LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΔικαιοσύνηΔημοσίευση: 24 Απριλίου 2015 18:52

Κόντρα Υπουργείου Δικαιοσύνης - Δικηγόρων

Αφορμή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’, που εισήχθη στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. 

Φυλακές - Δομοκός
«Χαρτοπόλεμος» ξέσπασε ανάμεσα στους δικηγόρους και το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή το αν θα έπρεπε να κατατεθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’. 

Την αρχή έκανε ο ΔΣΑ που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του «στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας και την εξαιρετική σπουδή με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ρύθμιζε θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής». 

«Το νομοσχέδιο ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε “σπουδή”», απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η ανακοίνωση του ΔΣΑ: 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας  και την  εξαιρετική σπουδή με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρύθμιζε θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής. 

Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση επί των διατάξεων του. Διατάξεων που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα απονομής ποινικής δικαιοσύνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το εν λόγω νομοσχέδιο  υφίστατο συνεχείς και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απεστάλη στον ΔΣΑ  μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής του στη Βουλή. Είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για μια στοιχειωδώς σοβαρή επεξεργασία του.

Η σπουδή αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε στον ΔΣΑ, όπως και σε άλλους επιστημονικούς φορείς να παραστούν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις  επί των κρίσιμων θεμάτων που ρύθμιζε το επίμαχο νομοσχέδιο και νυν νόμος του κράτους.

Ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται να υποβάλει εντός αναλυτικό υπόμνημα με τις παρατηρήσεις του επί του νέου νόμου. 

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Το πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε «σπουδή». 

Οι θάνατοι στις φυλακές, οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και οι συνεχείς καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν άφηναν κανένα περιθώριο περίσκεψης και καθυστερήσεων. Επέβαλαν άμεση δράση. 

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ακολούθως τέθηκε σε διαβούλευση και τελικώς εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία. Υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς. 

Η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, παρ’ ότι κλήθηκε, απουσίασε από τη Βουλή. Αντίθετα μια πλειάδα επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων θεσμικών φορέων προσήλθε και συμμετείχε στη διαδικασία, κατέθεσε απόψεις και έτσι εμπλούτισε τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων επικρότησε το νομοσχέδιο. 

Το δικηγορικό σώμα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου  προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53Χίος: Συνελήφθη Τούρκος για εμπλοκή σε κατασκοπεία22:45Βουλή: Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας – Τι προβλέπει22:37Ο Όμιλος Antenna ενισχύει την ηγετική θέση του στον τομέα της ψυχαγωγίας - Νέα εξαγορά της Options & Town Cinemas22:29Ζελένσκι: Κανείς δεν μπορεί να διαλύσει τον κόσμο μόνος του – ούτε η Ρωσία22:24Δύο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με πρωταγωνίστριες μεθυσμένες οδηγούς22:16Αττική: Κανονικά θα λειτουργήσουν όλες οι λαϊκές αγορές αύριο Τετάρτη22:08Μητσοτάκης: Παραγωγικότητα χωρίς αξιοποίηση τεχνολογίας δεν μπορεί να υπάρχει σήμερα22:00Πέρασε η τροπολογία για την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί όπλων - Αναλυτικά οι νέες διατάξεις21:52Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός ταξί που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 35χρονο στη Θεσσαλονίκη21:44Τραμπ: Χάος η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν είναι εύκολα τα πράγματα21:36
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο