Υπουργείο Παιδείας
Δημοσίευση: 11 Απριλίου 2014 17:34Τι δείχνει η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ
Της Άντας Τράκου
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις Εκθέσεις Εξωτερικής Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον πρόεδρο της ΑΔΙΠ, καθηγητή Ευάγγελο Κουφουδάκη.
Στα θετικά των Ιδρυμάτων αναφέρονται το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών, το αξιόλογο ερευνητικό έργο και οι διεθνείς συνεργασίας, τα ικανοποιητικά προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, η αναπτυγμένη κινητικότητα των φοιτητών και η σύνδεση διδασκαλίας- έρευνας.
Στα αρνητικά, το πρώτο αγκάθι που φιγουράρει στην Έκθεση Αξιολόγησης είναι η παρατεταμένη διάρκεια φοίτησης, δηλαδή, οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές». Το χαμηλό ποσοστό παρακολούθησης των μαθημάτων από τους φοιτητές και οι ασάφειες προγραμμάτων σπουδών ακολουθούν, ενώ επισημαίνεται ότι απαιτείται αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών και η ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε: «έχουμε καλά Πανεπιστήμια, καλούς Καθηγητές, καλούς φοιτητές που δεν έχουν να φοβηθούν τον ανταγωνισμό, αλλά η ανοργανωσιά των τελευταίων 20 ετών δημιουργεί ένα θολό τοπίο. Γι αυτό απαιτείται «απεξάρτηση» από την κρατικοδίαιτη κουλτούρα από τα ιδεολογήματα της δεκαετίας του ’80. Το κύρος και η βιωσιμότητα του δημόσιου δωρεάν Πανεπιστημίου απαιτεί αξιολόγηση και σύγκριση».
Η αξιολόγηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, είχε «βαλτώσει» από την περίοδο 2008-2011, όταν που πραγματοποιήθηκε μόλις το 30% των αξιολογήσεων και από το 2012 έως σήμερα το 70%. Στη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης των Ιδρυμάτων συμμετείχαν 785 αξιολογητές από την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία.
Μετά την Αξιολόγηση, η Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση
Τον Ιούνιο του 2014 «έρχεται» η Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, σκοπός αυτής της πιστοποίησης είναι η εξωτερική διασφάλιση της ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης, η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια της συνολικής λειτουργίας των ΑΕΙ.
Τα «κακά τμήματα» θα… «κόβονται»
Όσα τμήματα πληρούν τα κριτήρια, θα λαμβάνουν έγκριση για να λειτουργούν για τα επόμενα 8 χρόνια, όποια υστερούν θα παίρνουν παράταση για 2-3 χρόνια προκειμένου να «βελτιωθούν» και εάν δεν τα καταφέρουν θα κλείνουν και οι φοιτητές θα μεταφέρονται σε άλλα τμήματα.
Τέλος οι αιώνιοι φοιτητές – «Λαϊκίζουν ορισμένοι Πρυτάνεις»
Για τους αιώνιους φοιτητές και τις διαμαρτυρίες ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε: «σε σχέση με τους αιώνιους φοιτητές ορισμένοι Πρυτάνεις και άλλοι λαϊκίζουν. Προχωρούμε με την διαγραφή στο τέλος του 2014 των αιωνίων, ουσιαστικά ανενεργών φοιτητών. Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ έχουν διάρκεια ορισμένη, υποχρεώσεις και δικαιώματα».