Ιστορική απόφαση δικαστηρίου
Δημοσίευση: 20 Ιουλίου 2014 20:00Η απειλή της κλειτοριδεκτομής κράτησε στην Ελλάδα μία Κενυάτισσα
Για πρώτη φορά, ελληνικό δικαστήριο ασχολήθηκε με το θέμα της κλειτοριδεκτομής, μία βάρβαρη πρακτική που δεν συναντάται στο Δυτικό Κόσμο, ωστόσο σε πολλές χώρες -κυρίως της Αφρικής- χιλιάδες γυναίκες υποβάλλονται σε αυτόν τον ακρωτηριασμό.
Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε να ανασταλεί προσωρινά η επαναπροώθηση μίας γυναίκας από την Κένυα στην πατρίδα της, η οποία προέβαλε στο δικαστήριο τον κίνδυνο να υποστεί κλειτοριδεκτομή, καθώς ανήκει σε μία φυλή όπου ακόμα και σήμερα και παρά τις διεθνείς εκκλήσεις και εκστρατείες, συνεχίζει να υποβάλει σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τις γυναίκες.
Στην απόφασή του το διοικητικό εφετείο αποφάνθηκε πως η επαναπροώθησή της στην Κένυα ενδέχεται να της προκαλέσει ανεπανόρθωτη σωματική βλάβη. Ελήφθη υπ’ όψιν και ο κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζουν τα 3 ανήλικα παιδιά της αναφορικά με βασανισμούς, διώξεις και αρπαγές.
Η γυναίκα αυτή είχε υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης τόσο στο περιφερειακό γραφείο ασύλου Αττικής, όσο και στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, χωρίς όμως να αναγνωριστεί ο κίνδυνος του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων, όμως τώρα με την απόφαση της Δικαιοσύνης και μέχρι να αποφανθεί οριστικά η επιτροπή, η Κενυάτισσα μητέρα και τα παιδιά της θα παραμείνουν στην Ελλάδα.