Υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
Δημοσίευση: 10 Φεβρουαρίου 2014 19:46Ελεύθερος με εγγύηση 2 εκατ. ευρώ ο Άγγελος Φιλιππίδης
Της Έρρικας Βαλλιάνου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης απολογίας του πρώην διοικητή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ακολούθησε διάσκεψη του ανακριτή διαφθοράς Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Μαρίας Αυγήτα, κατά την οποία αποφασίστηκε ο Άγγελος Φιλιππίδης να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και με την επιβολή περιοριστικών όρων.
Συγκεκριμένα, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά δύο φορές το μήνα να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα. Η απόφαση έγινε δεκτή με ανακούφιση από την πλευρά του Άγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος συνοδευόταν από τους δικηγόρους του, ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση.
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του από το πρωί, αλλά και με ένα ογκώδες υπόμνημα, που έθεσε υπόψη του ανακριτή, ο κ. Φιλιππίδης και οι συνήγοροί του επιχείρησαν να αποδομήσουν το βαρύ κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του αλλά και να πείσουν ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, ώστε να μην κριθεί προφυλακιστέος.
Ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που βρίσκεται ενώπιον των δικαστικών αρχών από την περασμένη Τετάρτη, είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δάνεια που χορηγήθηκαν επί διοίκησης του σε επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, αντέκρουσε σθεναρά τις κατηγορίες της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, χαρακτηρίζοντας όλες τις δανειοδοτήσεις ασφαλείς και σύννομες.
Τι υποστηρίζει στο υπόμνημά του ο Άγγελος Φιλιππίδης
Ο πρώην επικεφαλής του ΤΤ, στο υπόμνημα του, αρνείται ότι χορηγήθηκαν επί των ημερών του δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση των 100 εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία ALAPIS και στον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Όταν χορηγήθηκε το δάνειο η εταιρεία είχε ήδη κάνει Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κοντά €400 εκατομμύρια και επομένως δεν υπήρχε πρόβλημα».
Ακόμη στο 300 σελίδων απολογητικό υπόμνημα του, ο Άγγελος Φιλιππίδης αντικρούει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και για την δανειοδότηση με 19,5 εκατομμύρια ευρώ της εταιρείας του ζεύγους Γριβέα-Βάτσικα. «Όταν χρηματοδοτήθηκε η εταιρεία ήταν ενεργή και είχε πολλές χρηματοροές», επισημαίνει.
Χαρακτηρίζει, δε, κερδοφόρα εξαγορά της εταιρείας BESTLINE από τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομήνα, και παράνομη τη δίωξη του για τα δάνεια 104 εκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρείες του εφοπλιστή Παναγιώτη Ευθυμίου.
Για την προσωπική του περιουσία και κυρίως για τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για τους οποίους γίνεται και σχετική αναφορά στο πόρισμα της εισαγγελέως διαφθοράς, ο Άγγελος Φιλιππίδης υποστηρίζει ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και προέρχονται από την 20ετή επιχειρηματική του δραστηριότητα.