Υπουργείο Δικαιοσύνης
Δημοσίευση: 29 Δεκεμβρίου 2015 17:06Στην αντεπίθεση το υπουργείο Δικαιοσύνης για το “κολαστήριο” του Κορυδαλλού
Στην αντεπίθεση περνά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και με μια ανακοίνωση απαντά στα "παραπλανητικά", όπως τα χαρακτηρίζει δημοσιεύματα για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για «συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης γύρω από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού», σημειώνοντας ότι «πρόσωπα χωρίς ταυτότητα κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ορισμένα ΜΜΕ σπεύδουν να τις υιοθετήσουν αβασάνιστα, καταγγελίες χωρίς στοιχεία ανακυκλώνονται χάριν εντυπωσιοθηρίας.
Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσθέτει πως «το φωτογραφικό υλικό αποτελείται από "παλιές φωτογραφίες, που δεν αναπαριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, διακινούνται στο διαδίκτυο", ενώ ο κρατούμενος που απεβίωσε ανήμερα των Χριστουγέννων ήταν "βαριά ασθενής 75χρονος κρατούμενος" που απεβίωσε "σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σ’ αυτό".
Τέλος, το υπουργείο Δικαιοσύνης περιγράφει, με αριθμούς, την κατάσταση που -κατά τα στοιχεία που διαθέτει- επικρατεί στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, το οποίο, όπως αναφέρεται, "δεν είναι ένα γενικό ή ειδικό νοσοκομείο αλλά περισσότερο ένας Σταθμός πρώτων βοηθειών και ένα Κέντρο αυξημένης φροντίδας".
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Σχετικά με παραπλανητικά δημοσιεύματα για το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων γνωστοποιεί τα εξής:
Εδώ και κάποιο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική επιχείρηση παραπληροφόρησης γύρω από το Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού. Πρόσωπα χωρίς ταυτότητα κάνουν αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ορισμένα ΜΜΕ σπεύδουν να τις υιοθετήσουν αβασάνιστα, καταγγελίες χωρίς στοιχεία ανακυκλώνονται χάριν εντυπωσιοθηρίας. Στο πλαίσιο αυτό παλιές φωτογραφίες, που δεν αναπαριστούν την υπάρχουσα κατάσταση, διακινούνται στο διαδίκτυο, ενώ ακόμα και ο θάνατος ενός βαριά ασθενούς 75χρονου κρατουμένου σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο, μετά από πολυήμερη νοσηλεία σ’ αυτό, αποδίδεται άκριτα στο Νοσοκομείο Κρατουμένων!
Πώς έχουν τα πράγματα; Στο Νοσοκομείο Κρατουμένων σήμερα παραμένουν περίπου 170 άτομα (παλιότερα μέχρι και 220), 130 στο κεντρικό κτίριο και άλλοι 40 οροθετικοί σε ξεχωριστό παράρτημα. Πολλοί ανάπηροι αποφυλακίστηκαν με το ν. 4322/2015. Κανένα διώροφο κρεβάτι δεν υπάρχει σήμερα, κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται σε στρώμα στο πάτωμα. Τα κτίρια είναι παλιά, όμως γίνονται ενέργειες συντήρησης, απολύμανσης, καθαριότητας, κλπ. Εκτός του σωφρονιστικού προσωπικού, για την φροντίδα των κρατουμένων εργάζονται τέσσερις (4) μόνιμοι γιατροί και άλλοι δεκαοκτώ (18) κατ’ επίσκεψιν. Όλες τις μέρες και όλες τις ώρες υπάρχει εφημερεύων γιατρός. Παράλληλα εργάζονται δεκατρείς (13) μόνιμοι νοσηλευτές και δύο μόνιμοι κοινωνικοί λειτουργοί. Πρόσφατα ανέλαβαν εργασία άλλοι δύο (2) νοσηλευτές και δύο (2) επιπλέον κοινωνικοί λειτουργοί. Άμεσα αναμένεται να προστεθούν ακόμα τρεις (3) μόνιμοι γιατροί που έχουν ήδη προσληφθεί. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των όρων νοσηλείας είναι εμφανής αν και, συνολικά, ούτε οι υποδομές ούτε η στελέχωση είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Τι είναι, όμως, το Νοσοκομείο κρατουμένων; Το Νοσοκομείο κρατουμένων, σήμερα, δεν είναι ένα γενικό ή ειδικό νοσοκομείο αλλά περισσότερο ένας Σταθμός πρώτων βοηθειών και ένα Κέντρο αυξημένης φροντίδας. Όποιος κρατούμενος χρειάζεται ειδική ιατρική περίθαλψη μεταφέρεται τελικά σ’ ένα από τα νοσοκομεία της Αττικής, όπως κάθε πολίτης. Η ριζική ανακαίνιση των κτιρίων προϋποθέτει, εκτός από πιστώσεις, ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον και το ρόλο του «νοσοκομείου». Αυτό το σχέδιο έχουν βάλει μπροστά το Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με το Υπουργείο Υγείας, ήδη άρχισε η υλοποίησή του με το Ψυχιατρείο και συνεχίζεται με το Νοσοκομείο. Μέχρι την ολοκλήρωσή του, κανείς κρατούμενος-ασθενής δεν στερείται τη θεραπεία ή τα φάρμακα που χρειάζεται. Εξάλλου, μόλις πριν λίγες μέρες, με πρόσφατο νόμο (4356/2015) δημιουργήθηκε η αναγκαία θεσμική βάση για την οριστική ενσωμάτωση του Νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου Κρατουμένων στο ΕΣΥ.
Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, των κρατουμένων-ασθενών, στο βωμό των εντυπώσεων αγγίζει, πια, τα όρια της χυδαιότητας. Ακόμα και αυτοί που καταψήφιζαν τις διατάξεις του ν. 4322/2015 για την αποφυλάκιση των αναπήρων, αυτοί που κατέκριναν την κυβέρνηση γιατί ξεκινά απ’ αυτό, σήμερα υπερθεματίζουν υποκριτικά και επικρίνουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί (δήθεν) καθυστερεί. Η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων γνωρίζει την αλήθεια και βλέπει τις προσπάθειες των εργαζομένων.
Η χρόνια παραμέληση του «σωφρονιστικού συστήματος» δεν μπορεί να αναστραφεί σε μια-δυο μέρες, παρά μόνο με συστηματικές παρεμβάσεις και αλλαγές. Αυτές τις αλλαγές προωθεί αποφασιστικά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να κάμπτεται από τις ιδιοτελείς κραυγές και τις υποκριτικές ή επιλεκτικές ευαισθησίες διαφόρων. Οι θετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου, από τα Γρεβενά μέχρι τα Χανιά, σ’ όλες τις φυλακές της χώρας, προφανώς και στον Κορυδαλλό, θα συνεχιστούν με την ίδια αποφασιστικότητα.»