Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Δημοσίευση: 15 Ιουλίου 2014 13:15Στα χαρακώματα και για τις μονιμοποιήσεις
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Στα χαρακώματα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ μπαίνει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και για τις μονιμοποίησεις υπαλλήλων στην αυτοδιοίκηση που ήδη έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ράμπο της δημόσιας διοίκησης στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας για την μετατροπή, την τελευταία 15ετία, τουλάχιστον 43.000 συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Μετά την χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ-λίγο πριν το ραντεβού του προεδρείου της με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη-με την οποία ζητούσε από τους εργαζόμενους στους δήμους να μπλοκάρουν τους σχετικούς ελέγχους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανεπιθύμητους τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης, η Βασιλίσσης Σοφίας πέρασε στην αντεπίθεση.
“Εύλογα θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι ορισμένες μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο. Το οφείλουμε εξάλλου όχι μόνο στη σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων και ικανών δημοσίων υπαλλήλων.”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την κίνηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ: “Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό.”, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο και σημειώνει:
“Η προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δημοσίου στοχεύει στην άρση των αδικιών που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παθογενειών και κυρίως στην απομάκρυνση εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδεικνύεται ότι δεν τιμούν τον τίτλο του δημοσίου υπαλλήλου. Εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τη γενική αδράνεια και κατάφεραν να πάρουν τη θέση άλλων, ικανότερων συμπολιτών τους, χρησιμοποιώντας δόλια μέσα ή υποβοηθώντας την παράνομη πράξη.”
Στελέχη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμπλήρωναν μάλιστα ότι: “Αυτή την αδικία αποκαθιστούμε. Η καθ’ όλα νόμιμη και πρόσφατα νομοθετημένη από τη Βουλή των Ελλήνων διαδικασία αντικειμενικού επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου, υπό τη συνολική εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα συνεχιστεί κανονικά. Δεν αναστατώνουμε εκείνους που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν – τη μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή των δημοσίων υπαλλήλων – παρά μόνο εκείνους που έχουν υπαρκτό λόγο να ανησυχούν.”