Βαβέλ 23 γλωσσών με τη «σφραγίδα» του ΕΚΠΑ
Πρωτοάρχισε να λειτουργεί το μακρινό 1932 προσφέροντας μαθήματα στις βασικές γλώσσες της εποχής, τα αγγλικά και τα γαλλικά, τα γερμανικά, και τα ιταλικά. Και σήμερα έχει μετατραπεί σε μια υπερδραστήρια Βαβέλ όπου μιλιούνται 23 γλώσσες - από τα πάντα δημοφιλή αγγλικά έως τα κορεατικά.
Η καρδιά αυτής της Βαβέλ χτυπάει στην οδό Ιπποκράτους 5, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί βρίσκεται η έδρα του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ήταν αρχικά τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης και από το 1994 λειτουργεί ως αυτοτελής ακαδημαϊκή μονάδα.
Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ δεν έχει, ωστόσο, ενδοπανεπιστημιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι μόνο οι φοιτητές του ιδρύματος, αλλά και οι φοιτητές άλλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και εργαζόμενοι που θέλουν να διδαχθούν μια γλώσσα για επαγγελματικούς λόγους.
«Το Διδασκαλείο εμπλουτίζεται ανάλογα με τη ζήτηση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φλούδας, υπεύθυνος αυτής της μοναδικής στο είδος της εκπαιδευτικής μονάδας. «Ο σκοπός ήταν η διδασκαλία των βασικών ξένων γλωσσών. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα ισπανικά και τα ρωσικά» προσθέτει επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει είναι πολύ καλό καθώς οι περισσότεροι καθηγητές έχουν εξειδίκευση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.
Η ζήτηση έχει ανεβάσει σήμερα των αριθμό των γλωσσών που διδάσκονται σε όλα τα επίπεδα στις 23: Αγγλική, Αλβανική, Αραβική, Βουλγαρική, Γαλλική, Γερμανική, Δανική, Ιαπωνική, Ινδική (Hindi - Σανσκριτική), Ισπανική, Ιταλική, Κινεζική, Κορεατική, Νορβηγική, Ολλανδική, Περσική, Πορτογαλική, Ρωσική, Σερβική, Σουηδική, Τουρκική, Τσεχική και Φινλανδική.
«Τα τελευταία χρόνια έχουν πολύ ζήτηση τα ισπανικά, τα ρωσικά, τα ιαπωνικά, τα κινεζικά, τα αραβικά, αλλά και το ολλανδικά» μας πληροφορεί ο Γ.Φλούδας. Πέρυσι, για παράδειγμα, το ιαπωνικό τμήμα είχε 111 σπουδαστές. Τα κινεζικά διδάσκονταν σε 73 σπουδαστές, τα αραβικά σε 62, τα ινδικά σε 18, τα κορεατικά σε 15 και τα περσικά σε 11. Ζήτηση έχουν και οι σκανδιναβικές γλώσσες κυρίως από επαγγελματίες που θέλουν (ή υποχρεώνονται λόγω της κρίσης) να συνεχίσουν την καριέρα τους στο εξωτερικό. «Πέρυσι είχαμε περίπου 50 γιατρούς που μάθαιναν νορβηγικά και σουηδικά» εξηγεί ο επικεφαλής του Διδασκαλείου.
Η περυσινή ήταν και μια χρονιά ανάκαμψης για το Διδασκαλείο, καθώς έναν χρόνο νωρίτερα είχε δοκιμαστεί από τις πολύμηνες απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκείνη τη χρονιά, οι σπουδαστές ήταν μόλις 900. Ο αριθμός είναι πολύ μικρός εάν αναλογιστεί κανείς ότι το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 οι σπουδαστές έφταναν τους 3.300, και τα δύο επόμενα έτη τους 2.900 και τους 2.700 αντίστοιχα. Τα χρόνια εκείνα, θυμάται ο κ.Φρούδας, η ουρά για τις εγγραφές ξεκινούσε από τον δεύτερο όροφο και έφτανε ως την Ιπποκράτους.
Αν το ένα ατού του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών είναι το κύρος του πανεπιστημίου Αθηνών, το άλλο είναι τα πολύ χαμηλά του δίδακτρα σε σχέση με την αγορά. Το Διδασκαλείο, εξάλλου, δεν ειδικεύεται μόνο στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Προσφέρει και ειδικά προγράμματα γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και εξειδικευμένες σπουδές στη γλώσσα, τη μετάφραση, την ιατρική και τη νομική.
Πέρυσι, φοίτησαν 1.600 σπουδαστές στο Διδασκαλείο. Για τη φετινή χρονιά, οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει ήδη, ενώ τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 20 Οκτωβρίου. Οι εγγραφές, πάντως, συνεχίζονται μέχρι τον Δεκέμβριο οπότε ανάλογα με τη ζήτηση θα δημιουργούνται και νέα τμήματα, «ακόμη και πέντε ή επτά ατόμων», όπως αναφέρει ο Γ. Φρούδας. «Ο στόχος είναι να διδάσκονται όλες οι γλώσσες ακόμη και αν δεν είναι οικονομικά βιώσιμο το τμήμα, κάτι για το οποίο χρειάζονται τουλάχιστον δέκα σπουδαστές» προσθέτει ο ίδιος.
Ως πανεπιστημιακή μονάδα, εξάλλου, η Βαβέλ του ΕΚΠΑ δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την προσφορά γνώσης. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος «το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών συμβάλλει στην εξωστρέφεια του πανεπιστημίου μας και υπογραμμίζει την προσφορά του στην κοινωνία».