TOR-M1
Δημοσίευση: 11 Φεβρουαρίου 2015 14:25Βαριές καμπάνες για τις μίζες των TOR-M1
Της Λίας Κοντοπούλου
Ποινή κάθειρξης 15 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην Κύπριο Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, αναφορικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση παράνομων πληρωμών στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπρικού συστήματος TOR M1, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η ίδια ποινή επεβλήθη και στο γιο του πρώην Υπουργού, Μιχάλη, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα.
Ισόβια και κάθειρξη 17 ετών επέβαλε το δικαστήριο στον καταζητούμενο επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, ο οποίος σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση ήταν εκείνος που έδινε τις μίζες.
Ισόβια και κάθειρξη 12 έτων επεβλήθησαν και στον πρώην νομικό σύμβουλο του κράτους Αναστάσιο Σοφό, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και παθητική δωροδοκία ενώ ποινή 12 ετών επεβλήθη στη σύζυγό του. Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε η έφεση του ζεύγους να έχει αναστέλουσα δύναμη μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι εμπλεκόμενοι διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ που προέρχονταν από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο τους Αλ Ζαγιάντ, τα οποία μέσω off shore εταιρειών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δικογραφία περιλαμβάνει τις καταθέσεις του εξάδελφου του Άκη Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα ο οποίος ισχυρίζεται πως ο πρώην Κύπριος πολιτικός εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντ.Μιχαηλίδη, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε μετά την καταδικαστική απόφαση: «Τρεις Ελληνίδες δικαστές απεφάσισαν σε πρώτο βαθμό με βάση τα συκοφαντικά ψεύδη ενός ήδη καταδικασθέντος και ενός πρώην φυγόδικου και νυν φυγόποινου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Humanum errare. Γι’ αυτό και τις εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις διορθώνουν άλλα ανώτερα δικαστήρια. Στο δευτεροβάθμιο θα αποφευχθούν πλάνες και σφάλματα, θα αποδειχθεί η αλήθεια.»