LATEST NEWS
 
Κοινωνία /Γενικά /

Στράτος Σιμόπουλος

Δημοσίευση: 04 Φεβρουαρίου 2014 08:51 | Ανανέωση: 04 Φεβρουαρίου 2014 19:01

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 133 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ειδικότερα, μετά το πέρας υπουργικής σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα, άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση της ομαλότητας στο νησί όσο το δυνατό γρηγορότερα:  

1. Για την αποκατάσταση των πληγέντων: Το νησί κηρύσσεται υπό προστασία ως σεισμόπληκτη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι εντάσσεται σε προγράμματα με βάση την οριοθέτηση που θα γίνει και προχωρά η υπογραφή μιας κοινής υπουργικής απόφασης με τον Υπουργό Οικονομικών έτσι ώστε από τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων. Επομένως, ενεργοποιούνται προγράμματα άμεσης στεγαστικής αποκατάστασης, δηλαδή καταβολή ενοικίου σε όσες οικογένειες βρίσκονται εκτός της κατοικίας τους λόγω βλάβης η οποία είναι βεβαιωμένη από τους μηχανικούς. Το ενοίκιο θα επιδοτείται πλήρως για 2 χρόνια σε ιδιοκτήτες και για 6 μήνες σε ενοικιαστές σπιτιών που κρίθηκαν ακατάλληλα.

2. Αποκατάσταση των ζημιών εκεί που υπάρχουν αποκαταστάσιμες ζημιές: πρόγραμμα επισκευών για τα σπίτια που έχουν είτε ελαφριές είτε βαριές ζημιές έτσι ώστε οι πολίτες που επιθυμούν να ξεκινήσουν άμεσα την επισκευή των σπιτιών τους και να επανεγκατασταθούν με τις οικογένειες τους στην στέγη στην οποία ήταν μέχρι σήμερα, το γρηγορότερο δυνατό.

3. Πρόγραμμα εγκατάστασης οικίσκων: το ΥΠΟΜΕΔΙ βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε σε χώρους που θα υποδείξει ο δήμος και η Περιφέρεια να δημιουργηθούν οικισμοί με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών έτσι ώστε να κατοικήσουν οικογένειες που ενδεχομένως δεν επιθυμούν να εγκατασταθούν σε ενοικιασμένες κατοικίες ή οπουδήποτε αλλού. Μέσα από οργανωμένους οικισμούς και όλες τις αναγκαίες υποδομές, υγιεινής, ασφάλειας και διαμονής θα εξασφαλιστεί για τους πολίτες μία αξιοπρεπής διαβίωση για ένα χρονικό διάστημα και μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά στα σπίτια τους.

4. Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) τη Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας για την παρακολούθηση της σεισμικότητας στην περιοχή, την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση του κοινού. Ο υπουργός κάλεσε όλους να τοποθετούνται με υπευθυνότητα ώστε να προστατευθεί η κοινωνική ειρήνη.

5. Το αεροδρόμιο λειτουργεί πλήρως σε ότι αφορά το διάδρομό του, πλήρως σε ότι αφορά το φωτισμό και τη σηματοδότησή του, πλήρως σε ότι αφορά τους κανόνες αεροναυτιλίας. Η αποκατάσταση κάποιων ζημιών που υπάρχουν θα γίνει με πλήρη ευθύνη και χρηματοδότηση της ΥΠΑ.

6. Αποκατάσταση των δημοσίων υποδομών: Προτεραιότητα αποτελεί για το ΥΠΟΜΕΔΙ η λειτουργία του οδικού δικτύου στον οδικό άξονα Αργοστολίου - Ληξουρίου, καθώς επίσης και σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Όπως δήλωσε ο υπουργός: «Ξεκινήσαμε ήδη να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση, η οποία ήταν διακεκομμένη. Είναι κρίσιμο οι άνθρωποι να κυκλοφορούν καθημερινά, για να επικοινωνούν μεταξύ τους και για να κάνουν τις δουλειές τους». Επίσης άμεση προτεραιότητα αποτελεί το έργο της αποκατάστασης της ύδρευσης. Σε δεύτερη φάση και σε συνεννόηση με το Δήμαρχο και την Περιφέρεια, το υπουργείο αναλαμβάνει τη μελέτη νέων έργων και την ένταξή τους σε προγράμματα είτε περιφερειακά είτε κεντρικά, ώστε να κατασκευαστεί το νέο οδικό δίκτυο που έχει ανάγκη η Κεφαλονιά.

7. Για την ενημέρωση και την επικοινωνία των πολιτών: Θα εγκατασταθεί στο νησί ένα τετραψήφιο νούμερο, με υπεύθυνους υπαλλήλους, που θα απαντούν σε όλα τα αιτήματα, ζητήματα, πληροφορίες, διευκρινίσεις, για τις οποίες οι πολίτες θα έχουν απορίες ή ουσιαστικά ερωτήματα.

 Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «η Κεφαλονιά αποδείχθηκε πολύ ισχυρή, άντεξε. Τα κτίρια της άντεξαν σε ένα σεισμό ο οποίος ήταν πολύ πάνω από την αρχικά σχεδιασμένη δυνατότητα και αντοχή των κτιρίων και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Η προηγούμενη εμπειρία της Κεφαλονιάς μετά τον καταστροφικό σεισμό εκείνης της εποχής, οδήγησε σε θωράκιση του νησιού. Σήμερα πρέπει να επαναλάβουμε το ίδιο θωρακίζοντας ακόμα περισσότερο το νησί. Την καταστροφή πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως μια ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε νέες υποδομές, να δημιουργήσουμε τη "Νέα Κεφαλονιά"».

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στον τομέα του τουρισμού και πρόσθεσε: «το θέμα των υποδομών και της αποκατάστασής τους είναι κυρίαρχο ζήτημα λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης που έχει το νησί.  Το μεγάλο προϊόν του νησιού είναι ο τουρισμός. Πιστεύω ότι είναι μία ευκαιρία, τις επόμενες εβδομάδες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η Κεφαλονιά να γίνει επίκεντρο δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων έτσι ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη ότι η ελληνική πολιτεία είναι εδώ. Είμαστε μαζί με τους κατοίκους, είμαστε ψύχραιμοι, είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε νέες υποδομές που θα δημιουργήσουν μια νέα Κεφαλονιά».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς τους επιστήμονες και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, να μιλούν με αίσθημα ευθύνης προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλότητα και η κοινωνική ειρήνη. Για τον λόγο αυτόν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασηςΣήμερα 11:42 | Ειδήσεις

Εξελίξεις μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Ξεκινά έρευνα για Εισαγγελέα Πρωτοδικών, για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψη εγκληματία.

Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της ΑθήναςΤρίτη 23 Απριλίου 2024 21:32 | Ειδήσεις

Σε ποιες οδούς και πλατείες θα απαγορεύεται η διέλευση αλλά και η στάση και η στάθμευση οχημάτων. Πόσες ώρες θα διαρκέσει η κάθε απαγόρευση.

Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίωνΣήμερα 08:08 | Ειδήσεις

Απίστευτη ταλαιπωρία για του οδηγούς και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κηφισός: Κινηματογραφική καταδίωξη μετά από απόπειρα ληστείαςΧθες 11:04 | Ειδήσεις

Η πρόσκρουση σε κολώνα, η προσπάθεια των επίδοξων ληστών να διαφύγουν πεζοί και η σύλληψη ενός εξ αυτών.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ακίνητα: Η τροπολογία για το ύψος των κτηρίων12:38Βασίλης Κασσελάκης: Οι Σπαρτιάτες, οι “ευπρόσδεκτες ψήφοι” και η αναδίπλωση12:24Ομόνοια: Επεισοδιακή καταδίωξη από ταράτσα σε ταράτσα (εικόνες)12:11Μεξικό: Πρωταθλήτρια χώρα στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών11:57Τέμπη: Δεκτή η προσφυγή γονέα κατά εισαγγελικής απόφασης11:44Η Τουρκία φτιάχνει Sky Dome για να καλυφθεί όλη η χώρα11:31Γιάννης Καλλιάνος: Πέθανε ο πατέρας του11:17Τροχαίο: Οδηγός εγκλωβίστηκε σε φλεγόμενο όχημα (εικόνες)11:04Στάθης Φλώρος για Βελόπουλο: Αν δεν του χτύπαγα την πόρτα, θα πούλαγε ακόμα κηραλοιφές10:50Η Ελεονώρα Μελέτη... “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου10:37Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας10:23Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα10:10Σίφνος: Η “μάχη” πλοίου για να δέσει στο λιμάνι (βίντεο)09:57Ομόφυλα ζευγάρια - Βελόπουλος: Να μην πάνε στις εκκλησίες το Πάσχα όσοι βουλευτές υπερψήφισαν τον νόμο, γιατί...09:43Σουηδία: Επίθεση μασκοφόρων σε αντιφασιστική εκδήλωση09:30Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο