LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2016 15:14 | Ανανέωση: 16 Φεβρουαρίου 2016 20:59

Σε “κομμάτια” κόβουν την Ελλάδα τα μπλόκα

Κλειστά επ’αόριστον Τέμπη, Κόρινθος, Μάλγαρα, Γιαννιτσά και Ε.Ο. Πύργου – Κυπαρισσίας. Βαθαίνει το χάσμα των αγροτών, ενόψει της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Οι κυβερνητικές προτάσεις. 

Αγρότες - τρακτέρ

Κλειστά επ’αόριστον είναι τα Τέμπη, ο Ισθμός της Κορίνθου σε νέα και παλαιά Εθνική Οδό, τα Μάλγαρα, τα Γιαννιτσά και η εθνική οδός Πύργου – Κυπαρισσίας στο Καλό Νερό. Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους ενώ αναμένουν την επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Από πλευράς κυβέρνησης σχεδιάζονται νέες βελτιωτικές προτάσεις, ενώ από πλευράς αγροτών το ήδη υπάρχων χάσμα βάθυνε μετά την αποστολή των αιτημάτων προς το Μαξίμου από διαφορετικές επιτροπές των κατά τόπους μπλόκων.

Κλειστά τα Τέμπη, ανοιγοκλείνει η Νίκαια

Σε αποκλεισμό της παλαιάς Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ θα προχώρησαν σήμερα από τις 4 το απόγευμα και για τρείς ώρες οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας οι οποίοι συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους αναμένοντας θετική ανταπόκριση σε πέντε συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν θέσει προς ικανοποίηση. Ενώ αύριο, το πρωί ο προγραμματισμός προβλέπει παραστάσεις διαμαρτυρίας αγροτών σε Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.

Στο μεταξύ τα Τέμπη εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον με τους αγρότες να περιμένουν την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συνάντηση μαζί του, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή.

Μπλόκα - αγρότες - Τέμπη - Ασφαλιστικό

Ωστόσο, αντιτίθενται στην προοπτική η συνάντηση να γίνει με εκπροσώπων όλων των μπλόκων. Αυτό που επιθυμούν είναι στην συνάντηση που θα κάνουν οι ίδιοι με τον Πρωθυπουργό να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των 33 μπλόκων που έχουν υπογράψει το κοινό πλαίσιο αιτημάτων το οποίο συνέταξαν τα μπλόκα Τεμπών και Μικροθηβών και έχουν γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση και τους αρχηγούς των λοιπών κομμάτων από την προηγούμενη Τετάρτη.

Από αύριο μάλιστα, υπάρχει η κατεύθυνση και τα μπλόκα που στήνονται στο επαρχιακό δίκτυο του Νομού και αφορούν σε εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης (Γερακάρι, Μελούνα, Μεγάλο Ελευθεροχώρι) να αυξήσουν σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού ημερησίως ώστε να σφίξει ακόμη περισσότερο ο κλοιός πίεσης προς την Κυβέρνηση.

Αποκλεισμένη η Θεσσαλονίκη

Κλειστά επ’αόριστον είναι και τα διόδια των Μαλγάρων, όπως η Κατερίνη και τα Γιαννιτσά.

Το μπλόκο της Χαλκηδόνας κλείνει σήμερα από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, ενώ το Δερβένι από τις 11:00 ανοίγει στις 15:00. Από τις 15:00 μέχρι τις 18:00 η κυκλοφορία από το σημείο θα διεξάγεται μόνο από μία λωρίδα.

Μάλγαρα - Θεσσαλονίκη - μπλόκο - αγρότες - διόδια

Τα Κερδύλια που έκλεισαν στις 12:00 θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 12:00 τη νύχτα.

Έκλεισαν και την Αθηνών - Λαμίας

Για 3 περίπου ώρες έκλεισαν την εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών στο 200ό χλμ, στο ύψος του κόμβου του Μπράλου, οι αγρότες από τη Φθιώτιδα. Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί αγρότες από τα μπλόκα της Αταλάντης, του Δομοκού, της Ανθήλης.

Εθνική Οδός - Λαμία - Μπλόκα - αγρότες

Η αστυνομία προσπαθεί να δημιουργήσει διεξόδους μόνο για τα ΙΧ αυτοκίνητα μέσα από αγροτικούς και επαρχιακούς δρόμους με μεγάλες παρακάμψεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα βαριά οχήματα και τα λεωφορεία αυτά θα ακινητοποιηθούν περιμένοντας να ολοκληρωθεί ο αποκλεισμός. Τα φορτηγά που κατέρχονται από βόρειο Ελλάδα προς Αθήνα θα ακινητοποιηθούν στο ύψος της Λαμίας, εκείνα που έρχονται από την περιοχή της Πάτρας διαμέσου της Άμφισσας προς Λαμία θα ακινητοποιηθούν στη Γραβιά και όσα κινούνται στο εθνικό δίκτυο από Αθήνα προς Λαμία θα ακινητοποιηθούν κατά μήκος της εθνικής οδού από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Αγίας Τριάδας.

Σημειώνεται ότι παραμένει αποκλεισμένη και η παλιά εθνική οδός Λαμίας-Αθηνών στο ύψος της Αμφίκλειας, καθώς και στα όρια της Φθιώτιδας με τη Βοιωτία, στην περιοχή παλιός Λεβέντης.

Αποκομμένη η δυτική Ελλάδα – Μπλόκα σε όλη την Πελοπόννησο

Επ' αόριστον έχουν κλείσει οι αγρότες την εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας, τόσο στην νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το Καλαμάκι και να δημιουργούνται κατά διαστήματα μεγάλες ουρές αυτοκινήτων και ταλαιπωρία στους διερχόμενους οδηγούς.

Στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Κορίνθου οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο στα διόδια Νεστάνης από τις 6.00 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα, ενώ και οι Λάκωνες αγρότες θα κλείσουν από τις 6.00 έως τις 7.00 το απόγευμα την γέφυρα του Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης.

Ισθμός - Κόρινθος - μπλόκα - αγρότες

Κλειστό επ' αόριστον κρατούν από τις 12:00 το μεσημέρι σήμερα το δρόμο στο Καλό Νερό οι αγρότες της Τριφυλίας, σύμφωνα με απόφαση την οποία έλαβαν κατά τη χθεσινοβραδινή τους συνέλευση. Στο μπλόκο συμμετέχουν 30 περίπου τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ αύριο αναμένονται προς ενίσχυσή του κι άλλα τρακτέρ, καθώς η περιοχή βρίσκεται εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου των πρώιμων λαχανικών και οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται στις δουλειές τους.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από Κυπαρισσία προς Πύργο και από Πύργο προς Κυπαρισσία, αλλά και των οχημάτων που κατευθύνονται από Τρίπολη και Καλαμάτα προς Πύργο - Πάτρα, μέσω του κόμβου του Καλού Νερού, γίνεται μετ' εμποδίων από τους παράδρομους, από τους οποίους δεν μπορούν να διέλθουν μεγάλα και βαριά οχήματα, ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής, ενδέχεται κατά χρονικά διαστήματα να επιτρέπεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

Προμαχώνας - Τελωνείο - τρακτέρ - αγρότες  - μπλόκα

Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα

Βούλγαροι οδηγοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι επί βουλγαρικού εδάφους, εξαιτίας του αποκλεισμού του τελωνείου του Προμαχώνα από αγρότες, απέκλεισαν το οδόστρωμα στην ελληνο-βουλγαρική μεθόριο, εμποδίζοντας τη διέλευση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων από και προς την Ελλάδα, όπως αναφέρει αστυνομική πηγή.

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 11 το πρωί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εγκλωβισμό των οδηγών φορτηγών στο σημείο, λόγω του αγροτικού μπλόκου στο ελληνικό έδαφος.

Όπως έγινε γνωστό, το τελευταίο φορτηγό που πέρασε από το σημείο ήταν, χθες, στη μία μετά το μεσημέρι.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εγκλωβισμένα στην περιοχή 600 φορτηγά επί ελληνικού εδάφους και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα, ενώ στο έδαφος της Βουλγαρίας είναι ακινητοποιημένα περί τα 700 φορτηγά και 100 Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Μπλόκα και στην Κρήτη

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων τους, αποκλείοντας δύο φορές την ημέρα την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνου, αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας.

Οι συγκεκριμένοι αγρότες παραμένουν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» κλείνοντας, από σήμερα Τρίτη, την Εθνική οδό από τις 12 έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 5 έως τις 5.30 το απόγευμα.

Όπως έκαναν γνωστό για τις παραπέρα δράσεις τους αναμένουν τις αποφάσεις του αυντονιστικού τους σε σύμπλευση με το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία.

Γεροβασίλη: Υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις

Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση καλεί και τις άλλες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, και προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο.

Ανέφερε, επίσης, ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της κυβέρνησης για διάλογο είναι πλέον πλειοψηφικό και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό. «Ανοίγει η πόρτα της εκτόνωσης καθώς υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις» τόνισε.

Νέα πρόταση της κυβέρνησης 

Βελτιωτική πρόταση για το Ασφαλιστικό των αγροτών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο. 

Η κυβέρνηση θέτει στο τραπέζι πρόταση για προαιρετικές «εκπτώσεις» στις εισφορές των αγροτών, με αντίστοιχη όμως επίπτωση στη σύνταξή τους, όπως και επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου αύξησης των εισφορών.

Ταυτόχρονα εξετάζεται η διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, που είναι πάγιο αίτημα σε όλα τα μπλόκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα ε το Έθνος, η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει τη δυνατότητα να καθορίζουν το ύψος των κύριων συντάξεών τους ανάλογα με τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο προβλέπει τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη: 12%, 14% και 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Όσοι επιλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% αναμένεται να δικαιούνται 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Όσοι από τους αγρότες επιλέξουν να πληρώνουν  μειωμένες εισφορές και θελήσουν να λάβουν ολόκληρη την Εθνική Σύνταξη, θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω εξαγοράς. Επίσης, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν σε άλλη ασφαλιστική κλάση από αυτή που επέλεξαν, ώστε να πάρουν υψηλότερη σύνταξη.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης την εξέταση της πρότασης για διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ, όχι μόνο για το προνοιακό κομμάτι αλλά και για το συνταξιοδοτικό.

Επιπλέον στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται η δυνατότητα στην αγρότισσα και σε άλλα μέλη της αγροτικής οικογένειας που απασχολούνται στην ίδια εκμετάλλευση να ασφαλίζονται με εργόσημο και όχι με βάση το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα, ενώ το ίδιο προβλέπεται και για τους αλλοδαπούς αγρεργάτες χωρίς χαρτιά.

Tη συγκεκριμένη πρόταση πρόκειται να συμπληρώσει ο νέος ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ο οποίος θα έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση στο φορολογικό μέσω του μητρώου αγροτών και την κάρτα αγρότη.

Βαθαίνει το ρήγμα το αγροτικό μέτωπο

Την ίδια ώρα το χάσμα μεταξύ των μπλόκων ολοένα και μεγαλώνει.

Μετά την κατάθεση στο Μέγαρο Μαξίμου από εκπροσώπους αγροτών των προτάσεων οι οποίες αποφασίστηκαν σε σύσκεψη άνω των 60 μπλόκων που έγινε την Πέλλα, ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της  ΕΕ στο λαιμό μας» έστειλαν οι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και καλούν την κυβέρνηση να συζητήσει «με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιός θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου», διαμηνύοντας παράλληλα πως «πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν’ αποχωρήσουμε..».

Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το κλίμα της συνάντησης της αντιπροσωπείας με την κυβερνητικό εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, η οποία και παρέλαβε το κείμενο των προτάσεων τους, πολύ ομαλό και ανθρώπινο. Ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία και τονίζουν ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη - Βιασμός: “Δεν θα κάνω πίσω”, λέει η 24χρονη11:47Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών: δημοπρασία 80 έργων για την “Πόρτα Ανοιχτή”11:33Αυστραλία - Τζόκοβιτς: Είμαι απογοητευμένος, αλλά θα σεβαστώ την απόφαση 11:20Ηράκλειο: Νέος έπεσε στην είσοδο της πολυκατοικίας και πέθανε11:07Missing Alert για 16χρονη10:53ΕΠΑΛ Ελληνικού: Βανδαλισμοί και τεράστιες ζημιές στο σχολείο (βίντεο)10:40Celine Dion: ακυρώνει το τέλος της περιοδείας της για λόγους υγείας10:26Μόσιαλος - Όμικρον: Πώς επηρεάζει τα μικρά παιδιά10:13Κορονοϊός - Θωμαΐδης: Τα λύματα “δείχνουν” 95% Όμικρον και 5% Δέλτα10:00Εκπτώσεις: Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα09:46Μαρούσι: Φωτιά σε πιλοτή - Στο νοσοκομείο τρία άτομα 09:32Πρόεδρος ΡΑΕ για ενεργειακή κρίση: Πότε θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των τιμών09:19Αυστραλία - Τζόκοβιτς: Ακυρώθηκε η βίζα του 09:05Κορυδαλλός - Σχολείο: Κάνουν μάθημα σε κοντέινερ 20 χρόνια (βίντεο)08:51Πρόστιμο σε ανεμβολίαστους άνω των 60: Τη Δευτέρα τα πρώτα πρόστιμα08:37Ομηρία στο Τέξας: Νεκρός ο ένοπλος που εισέβαλε σε συναγωγή (εικόνες)08:23Australian Open – Τζόκοβιτς: Παράταση στην αγωνία08:09Ρέθυμνο: Τράγος έκοβε βόλτες στο κέντρο της πόλης (εικόνες)07:55Μπακς - Ράπτορς: Ο Αντετοκούνμπο δεν... έφτασε για τη νίκη 07:42Κορονοϊός: Δωρεάν rapid test σε 40 σημεία την Κυριακή07:28
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο