Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι επιστημονικοί φορείς
Την απόφαση να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αποφάσισαν οι επιστημονικοί φορείς μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποί τους στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «παρόλο που προσήλθαμε στο διάλογο με καλή διάθεση, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας, παρά μόνο αόριστες προτάσεις με αβάσιμους και αυθαίρετους ισχυρισμούς.Μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του Υπουργείου, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε το διάλογο».
«Θέλουμε άμεσα τα στοιχεία και μόλις τα έχουμε, θα τα μελετήσουμε και μόνο τότε θα προσέλθουμε ξανά στο διάλογο με τις προτάσεις μας» τονίζουν χαρακτηριστικά.
«Οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουμε για ακόμα μια φόρα την αντίθεσή μας στο προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει καθαρά φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό, και ζητούμε την απόσυρσή του και διάλογο από μηδενική βάση» προσθέτουν.
«Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου. Οι επιστημονικοί φορείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το Υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει» καταλήγουν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων.
"Ρολά" κατεβάζει την Πέμπτη η χώρα
Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μεθάυριο καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για το Ασφαλιστικό. Την ίδια μέρα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται εκτός συνόρων, αφού θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που "καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει σε καμία μείωση συντάξεων και να αντιταχθεί στα σχέδια των δανειστών και των ντόπιων συμμάχων τους"
Εκτός από τους επιστήμονες και τους ελέυθερους επαγγελματίες, τη συμμετοχή τους στην απεργία έχει ανακοινώσει η ΠΟΕ ΟΤΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, (ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσοκομειακοί γιατροί κι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία).
Να κλείσουν τα καταστήματα, τις βιοτεχνίες και τις επιχειρήσεις τους στις 4 Φεβρουαρίου και να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις καλεί η ΓΣΕΒΕΕ τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Την ίδια ημέρα κλειστά θα παραμείνουν και τα βενζινάδικα. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων τα πρατήρια θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό.
Οι ναυτικοί οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες απεργίες έχουν αποφασίσει 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου.
Οι δικηγόροι συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους έως και την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ενώ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Συντονιστική Επιτροπή για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα που τυχόν προκύψουν.
Μετά από ομόφωνη πρόταση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου και ειδικότερα η πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων από την άσκηση των καθηκόντων τους έως και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.
Στην απεργία συμμετέχουν και τα μέσα μεταφοράς. Τρόλεϊ, Προαστιακός Σιδηρόδρομος και ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένα. Μετρό, Ηλεκτρικός και τραμ θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια από τις 10:00 έως και τις 15:00, προς εξυπηρέτηση όσων θέλουν να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το μετρό δεν θα πραγματοποιεί το δρόμολόγιο από τη Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το αεροδρόμιο.
Τα αστικά λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 έως τις 21:00, με τα οχήματα να αποσύρονται από τις 20:00.
Μία ημέρα νωρίτερα, αύριο 3 Φεβρουαρίου απεργούν όλοι οι δημοσιογράφοι. Για την ίδια ημέρα έχουν ξηρύξει 24ώρη απεργία οι τεχνικοί των τηλεοπτικών σταθμών.
Το πόρισμα των δικαστικών ενώσεων για το Ασφαλιστικό
Η διαχρονική (από τον α.ν. 1611/1950 μέχρι και σήμερα) αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι οι παράγοντες που «υπονόμευσαν» διαχρονικά το Ασφαλιστικό Σύστημα.
Σήμερα για μία ακόμη φορά επιχειρείται η κάλυψη των ελλειμάτων των Ταμείων από τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Ν.Σ.Κ., αν και δεν ευθύνονται οι ίδιοι. Και έτσι, παρότι η πρωτοφανής πρόοδος της επιστήμης παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για σύγχρονες κοινωνικοασφαλιστικές παροχές, βρισκόμαστε προ των πυλών νέων περικοπών των συνταξιοδοτικών παροχών και υπέρμετρης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και περαιτέρω υποβάθμισης των παροχών της Υγείας και Πρόνοιας.
Επισημαίνουμε με έμφαση ότι :
Ακόμα και σε εξαιρετικά δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες η περικοπή των συντάξεων και η υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών δεν μπορεί να παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, τη χορήγηση δηλαδή στον συνταξιούχο παροχών τέτοιων, που να του επιτρέπουν να διαβιώνει με αξιοπρέπεια εξασφαλίζοντάς του, πέραν των αναγκαίων βασικών αγαθών και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή με τρόπο που δεν αφίσταται πάντως ουσιωδώς από τις αντίστοιχες συνθήκες του εργασιακού του βίου (πρβλ. Ολ Σ.τ.Ε 2288/2015).
Το κριτήριο των ασφαλιστικών επιλογών της Πολιτείας δεν μπορεί να είναι η «δημοσιονομική προσαρμογή» κατά τρόπο αποσπασμένο από τις ευθύνες του Κράτους για την απαξίωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων και γενικά την απαξίωση του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Συνεπώς δεν νοείται να κληθούν άλλη μία φορά οι ασφαλισμένοι αλλά και οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους κατά τον εργασιακό βίο τους, να καλύψουν τα κενά του Ασφαλιστικού Συστήματος.