Θρήνος για τον Μηνά Χατζησάββα
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου στο Α’ Νεκροταφείο αποχαιρετούν φίλοι και συγγενείς τον Μηνά Χατζησάββα. Η οικογένεια του ηθοποιού έχει ζητήσει να μην κατατεθούν στεφάνια στην κηδεία αλλά όσοι θέλουν να κάνουν τις δωρεές τους στο «Σύλλογο Μεταναστών».
Ο γνωστός για τα έργα του ηθοποιός άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" μετά το αιμορραγικό εγκεφαλικό που υπέστη τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου. Ο ηθοποιός είχε βεβαρημένο ιστορικό με καρδιολογικά προβλήματα.
Ο Μηνάς Χατζησάββας ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου.
Με το ψευδώνυμο Πρόδρομος Σαββίδης εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Σπέρμα», «Η Χαμένη» και «Δύο Σταγόνες βροχή», ενώ το 1995 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία του «Η Ζωή Ενάμιση Χιλιάρικο». Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε τηλεοπτικές επιτυχίες όπως «Αναστασία», «Ανατομία Ενός Εγκλήματος», «Κόκκινος Κύκλος» και «10η Εντολή».
Συλλυπητήριο μήνυμα του Πρωθυπουργού
Η ξαφνική απώλεια του Μηνά Χατζησάββα στερεί από τον ελληνικό πολιτισμό και το ελληνικό θέατρο μια εμβληματική παρουσία με πλούσια καλλιτεχνική διαδρομή. Η συνεισφορά του στην τέχνη και το ήθος το οποίο δίδαξε τόσο με τη δουλειά του όσο και στο σύνολο του βίου του θα παραμείνουν, ωστόσο, ζωντανά στο κοινό του και στη μνήμη όλων των Ελλήνων.
Στην οικογένειά του, τους οικείους και τους συναδέλφους του εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Ο Μηνάς Χατζησάββας έφυγε πρόωρα και απρόσμενα από κοντά μας στα 67 του χρόνια. 50 απ’ αυτά αφοσιωμένα στο θέατρο, στην τέχνη, στην ομορφιά — μια πλούσια διαδρομή που κράτησε άσβεστη τη σπίθα μιας αέναης νεότητας.
Σπούδασε στην παρισινή σχολή θεάτρου Cours Simon και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του παράσταση ήταν ο «Ρήσος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Τ. Μουζενίδη. Διετέλεσε συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου και πρωταγωνιστής στο Ανοιχτό Θέατρο του Γ. Μιχαηλίδη, στο Αμόρε, στο Εθνικό και σε πολλά ακόμα. Η διαδρομή του στο σανίδι τού πρόσφερε σπουδαίους ρόλους, συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους. Εξαιρετικός ερμηνευτής του αρχαίου δράματος στις πιο πρωτοποριακές του ερμηνείες, πάντα ανοιχτός στο καινούργιο, πάντα να υπερασπίζεται, με τη δουλειά του και το ήθος του, την τέχνη του σε όλες τις στιγμές της. Κι αν ζούσε και ανέπνεε για το θεατρικό σανίδι, το πέρασμά του από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση του χάρισε την αγάπη του ευρύτερου κοινού.
Ο Μηνάς Χατζησάββας υπήρξε μια από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις ηθοποιών που ασκούν ακούραστα τα εργαλεία τους, που τολμούν και εξελίσσονται, που δεν σταματούν να δοκιμάζονται και να δοκιμάζουν. Κι επίσης, ένας γλυκύτατος, τρυφερός και γενναιόδωρος άνθρωπος, πολυαγαπημένος όλων των συναδέλφων του, κυρίως των νεότερων.
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και συμμετέχει στη θλίψη και το πένθος των αγαπημένων του.
Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, μια από τις πιο ευγενικές μορφές του χώρου, ο Μηνάς Χατζησάββας δεν βρίσκεται πια μαζί μας.
Η απώλειά του για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση είναι μεγάλη και δυσαναπλήρωτη. Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στους δικούς του ανθρώπους.
Ανακοίνωση από Το Ποτάμι
Φτωχότερο έγινε από χθες το ελληνικό θέατρο, με την απώλεια του σπουδαίου Μηνά Χατζησάββα, που έφυγε σε ηλικία μόλις 67 ετών.
Ο Μηνάς Χατζησάββας πλούτιζε συνεχώς το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με τις εξαιρετικές ερμηνείες του, αλλά και με το ήθος και την ευγένειά του.
Με σπάνια ευχέρεια, μπορούσε να υποδύεται ρόλους από κάθε είδος θεάτρου. Αξέχαστος Κάλιμπαν στην Τρικυμία, Βερσίνιν στις Τρεις Αδερφές, Αγαμέμνων στην Ορέστεια, καθώς και σε πλήθος ερμηνειών σε έργα του σύγχρονου και του κλασικού ρεπερτορίου, στο αρχαίο δράμα, σε ταινίες και μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης.
Η ευρυμάθειά του, η καλλιέργεια και η πνευματικότητα που τον χαρακτήριζαν, μας χάρισαν ερμηνείες με βάθος και ουσία.
Παραμένοντας ενεργός ηθοποιός μέχρι την τελευταία στιγμή, πραγματικά θα στοιχίσει στο ελληνικό θέατρο η απουσία του, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς ήταν παράλληλα υπόδειγμα καλλιτέχνη και διανοούμενου.
Ο Μηνάς μας άφησε για “τον κόσμο από όπου δε γυρίζει ταξιδιώτης”, έχοντας σφραγίσει μοναδικά τη θεατρική μας ιστορία.
Καλό του ταξίδι…
Τομέας Πολιτισμού