LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Δικαιοσύνη /

Εισαγγελέας

Δημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2014 15:32

Όπλα και μαχαίρια στην υπηρεσία της Χρυσής Αυγής

Νέα ντοκουμέντα από την παράνομη δράση των στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Χρυσή Αυγή - Όπλα - Στρατιωτική εκπαίδευση

Καραμπίνες, τσεκούρια, ρόπαλα, αεροβόλα, στειλιάρια, μεταλλικά κλομπ, περίστροφα και πιστόλια βρέθηκαν να κατέχουν χωρίς άδεια, μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους». Τα όπλα δεν εντοπίστηκαν στην αποθήκη όπλων, μαζί με τα άλλα, αλλά βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των πολύμηνων ερευνών των διωκτικών αρχών στα γραφεία και τα σπίτια των μελών της Χρυσής Αυγής.

Μεγάλος οπλισμός εντοπίστηκε στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Νίκαια και όχι μόνο. Ο αρχηγός του μορφώματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς και τα «πρωτοκλασάτα» στελέχη του Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Ιωάννης Λαγός και Γιώργος Γερμενής, κατείχαν όπλα και πυρομαχικά.

Αυτά σημειώνει ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος ζήτησε την καταδίκη των μελών της Χρυσής Αυγής ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» και συμπληρώνει ότι εκτός αυτών « «σε ηλεκτρονικά πειστήρια βρέθηκε μεγάλος αριθμός φωτογραφιών διαφόρων προσώπων, ακόμη και βουλευτών, τα οποία (...) κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων, διαφόρων τύπων, όχι σε οργανωμένους και νόμιμους χώρους σκοποβολής, όπως π.χ. σκοπευτικούς ομίλους, αλλά στην ύπαιθρο».

Το ότι όλα τα παραπάνω δεν βρέθηκαν άμεσα οφείλεται στο ότι έγιναν προσπάθειες απόκρυψης, από τους κατόχους τους, μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Το τελευταίο αποδεικνύεται από τη συνομιλία Λαγού – Δεβελέγκου, η οποία περιλαμβάνεται στην πρόταση Ντογιάκου. Σε αυτή γίνεται λόγος για να μεταβεί μέλος της Χρυσής Αυγής στο σπίτι του κατηγορούμενου  στελέχους της οργάνωσης, του Πειραιά, Θωμά Μπαρέκα, για να καθαρίσει το σπίτι πριν φτάσει σε αυτό η αστυνομία.

 «Ι. ΛΑΓΟΣ: Έλα, περνάνε τον Μάκη αυτόφωρο, επειδή θα πάνε και στο σπίτι του κοίτα αν έχει κάτι, κοιτάτε να το καθαρίσετε. Εντάξει;», ενώ σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του λέει επίσης: «Τον Μάκη τον έχουν πιάσει για αυτόφωρο, θέλω να πας στο σπίτι του Μάκη, να χτυπήσεις το κουδούνι και να ρωτήσεις τον πατέρα του αν υπάρχει κάνα μαχαίρι, καμιά μαλακία, να τα πάρεις να φύγεις». Επίσης, ο Ι. Λαγός ξανατηλεφωνεί στο Σ. Δεβελέκο και του λέει: «Σωτήρη, καθάρισέ τον, έχει θέμα να πούμε με τι μαλακίες», για να πάρει την απάντηση: «Έχω στείλει ήδη τον Χάρη να πάει γρήγορα».

Εξαιρετικά σημαντική είναι και η επώνυμη κατάθεση του υποψήφιου βουλευτή και πρώην επιστημονικού συνεργάτη της ΧΑ Ηλία Σταύρου, ο οποίος παρέδωσε στις Αρχές ένα πυροβόλο όπλο το οποίο ισχυρίζεται ότι αγόρασε από τον Κασάπη, τακτικό επισκέπτη των γραφείων του μορφώματος στην Πέλλα. Τον «έμπορο όπλο» του τον είχε συστήσει ο Ι. Σαχινίδης, υποψήφιος περιφερειάρχης και επικεφαλής της Τ.Ο. Πέλλας!

Ο Ντογιάκος επισημαίνει στο πόρισμα και τις εξαγγελίες της ηγεσίας και των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα τις δηλώσεις του Μιχαλολιάκου το 2010, σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας από ένοπλα μέλη της Χρυσής Αυγής για την καταστολή της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας.

Για τη συγκρότηση ένοπλης πολιτοφυλακής για αυτοπροστασία από τους λαθρομετανάστες στο Ρέθυμνο, από τον Καρεφυλλάκη, από τον υποψήφιο Φ. Μπέλλο για τη συγκρότηση «Ταγμάτων Ασφαλείας», αλλά και στην ένορκη κατάθεση του Γεωργίου Παπαγεωργίου, πρώην πυρηνάρχη νοτίων προαστίων, ο οποίος είχε δηλώσει: «θεωρώ ότι υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές ή μέλη της ΧΑ».

Χρυσή Αυγή - Όπλα - Στρατιωτική εκπαίδευση

Ενδεικτικές είναι και οι περιπτώσεις ηλεκτρονικών πειστηρίων, όπως το SMS στο κινητό του κατηγορουμένου Κ. Kορκοβίλη, στο οποίο κανονιζόταν παραγγελία για πυροβόλο όπλο και σφαιρών, αλλά και οι εκατοντάδες φωτογραφίες με τους Αναδιώτη, Μπενέκη, Πατέλη, Τσακανίκα, Καζαντζόγλου, Ρουπακιά και πολλών άλλων μεσαίων στελεχών να εκπαιδεύονται ή να κρατούν αληθινά όπλα και πυρομαχικά.

Οι καταδίκες στα δικαστήρια

Καταδίκες στελεχών της Χρυσής Αυγής για παράνομη κατοχή όπλων

Σημαντικό κομμάτι της πρότασης του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου αποτελεί και η αναφορά στο γεγονός ότι σημαντικά στελέχη της Χρυσής Αυγής έχουν συλληφθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν να κατέχουν όπλα χωρίς άδεια. Πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα και τις συλλήψεις των στελεχών και των μελών της ΧΑ, αρκετές υποθέσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία χρυσαυγιτών.

Ο Παναγιώτης Δράκος, στενός συνεργάτης του κατηγορούμενου βουλευτή Κορινθίας Ευστάθιου Μπούκουρα, ο οποίος με την υπ' αριθ. 14532/2013 απόφαση του Β' Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή, εκτός των άλλων και ενός πιστολιού μάρκας ZASTAVA, με γεμιστήρα και τέσσερα φυσίγγια.

Χρυσή Αυγή - Όπλα - Στρατιωτική εκπαίδευση

Ο Νικήτας Σιώης, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στον Νομό Σερρών, αλλά στη συνέχεια παραιτήθηκε για χάρη τού τότε «γαμπρού» του αρχηγού Αρτέμη Ματθαιόπουλου, έχει παραπεμφθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών για παράνομη οπλοκατοχή και συγκεκριμένα ενός μαχαιριού, οκτώ στειλιαριών διαφόρων μηκών και ενός μετασκευασθέντος κυνηγετικού όπλου MAVERICK MODEL 88, από το οποίο αφαίρεσε το κοντάκι και προσάρμοσε πιστολοειδή λαβή.

Επίσης, ο Χρήστος Ρήγας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ και περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος με την υπ' αριθ. 41429/2010 απόφαση του Ε' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου, μάρκας ZASTAVA, ενός γεμιστήρα και εννέα φυσιγγιών.

Τελευταίος αλλά σημαντικός, ο βουλευτής Ι. Λαγός, ο οποίος με την υπ' αριθ. 8723/2011 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς, καταδικάστηκε για παράνομη κατοχή πιστολιού μάρκας GLOCK, με γεμιστήρα, με δώδεκα φυσίγγια.

Χρυσή Αυγή - Όπλα - Στρατιωτική εκπαίδευση

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος τον Σεπτέμβριο του 2012 έβγαλε όπλο το οποίο προέταξε κατά συγκεντρωμένων αντιφασιστών στον Βόλο. «Από τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψε ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος (σ.σ.: Π. Ηλιόπουλος), στις 29-9-2012, είχε τεθεί επικεφαλής ανδρών - μελών της Τοπικής Οργάνωσης Βόλου, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης και κρατώντας στα χέρια του το όπλο που κατείχε νόμιμα ως βουλευτής το επιδείκνυε απειλητικά κατά ομάδας ατόμων, που διαδήλωναν κατά της Χρυσής Αυγής.

Για το περιστατικό αυτό μάλιστα έχει σχηματιστεί σχετική δικογραφία στην οικεία Εισαγγελία, φωτοαντίγραφα της οποίας επισυνάπτονται στη δικογραφία.

Επίσης, στις 26-5-2013, ο ίδιος, με σηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του, «χαιρέτησε» όσους διαμαρτύρονταν για την παρουσία του κόμματος της Χρυσής Αυγής σε εκδήλωση στην περιοχή της Αργαλαστής, σημειώνεται στην πρόταση.

Η αστυνομικός - πληροφοριοδότης της Χρυσής Αυγής

«Εξαιρετικά κρίσιμο και ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι λόγω της ιδιότητάς της ως αστυνομικού, ενημέρωνε έγκαιρα τα μέλη και στελέχη τού εν λόγω κόμματος για τις τυχόν καταγγελίες που γίνονταν ή τις δικογραφίες που σχηματίζονταν σε βάρος τους».

Η πρόταση του εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκου είναι καταπέλτης και για τον ρόλο της αστυνομικού Β. Πόπορη.

Στις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τού επίσης κατηγορουμένου Νικολάου Αποστόλου καταγράφηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι η αστυνομικός συνεννοείται μαζί του για την ταυτότητα προστατευόμενου μάρτυρα που είχε καταθέσει κατά της Χρυσής Αυγής.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνομιλία του Αποστόλου με την Πηνελόπη Κ. στις 21/9/2013 αναφέρει ότι του τηλεφώνησε «η Βέτα» και του είπε ότι ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων είναι, μάλλον, κάποια «? από αυτές τις κα...λες που έχεις διώξει? μία ξεκο...ρα που ήταν στη Νίκαια, χοντρή, γύρω στα 46-47?». Η Πόπορη συμβουλεύει, άλλωστε, τον συνομιλητή της να παραμείνει εκτός Αθηνών για να μη συλληφθεί.

Τα τηλεφωνήματα

Την αστυνομικό «καίνε» επίσης και ακόμη δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τον επίσης κατηγορούμενο Λέοντα Τσαλίκη.

«Η πρώτη από τις εν λόγω τηλεφωνικές συνομιλίες έγινε μία ώρα πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα και η δεύτερη μισή, περίπου, ώρα μετά από αυτή, δηλαδή σε χρόνο κατά τον οποίο έχει καταγραφεί πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των στελεχών, μελών και οπαδών του εν λόγω κόμματος», σημειώνεται στο κείμενο.

Η ίδια η κατηγορουμένη, κατά την ανακριτική της απολογία, δεν έδωσε οποιαδήποτε εξήγηση για τον λόγο της πρώτης τηλεφωνικής συνομιλίας της με τον Λ. Τσαλίκη, ο οποίος την ώρα εκείνη βρισκόταν στο «Κοράλλι» μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο Ιωάννη Αγγο.

Η Βενετία Πόπορη κατηγορείται για ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων».

Η έρευνα

Άλλωστε, στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της είχαν βρεθεί μεταξύ άλλων σιδερογροθιές, μεταλλικό μαχαίρι με σιδερογροθιά, μαχαίρια με μεταλλικές λεπίδες και μεγάλος αριθμός ενεργών όπλων και πυρομαχικών, «που δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε υπηρεσιακούς ή συλλεκτικούς λόγους όπως η ίδια υποστηρίζει, χωρίς να προσκομίσει κάποιο στοιχείο που να ετυμολογεί τους ισχυρισμούς της.

Αντίθετα, τέτοιου είδους όπλα έφεραν τα άτομα τα οποία συγκροτούσαν τα « τάγματα εφόδου», στις βίαιες δράσεις τους σε βάρος αλλοδαπών και ημεδαπών, ιδεολογικών αντιπάλων τους».

Αντίθετα, «στα μαλακά» έπεσε ο αστυνομικός Σάββας Σπυρίδης που υπηρετεί στη Ρόδο και φωτογραφίες τον έδειχναν να εκπαιδεύει σε πολεμικές τέχνες τα μέλη της ΧΑ του νησιού. «Λόγω του περιφερειακού του ρόλου, δεδομένου ότι αυτός διέμενε μόνιμα μακράν από το κέντρο των αποφάσεων και συγκεκριμένα στη Ρόδο, όπου δεν έχουν καταγραφεί εγκληματικές ενέργειες της ως άνω εγκληματικής οργάνωσης, δημιουργείται εύλογα η κρίση ότι αυτός, πιθανότατα, δεν είχε πλήρη επίγνωση του εγκληματικού σκοπού της οργάνωσης», σημειώνεται στην πρόταση.

Η πρόταση ζητά να μην παραπεμφθεί ο ανθυπαστυνόμος Δημήτριος Μπίνος, που ενεπλάκη εντελώς τυχαία στην υπόθεση.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣε επιφυλακή η ΓΓΠΠ για την επιδείνωση του καιρούΣήμερα 15:46 | Ειδήσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα...

Κορονοϊός: αυτό είναι το μήνυμα από το 112 που λαμβάνουν οι πολίτεςΣήμερα 17:53 | Ειδήσεις

Για το εν λόγω μήνυμα είχε ενημερώσει νωρίτερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η υπηρεσία ενεργοποιήθηκε προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα νέα μέτρα.

Μεταμεσονύχτιο γλέντι χωρίς μάσκες και αποστάσεις (βίντεο)Σήμερα 13:58 | Ειδήσεις

Τα καταστήματα κλείνουν τα μεσάνυχτα, αλλά οι νέοι συνεχίσουν τη διασκέδαση, αψηφώντας τα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Κορονοϊός - Δεκαπενταύγουστος: διαφορετικό φέτος το Πάσχα του καλοκαιριού (βίντεο)Σήμερα 20:04 | Ειδήσεις

Χωρίς λιτανείες οι Παναγίες στους δημοφιλείς προορισμούς του Δεκαπενταύγουστου. Θα τηρηθούν τα μέτρα, λένε ιεράρχες και φορείς σε Τήνο, Πάρο, Βέρμιο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κορονοϊός - Δεκαπενταύγουστος: διαφορετικό φέτος το “Πάσχα του καλοκαιριού” (βίντεο)23:15Σάλενμπεργκ: η στάση της Τουρκίας πρέπει να κινητοποιήσει όλη την Ευρώπη23:02Κορονοϊός: “νοσεί” η τουριστική αγορά (βίντεο)22:50Κορονοϊός: Νέα ρεκόρ κρουσμάτων σε Παρίσι και Λονδίνο 22:38Ελλάδα “ψηφίζουν” και φέτος οι διάσημοι (βίντεο)22:25Δένδιας: η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης22:11Κορονοϊός: τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων (βίντεο)21:59Κορονοϊός: τρίτος νεκρός σε ένα 24ωρο στην Ελλάδα21:47Κορονοϊός – νέα μέτρα: οικονομική καταστροφή βλέπουν οι επιχειρηματίες (βίντεο)21:36Ναυάγησε φέρι μποτ στο Νείλο – Νεκροί και αγνοούμενοι21:23Βατόπουλος στον ΑΝΤ1: τα νέα κρούσματα είναι η “κορυφή του παγόβουνου” (βίντεο)21:11Μακρόν σε Τραμπ για την Ανατολική Μεσόγειο: Θα επιβάλλουμε ειρήνη και ασφάλεια20:58Δήμαρχος Πάρου στον ΑΝΤ1: η πλειονότητα των ανθρώπων στο νησί τηρεί τα μέτρα (βίντεο)20:47Μάτι: νέο “όχι” στη μετατροπή των κατηγοριών σε κακούργημα 20:35Σαρωτικοί έλεγχοι σε πλοία και λιμάνια για χρήση μάσκας 20:24Φίλης στον ΑΝΤ1: οι τουρκικές δυνάμεις υπερβαίνουν τις “κόκκινες” γραμμές (βίντεο)20:12Τουρκική προκλητικότητα: Τι συζήτησαν Δένδιας - Πομπέο20:00Εργάτης έπεσε από μπαλκόνι19:48Συνεχίζει το παραλήρημα η Τουρκία - Νέες απειλές από Ερντογάν19:35“Oruc Reis”: Άλλαξε πορεία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο19:23
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο