των απορριμμάτων της κατασκευής έχει ανακυκλωθεί. Επίσης, οι πρωτοβουλίες για την ενεργειακή αποδοτικότητα στις εγκαταστάσεις των κτιρίων και τους χώρους του ΚΠΙΣΝ θα οδηγήσουν στον περιορισμό των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,750 τόνους και, παράλληλα, στη μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά €600.000 ετησίως. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν ένα ενεργειακό στέγαστρο 10.000 τ.μ., καθώς και τελευταίας τεχνολογίας θερμομόνωση.
Επιπροσθέτως, οι βέλτιστες πρακτικές στη χρήση του νερού εξασφαλίζουν τη χρήση αποκλειστικά μη πόσιμου νερού για την άρδευση των 210.000 τ.μ. του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος. Ήδη, το Πάρκο έχει ενισχύσει την τοπική βιοποικιλότητα και το οικοσύστημα με πολλαπλούς τρόπους. Για παράδειγμα:
• 1.450 δέντρα και 280.000 θάμνοι μεσογειακών ειδών διαμορφώνουν ένα βιώσιμο οικοσύστημα
• Τα φυτεμένα δώματα καλύπτουν 17.000 τ.μ. της έκτασης του Πάρκου
Αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών είναι η επιστροφή πλήθους πτηνών και εντόμων στην περιοχή της Καλλιθέας για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Στο κέντρο θα λειτουργεί ενεργειακό στέγαστρο που λόγω της κατασκευής δίνει την οπτική ψευδαίσθηση μιας ανάλαφρης κατασκευής που αιωρείται πάνω από το κτίριο . Στην πραγματικότητα όμως καλύπτεται από 5700 φωτοβολταικά πάνελ και παράγει ηλεκτρική ενέργεια 2GWh ανά έτος.