Νέος κύκλος αντιπαραθέσεων για την Αμφίπολη
Νέο γύρο αντιπαραθέσεων για την ταυτότητα του «ενοίκου» του Τύμβου Καστά, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη σχετικά με το μνημείο της Αμφίπολης.
Λίγο μετά τις δηλώσεις της επιβλέπουσας της ανασκαφής, ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλόνικης και επί 36 έτη συνεργάτης στις ανασκαφές της Βεργίνας, Πάνος Φακλάρης, είναι ξεκάθαρος: «Απορρίψτε τις θεωρίες περί Ηφαιστίωνα».
«Με τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν μπορεί να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με τον Ηφαιστίωνα», δήλωσε στον Real FM ο καθηγητής.
Υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο με ταφές μέσα, ενώ ο Ηφαιστίωνας δεν είχε ταφεί στη Μακεδονία», ενώ σχολιάζοντας την επιγραφή που εντοπίστηκε, είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έδωσε εντολή να χτιστεί αυτό το μνημείο».
Αμφισβήτησε και τα λεγόμενα του Μιχάλη Λεφάντζη, υπεύθυνου αρχιτέκτονα της ανασκαφής της Αμφίπολης. «Το λιοντάρι πρέπει να αποσυσχετιστεί από τον τύμβο Καστά γιατί βρέθηκε σε απόσταση 2χλμ. Δεν έχει καμία σχέση με τον τύμβο και το ταφικό μνημείο».
ΥΠΠΟ: Περιμένουμε τεκμηριωμένη μελέτη από την Κ. Περιστέρη
Θέση στις νέες, έντονες, επιστημονικές αντιπαραθέσεις για τον "ένοικο" του Τύμβου Καστά, πήρε ...εμμέσως και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Σε ανακοίνωση του τονίζει ότι «το Υπουργείο αναμένει την κατάθεση των έως σήμερα πορισμάτων της μελέτης με την απαραίτητη τεκμηρίωση», παραθέτοντας παράλληλα όσα όσα έργα έχουν προγραμματιστεί ή ήδη εξελίσσονται αναφορικά με την ανάδειξη του μνημείου στην Αμφίπολη.
Μενδώνη: "υπόθεση εργασίας" τα περί Ηφαιστίωνα
Ρίχνοντας νερό στον μύλο των νέων αντιπαραθέσεων, η επί σειρά ετών Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «για την συγκεκριμένη πρόταση που κάνει, εγώ θα θεωρούσα και τη θεωρώ ως μια υπόθεση εργασίας. Είναι μια πρόταση, έχει δώσει τα δεδομένα, έτσι όπως εκείνη και η ομάδα της αναγιγνώσκουν τα αρχαιολογικά δεδομένα. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Πρέπει να ασχοληθούν ειδικά με τις επιγραφές, άνθρωποι επιγραφικοί κι έχουμε ένα πολύ καλό δυναμικό επιστημονικό που ασχολείται με την επιγραφική της Μακεδονίας.
Πυρά Παναγιωταρέα στην κυβέρνηση
Μετά τις δηλώσεις της Κατερίνας Περιστέρη, ότι από το Δεκέμβριο του 2014 δεν έχουν προχωρήσει καθόλου οι ανασκαφές, τη σκυτάλη πήρε η υπεύθυνη επικοινωνίας του μνημείου Άννα Παναγιωτερέα, η οποία εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση.
Ήταν λάβρη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», όπου είπε «Ντροπή! Ο τάφος της Αμφίπολης δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Αφήνουν τον σπουδαίο αρχαιολογικό "θησαυρό" να σαπίσει". Το υπουργείο δεν στέλνει συντηρητές ώστε να γίνουν αυτά που πρέπει και να προχωρήσουν οι διαδικασίες που χρειάζονται» και πρόσθεσε:
«Δηλαδή τι θα θέλατε μια τόσο σημαντική ανακάλυψη να την αφήσουμε κάτω από τη γη για να μη παρεξηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είμαστε σοβαροί!
Είπε η κυρία Περιστέρη και ο κύριος Λεφατζής ότι δεν έχει προχωρήσει από το Δεκέμβριο του 2014 η συντήρηση των ευρημάτων μέσα στο ταφικό συγκρότημα, δηλαδή στο ψηφιδωτό, στις Καρυάτιδες και επίσης είναι χωρίς καθόλου συντήρηση στους δύο παράπλευρους τοίχους του ταφικού συγκροτήματος. Θέλω να πω όμως ότι ως τον Δεκέμβρη, το Υπουργείο Πολιτισμού με την κυρία Μενδώνη που είχε την ευθύνη του μνημείου, είχαν τελειώσει όλο το εσωτερικό του μνημείου από τα διάφορα βάρη της οροφής, από τα χώματα κτλ. Έχουν επίσης καλύψει το μνημείο με μία πολύ μεγάλη τέντα... και επομένως, το προφύλαξαν πάρα πολύ. Δεν έχει πρόβλημα το μνημείο εσωτερικά. Έχουν πρόβλημα όμως τα αντικείμενα που είναι εσωτερικά. Ένα είναι αυτό. Το δεύτερο είναι ότι η Αμφίπολη δυστυχώς έχει πολύ κακό καιρό. Βρέχει συνεχώς. Είναι φυσικό. Τα χώματα από την κορυφή πέφτουν προς την πλευρά του τάφου και κάνουν μεγάλη ζημιά στον περίβολο.
Δεν μπορεί ένα τέτοιο μνημείο να μένει έτσι. Δεν στέλνει το Υπουργείο συντηρητές που χρειάζονται, δεν προχωράει τις μελέτες που χρειάζονται ώστε να αρχίσει αμέσως η συντήρηση και κάποια στιγμή, αυτό το μνημείο που είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά τον Ανδρόνικο το 1977 στη Βεργίνα, να αποδοθεί στον κόσμο. Δεν μπορεί να έρχονται δεκάδες πούλμαν, τα οποία περνάνε σε έναν κατσικόδρομο και φτάνουν μέσα σε ένα κατσικόσυρμα και βλέπουν από μακριά έναν λόφο που δεν καταλαβαίνουν τι είναι. Θα μου πείτε δεν υπάρχουν χρήματα. Αν και δεν υπήρχαν, ούτε στις 13 Αυγούστου του 2014 που η ανασκαφή ήταν σε πλήρη έκταση. Υπήρχαν πολύ σημαντικοί χορηγοί. Αυτά όλα, το Δεκέμβριο σταμάτησαν. Το μνημείο το συνέδεσαν με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μα το μνημείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά. Ούτε στη Ζιμπάμπουε! Αν υπάρχει βούληση, χρήματα βρίσκονται».