LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΔικαιοσύνηΔημοσίευση: 04 Νοεμβρίου 2015 14:03

Παρασκευόπουλος: Έρχεται το σύμφωνο συμβίωσης

Τι είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης για τις φυλακές και τις ποινές για ρατσιστική βία. Έρχεται ποινή για όσους οργανώνουν αιμοδοσία ή διανομή τροφίμων μόνο για ομόφυλους. 

Νίκος Παρασκευόπουλος

«Εντός της εβδομάδας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης», όπως δήλωσε σήμερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Μιλώντας σήμεερα στον ΒΗΜΑ FM, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε και σε διαφοροποιήσεις που θα φέρει το νομοθέτημα σε ότι αφορά τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, προαναγγέλοντας ποινή ακόμη και για όσους οργανώνουν αιμοδοσία ή διανομή τροφίμων μόνο για ομόφυλους ή βάσει τέτοιων κριτηρίων (όπως πχ. κάνει η Χρυσή Αυγή), ενώ σχολίασε και την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές.

Σχετικά με το  σύμφωνο συμβίωσης, τόνισε ότι «μέσα σε αυτή την εβδομάδα, θα αναρτηθεί στην ανοιχτή διαβούλευση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να εκφράσουν την άποψή τους. Εκτός από τη νέα μορφή του συμφώνου συμβίωσης, θα έχουμε τρία κεφάλαια στο νέο νομοθέτημα. Ένα απο αυτά θα αφορά στην ελευθερία του Τύπου».

Τι αλλάζει στις ποινές για τα αδικήματα Τύπου

Στο νέο νομοθέτημα θα προβλέπεται η κατάργηση του ελάχιστου ορίου των αποζημιώσεων εάν υπάρξει βλαπτικό δημοσίευμα για την τιμή και την υπόληψη κάποιων κι από την άλλη πλευρά θα εισάγεται μια διαδικασία διόρθωσης των βλαπτικών ή ψευδών δημοσιευμάτων.

«Αυτό, αφενός θα βοηθήσει να ανακόπτεται η αναπαραγωγή της λάσπης, εάν αυτό το φαινόμενο εμφανιστεί, και αφετέρου θα φιλτράρει λίγο τις υποθέσεις εν όψει της Δικαιοσύνης, ώστε εάν υπάρξει μια τακτοποίηση που είναι πλήρης, να μην πηγαίνουν οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, εκτός εάν απέμεινε μια αποδείξιμη και απτή υλική βλάβη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η αποζημίωση πρέπει να ορίζεται από το δικαστήριο με κάποια επιμετρητικά κριτήρια και αυτά θα ορίζονται στο νομοσχέδιο», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως είπε, «εισαγωγή ανώτατου ορίου δεν έχει αποφασιστεί προς το παρόν, αλλά εισάγονται κριτήρια, τα οποία είναι πιο ανοικτά και έμμεσα οδηγούν σ’ αυτόν τον περιορισμό και ο περιορισμός των υπερβολών θα ευνοηθεί από την κατάργηση του κατώτατου ορίου, διότι θα μπορεί και το δικαστήριο πλέον να επιδικάζει ένα ελάχιστο, πολύ μικρό ποσό, όταν η προσβολή είναι μικρής σημασίας και πολύ απλή».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι θα διασφαλιστεί αυτό, ενώ δήλωσε ότι «η ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή ιδεών και προτάσεων από τον κόσμο και άλλους ειδικούς. Τις ιδέες αυτές θα τις βάλουμε σε μια καλύτερη κατεύθυνση, θα τις μελετήσουμε προσεκτικά και πάρα πολύ γρήγορα».

Για το βραχιολάκι των κρατούμενων

Μιλώντας για την παρακολούθηση των κρατουμένων με το βραχιολάκι, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο θεσμός δεν έχει εφαρμοστεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Ποσοτικά το λέω αυτό και οι λόγοι είναι πολλοί. Έχουμε τώρα στον ίδιο αυτό νόμο, μια διάταξη που προσπαθεί να βοηθήσει την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης».

Ο Υπουργός δικαιοσύνης ανέφερε «η εκπαιδευτική άδεια είναι ασπίδα κατά της δευτερογενούς εγκληματικότητας και πρέπει να φροντίσουμε για τη διεξαγωγή της. Θα φροντίσουμε για την εφαρμογή της να είναι οι διατάξεις ευκολότερες, ώστε να μπορούν περισσότεροι να αξιοποιήσουν το θεσμό. Ήταν ακριβό αυτό και οι τυπικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή ήταν επάλληλες, διότι σε πολλές περιπτώσεις ήταν λιγότερο ουσιαστικές και προσπαθούμε να κάνουμε πιο πρακτική την εφαρμογή», σημειώνοντας ότι ευελπιστεί η Πολιτεία, με τους μηχανισμούς της, να καταλάβει ότι η εκπαίδευση είναι η καλύτερη ασπίδα κατά του εγκλήματος απ’ ό,τι η έκτιση της ποινής για ένα ή δύο μήνες περισσότερους.

Για τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας

Όσο αναφορά στα εγκλήματα ρατσιστικής βίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι θα προστεθεί ακόμη μία ρύθμιση που θα τιμωρεί τη βία όταν ασκείται φανερά από τις περιστάσεις, αποδεδειγμένα, με την επιλογή του θύματος να γίνεται με βάση το χρώμα, τη φυλή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ ενδέχεται να θεσπιστεί για πρώτη φορά ποινή για περιπτώσεις δημόσιας αναγγελίας, προσφοράς τροφής ή αίματος μόνο σε ομόφυλους, όπως τα συσσίτια ή οι διανομές τροφίμων που οργανώνει η Χρυσή Αυγή 

«Αυτό στην Ελλάδα έχει ξανασυμβεί… Στο πεδίο του λόγου, οι διατάξεις θα είναι οι ίδιες και δεν τις θίγουμε καθόλου. Δεν είναι ο αντιρατσιστικός νόμος, αλλά ο Ποινικός Κώδικας και οι διατάξεις ρατσιστικής ρητορείας και λόγου. Παραμένουν ως έχουν και κάπως επιβαρύνεται η πρακτική ρατσιστική συμπεριφορά, η οποία νομίζω ότι είναι και κάπως πιο επώδυνη, κατά βάση, από τη ρητορεία» είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος.

Για την κατάσταση στις φυλακές

Πρακτικούς τρόπους για τη βελτίωση των φυλακών αναζητά ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος είπε ότι  «ένας τρόπος είναι να βελτιώσουμε τον αριθμητικό συσχετισμό μεταξύ των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των καταστημάτων σε σχέση με τους κρατουμένους, καθώς επίσης να προσέξουμε να υπάρξουν απασχολήσεις, διότι αργία μήτηρ πάσης κακίας και πολλές φορές δημιουργεί συνθήκες εκρηκτικότητας η διαρκής αργία», λέγοντας ότι υπάρχουν σχέδια να γίνει πιο εντατική η φύλαξη, ώστε να μην υπάρχουν τα φαινόμενα της παράνομης και κολάσιμης εισαγωγής ναρκωτικών μέσα στη φυλακή.

«Δεν μπορώ να σας πω ότι είναι και ιδιαιτέρως στεγανές οι φυλακές ούτε ήταν ποτέ και δεν είναι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εμείς, κάνουμε αυτήν την προσπάθεια να τις στεγανοποιήσουμε και σε ορισμένες φυλακές της χώρας θα έλεγα ότι έχουμε επιτυχία ακόμη και 100% και θα προσπαθήσουμε και στις υπόλοιπες να εξελίξουμε το φαινόμενο» δήλωσε ο Υπουργός.

Για τη θητεία των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών

Την άμεση λύση του θέματος της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών  προβλέπει ο Υπουργός. «Αυτό θα λυθεί με βάση το νέο νόμο, ο οποίος προβλέπει την εκλογή νέων μελών στη θέση όσων έχουν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ έχει λήξει η θητεία τους. Δεν υπάρχει πρόβλημα αντίθετα με όσους δεν έχει λήξει η θητεία τους». 

   

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό ΣτάδιοΣήμερα 18:34 | Ειδήσεις

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί σήμερα στους Γάλλους διοργανωτές, θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία και αύριο θα ''επιβιβασθεί'' στο τρικάταρτο ''Belem''.

Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεωνΣήμερα 18:14 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ οι καθυστερήσεις είχαν αυξητικό ρυθμό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικάΣήμερα 18:28 | Ειδήσεις

Δέκα κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια. Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο