Δεν καταργούνται, αλλά «παγώνουν», τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών τριετούς διάρκειας, με καταβολή διδάκτρων, διευκρινίζει πως το ζήτημα που προέκυψε από δημοσιεύματα αναφέρεται σε καταργούμενες διατάξεις του νομοσχεδίου υπό συζήτηση.
«Ειδικότερα πρόκειται για πρόγραμμα που θεσμοθετήθηκε από ένα νομοσχέδιο του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου το οποίο δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, διότι δεν υλοποιήθηκε η προβλεπόμενη από τον ίδιο διαδικασία έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων. Άρα δεν πρόκειται για καμία «κατάργηση», επειδή ακριβώς δεν καταργείται ο νόμος Λοβέρδου», αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας και προσθέτει:
«Το όλο ζήτημα των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών είναι μεγάλο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός νομοσχεδίου σαν το υπό συζήτηση, το οποίο καλείται απλώς να επιληφθεί άμεσων προβλημάτων».
Τα τρία αγγλόφωνα προπτυχιακά τμήματα στα οποία αναφέρονταν τα δημοσιεύματα ήταν: Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ελληνικών Σπουδών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τα οποία ιδρύθηκαν με προοπτική να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
Κύριος σκοπός ίδρυσης αγγλόφωνων τμημάτων ήταν η προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό σε γνωστικά πεδία που διευρύνουν τις δυνατότητες εξωστρέφειας των Πανεπιστημίων αλλά και της οικονομίας, καθώς αποτελούν πόλο έλξης για φοιτητές από χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ρωσία.
Σχολιάζοντας το θέμα, το Ποτάμι αποκάλεσε τον υπουργό Παιδείας «Κιμ Γιονγκ Μπαλτά» και διερωτήθηκε τι άλλο έχει απομείνει για να καταστρέψει. «Θύματα των ιδεοληψιών του υπουργού πέφτουν αυτή τη φορά τα αγγλόφωνα τμήματα των πανεπιστημίων τα οποία προσελκύουν φοιτητές από το εξωτερικό, βοηθούν στην εξωστρέφεια της χώρας και φέρνουν έσοδα στα άδεια κρατικά ταμεία», τονίζει σχετικά.
Η εισηγήτρια Κ.Τ.Ε. Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας «να συνειδητοποιήσει -έστω την ύστατη στιγμή- τη σημασία της εκπαίδευσης και της έρευνας για την ανάπτυξη της χώρας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της. Σπασμωδικές κινήσεις, που εμφορούνται από ιδεοληψίες του παρελθόντος προκαλούν τεράστια ζημία σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο».
«Ας χτίσουμε μαζί την Παιδεία που μας αξίζει. Μην γκρεμίζουμε τα πάντα. Είναι θλιβερό για τον τόπο και τα παιδιά μας», καταλήγει η ανακοίνωση της κας Χριστοφιλοπούλου.