LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Αστυνομικό Δελτίο /

ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 10 Ιουλίου 2014 16:45

Όργιο φοροδιαφυγής από γιατρούς και από μεγάλο όμιλο ΙΕΚ

Η μία υπόθεση αφορά εκτεταμένη υπερσυνταγογράφηση και συστηματική φοροδιαφυγή από γιατρούς και η άλλη σε κακουργηματικής μορφής απάτη από μεγάλο όμιλο ΙΕΚ.

Γιατροί

Σε ανακοινώσεις για δύο πολύ σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με εκτεταμένη και συστηματική φοροδιαφυγή σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και άλλα συναφή ποινικά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος προέβη σήμερα η αστυνομία.

Η πρώτη υπόθεση αφορά σε εκτεταμένη υπερσυνταγογράφηση και φοροδιαφυγή ύψους 1.400.000 ευρώ από δεκατέσσερις συνολικά γιατρούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η δεύτερη υπόθεση, αντίστοιχα, αφορά σε κακουργηματικής μορφής απάτη και φοροδιαφυγή ύψους 20.000.000 ευρώ από Όμιλο Εταιρειών Ι.Ι.Ε.Κ. (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος δραστηριοποιείται στη μεταδευτεροβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση πάνω από μία εικοσαετία.

Σε σχέση με την πρώτη υπόθεση, η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, έρευνα αφορούσε κυρίως στη διαπίστωση τέλεσης παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., με βάση τα αποτελέσματα του προανακριτικού υλικού, εντοπίστηκε φοροδιαφυγή από τους συγκεκριμένους γιατρούς, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 1.400.000 ευρώ, καθώς και πλήθος περιπτώσεων υπερσυνταγογράφησης. Ενδεικτικές είναι τέσσερις περιπτώσεις γιατρών, οι οποίοι είχαν εκδώσει τουλάχιστον 16.400 ιατρικές συνταγές, σε διάστημα μόλις τριών μηνών (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012), με χαρακτηριστική, μεταξύ αυτών την περίπτωση γιατρού στη Βόρεια Ελλάδα που είχε εκδώσει, στο ίδιο χρονικό διάστημα, συνταγές, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ.

Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση φοροδιαφυγής και υπερσυνταγογράφησης από τους γιατρούς

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες, που παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος, η Οικονομική Αστυνομία μετά από αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων, που σχετίζονται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ( e -συνταγογράφηση), προχώρησε σε εξέταση και επεξεργασία των στοιχείων πενήντα 50 περίπου ιατρών, οι οποίοι, για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, είχαν εκδώσει πολύ μεγάλο αριθμό συνταγών.

Από την περαιτέρω ανάλυση των φορολογικών και τραπεζικών δεδομένων για τα οικονομικά έτη 2011, 2012 και 2013, προέκυψαν σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία για δεκατέσσερις από τους παραπάνω ιατρούς, τόσο σε επίπεδο φοροδιαφυγής, όσο και σε επίπεδο υπερσυνταγογράφησης.

Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης είναι οι εξής:

• Γιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, είχε εκδώσει περίπου 9.400 ιατρικές συνταγές μέσα στους τρεις μήνες της υπό έρευνας χρονικής περιόδου (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012). Με δεδομένο ότι κάθε μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες, ο συγκεκριμένος ιατρός εξέδιδε περίπου 147 συνταγές ημερησίως, ενώ η συνολική αξία των συνταγών που εκδόθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα ξεπερνά το ποσό των 405.000 ευρώ.

• Γιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 2.200 ιατρικές συνταγές τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του έτους 2012, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 84% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.

• Γιατρός ειδικότητας γενικής ιατρικής εργαζόμενος σε νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, εξέδωσε περίπου 1.200 ιατρικές συνταγές, οι οποίες σε ποσοστό περίπου 67% εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο για το ίδιο χρονικό διάστημα,

• Γιατρός ειδικότητας παθολογίας (ελεύθερος επαγγελματίας) που δραστηριοποιείται στη Στερεά Ελλάδα, μέσα στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012, συνταγογράφησε περίπου σε 3.600 ασθενείς, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι ο εν λόγω ιατρός εξέταζε κατά μέσο όρο 1.200 ασθενείς μηνιαίως.

Σημειώνεται ότι για τη διεξαγωγή της έρευνας, ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως:
• το συνολικό χρηματικό ποσό των ιατρικών συνταγών ανά ιατρό,
• ο συνολικός αριθμός των συνταγών ανά ιατρό,
• ο μέσος όρος αξίας ανά συνταγή,
• ο συνολικός αριθμός ασθενών που συνταγογραφήθηκαν,
• το ποσοστό των ιατρικών συνταγών που εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο,
• το είδος και η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία, δεδομένου ότι τα συνταγογραφημένα σκευάσματα προέρχονταν, στο σύνολό τους, από εταιρείες, που κατατάσσονται μεταξύ των πρώτων σε πωλήσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, προέκυψε επίσης ότι, τα δηλωθέντα εισοδήματα και οι πραγματοποιούμενες τραπεζικές καταθέσεις των 14 γιατρών, για το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, δεν αντιστοιχούσαν μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι για την πλειοψηφία των γιατρών, οι τραπεζικές καταθέσεις που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων. Η εν λόγω αναντιστοιχία υπερβαίνει συνολικά το ποσό του 1.400.000 ευρώ.

Από την εξέταση των στοιχείων διαφαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί έχουν διαπράξει συστηματικά εκτεταμένη φοροδιαφυγή, μη δηλώνοντας εισοδήματα που προέρχονται, είτε από μη έκδοση αποδείξεων, είτε από «χρηματοδότηση» φαρμακευτικών εταιρειών για συνταγογράφηση των σκευασμάτων τους ή ακόμη και από «χρηματοδότηση» προερχόμενη από συγκεκριμένα φαρμακεία στα οποία εκτελούσαν τις συνταγές.

Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια του σχετικού φορολογικού ελέγχου.

Η υπόθεση με τους γιατρούς γνωστοποιήθηκε μία ημέρα μετά τη σύλληψη καρδιοχειρουργού του Ευαγγελισμού, που κατηγορείται ότι ζήτησε φακελάκι προκειμένου να χειρουργήσει ασθενή του.

Φοροδιαφυγή-μαμούθ από γνωστό όμιλο ΙΕΚ

Σε σχέση με τη δεύτερη υπόθεση που αφορά σε κακουργηματικής φύσεως απάτη από Όμιλο Εταιρειών (Ιδιωτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης), ο οποίος για πάνω από 20 χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης, εμπλέκονται συνολικά δεκατέσσερα φυσικά πρόσωπα (από 35 έως 97 ετών), τα οποία σχετίζονται με τον συγκεκριμένο Όμιλο, είτε ως ιδιοκτήτες είτε κατέχοντας άλλες θέσεις.

Σε βάρος τους, όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ, έχει σχηματισθεί δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε κακουργηματικό βαθμό, καθώς και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης, η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα που προέκυψαν υπεβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, για το χειρισμό της υπόθεσης απαιτήθηκε πολύμηνη, συστηματική και εξειδικευμένη αστυνομική έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε ένας εξαιρετικά μεγάλος όγκος από φορολογικά στοιχεία και τραπεζικά δεδομένα, ενώ εντοπίστηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή, που αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος, από τα στοιχεία της προδικαστικής δικογραφίας προκύπτει ότι οι ιδιοκτήτες του παραπάνω Ομίλου, οι οποίοι έχουν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, ίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες, στις οποίες τοποθετούσαν «αχυράνθρωπους», ως νομικά υπεύθυνους – διαχειριστές. Τα άτομα αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπέργηρα και χωρίς οικονομική επιφάνεια.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συγκεκριμένες εταιρείες «βιτρίνες» λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή και την «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού, στις εταιρείες του Ομίλου. Με τη δημιουργία των συγκεκριμένων εταιρειών ο Όμιλος απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής, αφενός μεν ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού, που εργαζόταν στις εταιρείες του Ομίλου και αφετέρου του αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του Ομίλου.

Από τη μακροχρόνια αυτή δράση, προέκυψε η συγκέντρωση οφειλών ύψους άνω των 6.000.000 ευρώ προς το Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ι.Κ.Α.) και τουλάχιστον 100.000 ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, για να αποφύγουν πλήρως την καταβολή των οφειλών, όταν αυτές γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους, παύοντας τη λειτουργία τους και καθιστώντας έτσι αδύνατη την είσπραξη των οφειλόμενων χρηματικών ποσών από το Δημόσιο, καθότι οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, όπως ανέφερε η αστυνομία, είναι χαρακτηριστικό ότι για το ρόλο των «αχυράνθρωπων», επιλέγονταν υπέργηρα άτομα, προκειμένου να τύχουν εύνοιας των σχετικών ποινικών διατάξεων, σε περίπτωση καταδίκης για οικονομικό έγκλημα και συγκεκριμένα να μην φυλακισθούν.

Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες του Ομίλου συνέχιζαν την οικονομική τους δραστηριότητα αδιάλειπτα και χωρίς οικονομικές οφειλές, ιδρύοντας νέες εταιρείες «βιτρίνες». Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους του Ομίλου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα δεκατέσσερα εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από το έτος 1999 έως και το 2012.

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων στους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την πλειοψηφία των παραπάνω προσώπων. Πιο αναλυτικά διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Η αναντιστοιχία αυτή, όπως προέκυψε, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 19.800.000 ευρώ.

Για τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας ενημερώνονται και οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την ΠαρασκευήΣήμερα 08:48 | Ειδήσεις

Μακρά θα είναι η διαδρομή της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας πριν παραδοθεί το απόγευμα στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.

Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγόςΣήμερα 10:42 | Ειδήσεις

Ποια ποινή του επιβλήθηκε. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης για να αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!Σήμερα 09:09 | Ειδήσεις

Η σφαίρα εντοπίστηκε από τον διευθυντή του σχολείου και παραδόθηκε στην Αστυνομία που διεξάγει έρευνες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32Πύργος: Γιατρός κατήγγειλε βιαιοπραγία από συνάδελφό της16:18“Ράδιο Αρβύλα”: Κυρίαρχοι στην τηλεθέαση και την 17η σεζόν16:04Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με Ακτσαμπάρ15:50Εξάρχεια: Ναρκωτικά και όπλο εντοπίστηκαν σε καφετέρια (εικόνες)15:44Ικαρία - Κασσελάκης: Μόνιμοι υγειονομικοί με 13ο και 14ο μισθό15:30Νίσυρος: Ένταλμα σύλληψης για τον αρχαιοφύλακα15:16Σαμαράς: Κάναμε την Τουρκία συμμέτοχο στο... πιάτο μας15:02
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο