Εκλογοδικείο
Δημοσίευση: 02 Μαρτίου 2015 18:54Συνταγματικό το όριο του 3% για την είσοδο στην Ευρωβουλή
Της Λίας Κοντοπούλου
Με νέα απόφασή του το Εκλογοδικείο κρίνει για ακόμα μία φορά συνταγματικό το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στην Ευρωβουλή. Κατά του πλαφόν είχαν στραφεί με ενστάσεις ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και των τριών πρώτων σε προτίμηση υποψηφίων Ευρωβουλευτών του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, Γιώργου Χατζημαρκάκη, Μιχάλη Ατσαλάκη και Μάνου Παυλάκη, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Ο Γ. Καρατζαφέρης ζητούσε την μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.
Ακόμη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριζε ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας, ενώ επικαλείται και αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων.
Οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ζητούσαν την μεταρρύθμιση της κατανομής των 21 εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζοντας και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξης του άρθρου 6 του Ν. 4255/2014, με την οποία επιβάλλεται ελάχιστο όριο εισόδου στην Ευρωβουλή το 3% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων.
Αντίθετα, το Εκλογοδικείο με τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2015 αποφάσεις του έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Γιώργου Παπαγεωργίου και επανέλαβε ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός και απέρριψε και τους δυο ενστάσεις.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.
Ακόμη, κρίθηκε ότι το όριο του 3% δεν θίγει τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος.