Άρειος Πάγος
Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2015 17:41Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δικογραφίες για τέως Υπουργούς και Βουλευτές
Της Λίας Κοντοπούλου
Πέντε δικογραφίες που αφορούν Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης και Βουλευτές διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Η πρώτη δικογραφία αφορά ανώνυμη καταγγελία που έφτασε μέσω φαξ στους οικονομικούς εισαγγελείς το Δεκέμβριο του 2014 και ανέφερε ότι στη Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας ασκούνται πιέσεις από τον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και άνθρωπο του γραφείου του, ώστε να απαλλαγούν πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι στην λίστα Λαγκάρντ και είναι συγγενικά πρόσωπα του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Σύμφωνα με επίμαχο φαξ οι πιέσεις αφορούσαν εμβάσματα με τα οποία εισήγαγε πριν δέκα χρόνια ποσά έως 200.000 ευρώ δολάρια η πεθερά του ευρωβουλευτή της ΝΔ από λογαριασμό που είναι συνδικαιούχος ο ίδιος και η σύζυγός του. Το φαξ αυτό απεστάλη στη Βουλή προς διερεύνηση, χωρίς να γίνει προκαταρκτική έρευνα από την πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων.
Η δεύτερη δικογραφία αφορά μηνυτήρια αναφορά της ΟΛΜΕ και καθηγητών επαγγελματικών Λυκείων και Σχολών σε βάρος του τέως Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του τέως Υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, επειδή, όπως αναφέρουν, σταμάτησε η μισθοδοσία τους και απολύθηκαν παράνομα, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάγονται στην νομοθεσία που αφορά την κατάργηση των θέσεων και την διαθεσιμότητα.
Η τρίτη δικογραφία αφορά την μηνυτήρια αναφορά του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, με την ιδιότητα του πρόεδρου της ΠΑΕ Παναχαϊκή, κατά του τέως Υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανού και του Αστυνομικού Διευθυντή Πατρών. Ο Αλέξης Κούγιας υποστηρίζει ο ποδοσφαιρικό αγώνας μεταξύ της Παναχαϊκής και της ΑΕΚ στις 16.11.2014 αναβλήθηκε με το επιχείρημα ότι λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου και σχετικών κινητοποιήσεων η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Κούγιας ο λόγος που επικαλέστηκαν για την αναβολή ήταν προσχηματικός, καθώς η πραγματικότητα ήταν ότι τρεις ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν λόγω υποχρεώσεων τους στην εθνική ομάδα και έτσι με την αναβολή αυτή ευνοήθηκε η ομάδα της ΑΕΚ.
Η τέταρτη δικογραφία αφορά μήνυση κατά του τέως Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος για την «παράλειψη και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία υλοποίησης του διορισμού του» στην θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Η πέμπτη αφορά σε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραγκούνη από πρώην εργαζόμενο στο γραφείο του, ο οποίος διεκδικεί δικαστικά δεδουλευμένους μισθούς έξι μηνών. Ο κ. Καραγκούνης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας, αφού το επίμαχο πρόσωπο εργαζόταν στο γραφείο του εθελοντικά.