Η πρόταση για την υποψηφιότητα για Νόμπελ Ειρήνης
Η Αιμιλία Καμβύση, ο Στρατής Βαλιαμός, αμφότεροι από τη Λέσβο, καθώς και η Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον προτάθηκαν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από την Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, η υποψηφιότητα των οποίων παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι προτεινόμενοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο των ανθρώπων των νησιών και των αλληλέγγυων που στέκονται δίπλα στους πρόσφυγες, υπερασπιζόμενοι τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός.
Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και δεκάδες ακαδημαϊκοί προτείνουν το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου»
Εξακόσιες είκοσι χιλιάδες πολίτες μαζί με 230 ακαδημαϊκούς από 111 πανεπιστήμια κατέθεσαν επίσημη υποψηφιότητα στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης, για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου», δηλαδή τους κατοίκους και εθελοντές των νησιών του Αιγαίου, οι οποίοι άνοιξαν την αγκαλιά τους στους πρόσφυγες και έστειλαν μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που άγγιξε όλο τον πλανήτη.
Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας που ξεκίνησε στο διαδίκτυο τον περασμένο Νοέμβριο από την Αλκμήνη Μηναδάκη, αρχιτέκτονα και μέλος του κινήματος Avaaz από την Κρήτη.
Μεταξύ αυτών που στηρίζουν την υποψηφιότητα είναι οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens από το London School of Economics και Margaret MacMillan από την Οξφόρδη.
Το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» συμπεριλαμβάνει 16 ομάδες αλληλεγγύης αλλά και πρόσωπα από εννέα νησιά και στην επιστολή της υποψηφιότητας υπογραμμίζεται ότι «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζεται από την πρωτοφανή και αυθόρμητη κινητοποίηση απλών, ανώνυμων πολιτών».
Φαβορί ο Σνόουντεν
Εκτός των δύο υποψηφιοτήτων που αφορούν στα νησιά του Αιγαίου, κατατέθηκαν υποψηφιότητες για τον πρώην κατασκοπο των ΗΠΑ, Έντουαρντ Σνόουντεν και για την Κολομβία, αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες που λαμβάνουν χώρα εκεί.
Φαβορί, πάντως, φαίνεται να είναι ο Σνόουντεν, με τον επικεφαλής του τομέα Ειρήνης του Όσλο να δηλώνει ότι «το 2016 μπορεί να είναι τελικά η χρονιά του Έντουαρτ Σνοόυντεν, στον οποίο απέδωσε ότι, πολλές χώρες αυτή τη στιγμή αλλάζουν τους νόμους τους προς την κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα.
Αναφορικά με την υποψηφιότητα, που κατατέθηκε από την Avaaz για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αναφέρθηκε ότι, είναι δύσκολο να στεφθούν νικητές οι Έλληνες, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον ιδρυτή του βραβείου Νόμπελ. Το βραβείο μπορεί να χωριστεί με τρεις τρόπους, σε άτομα ή οργανισμούς.
Ο κατάλογος των υποψηφίων αναμένεται να είναι μακρύς, καθώς πέρυσι ο συνολικός αριθμός των υποψηφιοτήτων έφτασε τις 273. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων ολοκληρώνεται σήμερα, ενώ οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.