Ασφάλεια Αττικής
Δημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2014 16:39Παγίδευαν ΑΤΜ κι έφτιαχναν κάρτες-κλώνους
Στα χέρια της Ασφάλειας Αττικής έπεσαν δυο Ρουμάνοι, μέλη σπείρας που παγίδευε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) πιστωτικών ιδρυμάτων με σκοπό την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων (SKIMMING) από κάρτες και την κατασκευή καρτών-κλώνων για την παράνομη εκταμίευση χρηματικών ποσών σε χώρες του εξωτερικού (MILKING).
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας και απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος και παράβαση του νόμου για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι συλληφθέντες, μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, κατασκεύαζαν αυτοσχέδιους μηχανισμούς παγίδευσης τραπεζικών καρτών, τους οποίους τοποθετούσαν σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και υπέκλεπταν τα προσωπικά δεδομένα από τις πρωτότυπες κάρτες, κατά την ώρα της συναλλαγής από το νόμιμο κάτοχό τους.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα υποκλαπέντα δεδομένα κατασκεύαζαν κάρτες-κλώνους και εκταμίευαν παράνομα, χρηματικά ποσά από τους λογαριασμούς των νόμιμων δικαιούχων, πραγματοποιώντας συναλλαγές σε χώρες του εξωτερικού
Μέχρι ώρας, έχει διαπιστωθεί ότι μέλη της σπείρα είχαν εγκαταστήσει αντίστοιχους μηχανισμούς και σε άλλα δύο ΑΤΜ. Συνολικά υποκλάπηκαν δεδομένα για -437- πιστωτικές κάρτες χρηστών ΑΤΜ. Με τη χρήση αυτών των καρτών-κλώνων πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μετρητών από διάφορα ΑΤΜ σε Αμερική, Γουατεμάλα και Φιλιππίνες που υπερβαίνουν το ποσό των 28.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ενώ αναζητούνται οι συνεργοί τους. Η έρευνα για τον προσδιορισμό της προκληθείσας, στα πιστωτικά ιδρύματα, ζημίας συνεχίζεται.