LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 13 Φεβρουαρίου 2016 22:52

Συνέδριο για το προσφυγικό στη Λέσβο

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο δήμος Λέσβου διοργάνωσαν συνέδριο για το προσφυγικό, στο νησί σύμβολο. 

ΛΕΣΒΟΣ - ΔΙΑΣΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Σε ένα νησί - σύμβολο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, στη Λέσβο, όπου η προσφυγική κρίση κορυφώθηκε, αλλά και βρήκε την καλύτερη διαχείρισή της από τους απλούς ανθρώπους, το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διοργάνωσε σήμερα σε συνεργασία με το δήμο Λέσβου ένα συνέδριο με στόχο να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων όχι μόνο το ίδιο το προσφυγικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο που το χειρίζονται η Πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες, η Ευρώπη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Το συνέδριο με θέμα "Η Ελλάδα, η Ευρώπη, ο κόσμος μπροστά στην προσφυγική κρίση" πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, με προσκεκλημένους εκπροσώπους της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανισμών και εθελοντικών οργανώσεων.

Το "παρών" έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην περιγραφή της αλλαγής στάσης της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Πέντε μήνες μετά τις πρώτες ευρωπαϊκές αποφάσεις για καταγραφή, μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, σήμερα "η μετεγκατάσταση δεν ακούγεται, η επανεγκατάσταση δεν ακούγεται, ακούγονται μόνο η καταγραφή και όλο και πιο έντονα κατηγορίες για τη χώρα μας". Την ίδια ώρα, "έχουμε κλείσιμο συνόρων με φράχτες, επαναφορά συνοριακών ελέγχων, μια τεράστια αύξηση της προσπάθειας να ενοχοποιηθεί η χώρα μας. Λένε ψέματα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο στηριζόμενοι σε ένα μικρό κομμάτι αλήθειας". Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι κατά τη διαχείριση του ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση "κάναμε λάθη, μπερδευτήκαμε, δεν ξέραμε πώς να δουλέψουμε ένα καινούριο φαινόμενο, είχαμε καθυστερήσεις. Αλλά εάν θέλει κανείς να επικρατήσει η ξενοφοβία, η έλλειψη λογικής, πρέπει να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα και αυτό για κάποιους είναι η Ελλάδα, γιατί πρέπει να εξαφανιστεί το τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Μυτιλήνη - Γιάννης Μουζάλας - ομιλία

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, εξήγησε ότι ένας από τους λόγους διοργάνωσης της ημερίδας "ήταν ο θυμός, ένας έντιμος θυμός που καταλαμβάνει κάθε άνθρωπο, ο οποίος βλέπει μια χώρα και ένα λαό να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, κάποιοι στην πολιτισμένη στα λόγια Δύση μας κουνούν το δάκτυλο και στρουθοκαμηλίζουν λέγοντας ότι η Ελλάδα φταίει για το πρόβλημα". Στη συνέχεια υπογράμμισε τη μεγάλη ευθύνη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς "οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα καθημερινής επαφής με τους πρόσφυγες" και πρόσθεσε ότι "ως ΑΠΕ-ΜΠΕ λέμε τέλος στην υποκρισία και τα κροκοδείλια δάκρυα. Έχουμε ξεκινήσει νέα πορεία, θέλουμε να είμαστε δίπλα στο λαό, είμαστε κομμάτι του λαού και έτσι θα συνεχίσουμε".

"Ναι εμείς είμαστε το πρόβλημα, γιατί κρατάμε υψηλά τα ιδανικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδανικά ευαισθησίας, ανθρωπιάς, δημοκρατίας, που εκείνοι τα ξέχασαν. Είμαστε ένοχοι γιατί όταν οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, εμείς μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε μεγάλους αριθμούς προσφύγων", είπε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. "Όταν επτά χρόνια οι Έλληνες δυσφημίζονται ότι δεν μπορούν να χαράξουν τη δική τους πολιτική, αυτός ο λαός που έχει γονατίσει από την οικονομική κρίση βρίσκει το περίσσευμα ψυχής να σηκωθεί όρθιος και να κρατήσει στις πλάτες του ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα", συμπλήρωσε και ζήτησε την υποστήριξη όλων για να κηρυχθεί η Μυτιλήνη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Θοδωρής Δρίτσας - Λέσβος - Μυτιλήνη - επίσκεψη - λιμενικό - λιμάνι - πρόσφυγες

"Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή", επισήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, σε βίντεο με χαιρετισμό που απέστειλε. "Η Ευρώπη με την πολιτική της, δεν πρέπει να βοηθήσει να αναπτυχθεί ο αντιευρωπαϊσμός και ο ρατσισμός στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", τόνισε για να συμπληρώσει στη συνέχεια: "Τα τείχη ανάμεσα στις βαλκανικές και τις κεντροευρωπαϊκές χώρες και η γενικευμένη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού, δεν είναι λύση. Είναι ο προάγγελος της αποδόμησης της Ευρώπης". "Η χώρα και η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε", κατέληξε ο κ. Δρίτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, επισήμανε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι σε μια στιγμή που υψώνονται οι πιο αντιδραστικές φωνές απέναντι στους πρόσφυγες, εμείς "δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία, την παράδοση, τις αξίες μας, θα στηρίξουμε και θα βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και παράλληλα θα προσπαθήσουμε να λύσουμε με κανόνες αυτό το ζήτημα".

Λέσβος - Μυτιλήνη - τριήμερο πένθος - πρόσφυγες

Ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, διευκρίνισε ότι "δεν πρέπει να συγχέουμε το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που ήταν πολύ έντονη με τα αποτελέσματα που είχε στον τουρισμό, την οικονομική κρίση και τις κοινωνίες γενικότερα", καθώς και ότι "δεν πρέπει να μπερδεύουμε το θέμα του πρόσφυγα με την έννοια του μετανάστη", καθώς "μαζί με τους πρόσφυγες άνοιξαν τα σύνορα για όλους τους παράνομους μετανάστες". Στις προτάσεις της ΝΔ για τη διαχείριση του προβλήματος συμπεριλαμβάνονται η αναθεώρηση του Δουβλίνου, η δημιουργία των hotspots στην Τουρκία, η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για το προσφυγικό, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου διαχείρισης των ροών, η εντατικοποίηση της φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, η εντατικοποίηση των διαδικασιών παρανόμως εισερχόντων μεταναστών και η επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των δεσμεύσεων της χώρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη στήριξης των νησιών που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, με μέτρα όπως "κατάργηση του ΦΠΑ για όσο κρατάει η κρίση" και το αίτημα αποζημίωσης από την Ευρώπη των ιδιοκτητών οικοπέδων κοντά στη Μόρια "των οποίων τα ελαιοκτήματα μετατράπηκαν σε καυσόξυλα".

Ο ρόλος των ΜΜΕ στην αποτύπωση της προσφυγικής κρίσης

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ο ρόλος που διαδραματίζουν στην παρουσίαση της προσφυγικής κρίσης ήταν το αντικείμενο της πρώτης ενότητας του συνεδρίου, την οποία συντόνισε ο αρχισυντάκτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Χρήστος Καλουτζόγλου.

Ο Managing Director του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Στρατής Λιαρέλλης, υπογράμμισε ότι "τα ΜΜΕ και εδώ και στην Ευρώπη υπεραπλουστεύουν και δεν έχουν πιάσει το πρόβλημα. Όμως, τα ΜΜΕ είτε μας αρέσει είτε όχι, αποτελούν οικονομικές επιχειρήσεις και ως εκ τούτου είναι φορείς συμφερόντων".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ - Μυτιλήνη - Στρατής Λιαρέλλης - ομιλία

Επίσης, εξήγησε ότι τα Μέσα "από το DNA τους πολλές φορές καθορίζουν και εγείρουν βιωματικά τους πολίτες και εν τέλει τους ενημερώνουν μέσα από συμβολισμούς. Είναι βέβαιο ότι ατυχείς παρεμβάσεις υπήρξαν και δεν θα έπρεπε να υπάρξουν. Αν δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα μπορούμε να συμφωνήσουμε στα ακόλουθα: σε ό,τι αφορά τα ελληνικά Μέσα πήραν βαθμό πάνω από τη βάση στην ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Είναι βέβαιο επίσης ότι απέτυχαν παταγωδώς να ερμηνεύσουν φαινόμενα ή να δώσουν εικόνες, απέτυχαν να δώσουν και κάποιες πλευρές που ταλάνιζαν αυτούς τους ανθρώπους. Υπήρξε όμως πράγματι μια συνεισφορά, μια ευαισθητοποίηση".

Επίσης, ο κ. Λιαρέλλης επισήμανε ότι η Ελλάδα "δεν χτυπιέται μόνο για το ηθικό της πλεονέκτημα, αλλά σε όλο αυτό το πεδίο έχουμε αποτύπωση και αντανάκλαση σφαιρών οικονομικής επιρροής".

Τέλος, έκανε ειδική μνεία για το ΑΠΕ-ΜΠΕ "το οποίο θα ήταν καλό να το περιφρουρήσουμε ως κοινωνία", εξήρε την εξωστρέφεια που επιχειρείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, "που πρέπει να συνεχιστεί" και έκανε μνεία στον πρώην πρόεδρο, Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Τέμπη: Εισαγγελική έρευνα για την απομάκρυνση υλικών από το σημείο της τραγωδίαςΧθες 12:42 | Ειδήσεις

Ενδελεχής έρευνα για την απομάκρυνση υλικών και την επιχωμάτωση του σημείο της τραγωδίας διατάχθηκε από την αντιεισαγγελέα Λάρισας.

Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας Χθες 19:35 | Ειδήσεις

Τι είπε ο εισαγγελέας στη δίκη για τον θάνατο του 22χρονου Ιάσονα, η μηχανή του οποίου συγκρούστηκε έξω από την Βουλή με το υπηρεσιακό όχημα της Ντόρας Μπακογιάννη, που οδηγούσε αστυνομικός.


Ψυχικό: Σύλληψη άνδρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωσηΧθες 16:59 | Ειδήσεις

Τον άνδρα αναζητούσαν και οι Αρχές της Ιταλίας. Με ποιο τρόπο προσπαθούσε να μην γίνει αντιληπτός.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34Τροχαίο δυστύχημα στην Ελευσίνα06:21Καιρός: συννεφιές, μπόρες και άνοδος θερμοκρασίας την Παρασκευή06:07JukeBooks: Αudiobook για το Ειδικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας23:59Λάρισα: Άνδρας άρχισε να ξεγυμνώνεται στη μέση της πλατείας 23:46Παναθηναϊκός - Μακάμπι: πράσινη νίκη με υπογραφή Σλούκα (εικόνες)23:32Φορολογικές δηλώσεις - myaade: Άνοιξε η πλατφόρμα23:19Μητροπολίτης Ιερώνυμος: Σκόραρε από την άσπρη βούλα…23:05Τουρκία – Ε.Ε: Δυσαρέσκεια από την Άγκυρα – Δεν πάει στις Βρυξέλες ο Φιντάν22:52Λαμία: Επεισοδιακή εκδρομή Δημοτικού - Τον “έστειλε” στο νοσοκομείο 22:39Ενδοοικογενειακή βία - Ηράκλειο: Την ξυλοκόπησε ο ίδιος της ο πατέρας22:25Καϊλή: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΕΕ - “Θα μετακομίσω στην Ιταλία”22:12Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου21:58Γάζα - Αμερικανικά Πανεπιστήμια: “πεδία μάχης” με σφοδρές συγκρούσεις (βίντεο)21:45Τέμπη - Κασσελάκης για Φλέσσα: Η ντροπή φτάνει στα άκρα... (βίντεο)21:31Επιθεώρηση εργασίας: Πρόστιμα και “μπλόκο” σε οικοδομές και εργοτάξια 21:18ΗΣΑΠ: Ακινητοποιήθηκαν συρμοί - Νεαροί μπήκαν στις γραμμές21:04Μητσοτάκης: Δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ (εικόνες)20:51Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ενοχή του οδηγού πρότεινε ο εισαγγελέας 20:38Χανιά: Πτώσεις δέντρων από τους ισχυρούς ανέμους20:25
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο