Υπουργείο Πολιτισμού
Δημοσίευση: 19 Ιουνίου 2014 19:59Επιστροφή 10.600 αρχαιοτήτων από τη Γερμανία
Η επίσημη τελετή επιστροφής των χιλιάδων αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Pfahlbau Museum στην πόλη Unteruhldingen, στο κρατίδιο της Βάδης - Βυρτεμβέργης.
Πρόκειται για 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.
Η τελετή έγινε παρουσία του Staatssekretaer του Υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Jürgen Walter, του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, κ. Παναγιώτη Πάρτσου, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς κας Μαρίας Βλαζάκη – Ανδρεαδάκη, του Διευθυντή του Γερμανικού Μουσείου και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tübingen , κ. Günther Schöbel, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, με χαιρετισμό του επισήμανε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας, ενώ μνημόνευσε περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής.
Αναφέρθηκε ακόμη στον πρόσφατο επαναπατρισμό των δύο κυκλαδικών αρχαιοτήτων και την επιστροφή του αρχαιολογικού υλικού από τη Μαγούλα Βισβίκη αλλά και διάφορες νεολιθικές θέσεις της Θεσσαλίας που θα συμβάλουν καθοριστικά, όπως είπε, στη χαλύβδωση των μακροχρόνιων δεσμών των δύο κρατών αλλά και θα θέσουν επιτακτικά προς όλους το αίτημα - αξίωση: «Βοηθείστε στην επανένωση των πολιτιστικών αγαθών! Βοηθείστε στην αποκατάσταση της ακεραιότητας των μνημείων!».
Από πλευράς της, η κα Βλαζάκη αναφέρθηκε στα ανασκαφικά δεδομένα της έρευνας στη Μαγούλα Βισβίκη και μάλιστα όπως αυτά διαμορφώνονται από τις νεώτερες μελέτες και επεσήμανε ότι καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της Κατοχής 1941 – 44, ώστε να ζητηθεί ο επαναπατρισμός τους.
Την ανάγκη επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος, σημείωσαν με έμφαση και οι Γερμανοί ομιλητές, κ.κ. Jürgen Walter και Günther Schöbel.
Όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού, οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικώς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, και κατόπιν στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.