Βάσεις 2015: «Ελεύθερη πτώση» στις περιζήτητες σχολές
Η απρόσμενα αξιοσημείωτη πτώση στις –παραδοσιακά – δημοφιλέστερες σχολές των ΑΕΙ, η άνοδος - έστω και μικρή - στις οικονομικές σχολές, αλλά κυρίως η «κατακόρυφη πτώση» στα μόρια για εισαγωγή σε σχολές του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου είναι τα βασικότερα συμπεράσματα από την διαμόρφωση των φετινών βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Στις σχολές που καταγράφουν «εντυπωσιακή», για τα ως σήμερα δεδομένα τους, πτώση περιλαμβάνονται τα τμήματα Νομικής, Φιλοσοφικής και οι Πολυτεχνικές Σχολές, ενώ δεν υπάρχει Σχολή Ιατρικής ανά την επικράτεια όπου η βάση έχει διαμορφωθεί σε πάνω από 19.000 μόρια.
Άνοδος στις Οικονομικές Σχολές
Διόλου τυχαία με την οικονομική κρίση και τους «νέους επαγγελματικούς δρόμους» που ανοίγει, είναι η άνοδος τω βάσεων σε ανεξαιρέτως όλες τις Οικονομικές Σχολές, στο σύνολό τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 266 μόρια στο Οικονομικό της Νομικής και κατά 123 στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ η άνοδος στο Οικονομικό του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) ήταν της τάξης των 50 μονάδων.
Εκτός από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, άνοδος σημειώνεται σε ξενόγλωσσες Φιλολογίες, όπως η Γαλλική Θεσσαλονίκης, η Ιταλική Φιλολογία, καθώς και στη σχολή Μουσικών Σπουδών Αθήνας. Επίσης, την ώρα που πέφτει η Γερμανική Φιλολογία, το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης διπλασιάζει τη βάση του. Στις άλλοτε περιζήτητες σχολές Δημοσιογραφίας και στη σχολή Ευελπίδων σημειώνεται επίσης πτώση, όπως και στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, όπου η βάση έπεσε κατά 1419 μόρια.
Πρώτα στο «μακροβούτι» τα Πολυτεχνεία
Τα σκήπτρα της πτώσης των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές κρατούν οι Πολυτεχνικές σχολές. Στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ η βάση «γκρεμίστηκε» κατά 1.321 μόρια και «έκατσε» στα 16.785, ακολουθεί με πτώση κατά 1.195 μόρια το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου, ενώ στο Τμήμα Χημικών-Μηχανικών η βάση υποχώρησε στα 17.456 μόρια, «χάνοντας» 844 μόρια από πέρσι.
Κάτω από τα 19.000 μόρια οι Ιατρικές
«Μικρή» υποχώρηση, αρκετή όμως για να μην μείνει ούτε μία σχολή ανά την επικράτεια με βάση μεγαλύτερη από 19.000 μόρια, καταγράφεται στις Ιατρικές Σχολές, όπου οι βάσεις διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η μεγαλύτερη «βουτιά», κατά 527 μόρια, προέκυψε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Κρήτης και η μικρότερη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου, η οποία μειώθηκε κατά 309. Ακριβώς τόσα μόρια υποχώρησε και η βάση στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η βάση διαμορφώθηκε στα 18.924 μόρια.
«Καθοδική πορεία» στις δημοφιλείς του ΕΚΠΑ
Σε «ελεύθερη πτώση» οδήγησε η απόδοση των φοιτητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις τις βάσεις εισαγωγής σχεδόν όλες τις δημοφιλείς σχολές, μεταξύ των οποίων οι Νομικές Σχολές. Ενδεικτικά, η βάση εισαγωγής στην Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μειώθηκε κατά 491 μόρια από πέρσι και διαμορφώθηκε στα 18.223 μόρια.
Στο ίδιο Πανεπιστήμιο αξιοσημείωτες υποχωρήσεις καταγράφονται στις βάσεις των σχολών υψηλής προτίμησης όπως η Βιολογία, η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική όπου η μείωση των βάσεων ήταν μεταξύ 500 και 600 μορίων, ενώ η βάση για την Φιλολογική Σχολή του ΕΚΠΑ έπεσε κατά 845 μόρια.
Γενικά 246 πανεπιστήμια και ΤΕΙ πέφτουν σε σχέση με την περυσινή χρονιά και 217 ανεβαίνουν. Μόνο στα πανεπιστήμια 195 τμήματα έχουν εφέτος χαμηλότερη βάση σε σχέση με περυσι και 87 έχουν μεγαλύτερη άνοδο από πέρυσι.
Σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, θα ισχύσει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και έτσι, όσοι έχουν επιτύχει σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους.
Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Στη συνέχεια, βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά.
Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.