Βρούτσης: Περνούν τα τεστ βιωσιμότητας τα Ασφαλιστικά Ταμεία
Ευοίωνα στοιχεία, βάσει των οποίων περνούν τα τεστ βιωσιμότητας τα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας στην Βουλή.
Μιλώντας στην διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2015, ο Γιάννης Βρούτσης είπε ότι από τις αναλογιστικές μελέτες που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή προκύπτει ότι το Ασφαλιστικό μας σύστημα δεν χρειάζεται επιπλέον δομικές αλλαγές.
Μάλιστα, οι φορείς ασφάλισης περνούν τα τεστ βιωσιμότητας, ακόμη και βάσει των πλέον συντηρητικών μακροοικονομικών και δημογραφικών υποθέσεων εργασίας που έχουν δοθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με παράλληλη τήρηση της μεθοδολογίας και τους προβλεπόμενους κανόνες, φαίνεται δε να επιβεβαιώνεται ότι κινείται σε περιβάλλον βιωσιμότητας, όπως δείχνουν οι μακροπρόθεσμες προβολές, έως το 2060.
Ο Υπουργός Εργασίας, αφού είπε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί για κανέναν συνταξιούχο απο τις όποιες αλλαγές, καθώς υπάρχουν ρήτρες για τις ιδιαίτερες περιπτώσεις, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα αυτά ως μια σημαντική επιτυχία, ωστόσο ανέφερε ότι για να διατηρηθεί μακροχρόνια αυτή η κατάσταση πρέπει το Ασφαλιστικό να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να διατηρηθεί το σύγχρονο και λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο και αφενός να εντοπίζονται αφετέρου να αντιμετωπίζονται άμεσα οι όποιες προκλητικές αδικίες, στρεβλώσεις και ανισότητες.
«Μετά από όλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας περνάει σε μια νέα εποχή, αρκεί βέβαια να μην υπονομευθεί ποτέ ξανά από ανεύθυνες πολιτικές αποφάσεις και συμπεριφορές» επεσήμανε ο Γιάννης Βρούτσης.
Ο Υπουργός Εργασίας, με αφορμή την αύξηση των ελάχιστων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 για την λήψη της κατώτατης σύνταξης, ξεκαθάρισε για συντάξιμο χρόνο από 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι δεν θα χάσουν τα ένσημα τους, αλλά θα λαμβάνουν σύνταξη με ανταποδοτικό τρόπο, χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα του συνδικαλιστικού νόμου είπε πως στο Υπουργείο Εργασίας έχει γίνει σχεδιασμός ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου αλλαγών, που θα συμβάλλει στον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου.
Υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να θιγεί ο πυρήνας και οι αρχές αυτού του σημαντικού θεσμικού οπλοστασίου, αντίθετα, εκείνο που χρειάζεται είναι η θεραπεία επιμέρους αδυναμιών ή στρεβλώσεων, ώστε να ενδυναμωθούν τόσο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες στη χώρα μας όσο και η απρόσκοπτη ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».