Το παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας
Δημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2014 15:47Σύγχρονα σώματα ασφαλείας υπόσχεται η αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ και Π.Σ.
Του Μανώλη Ασαριώτη
Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση αστυνομίας, πυροσβεστικής και πολιτικής προστασίας παρουσίασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μαζί με τη φυσική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας.
Στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η μείωση της γραφειοκρατίας, η κατάργηση θέσεων γραφείου και η μετακίνηση του προσωπικού σε μάχιμες υπηρεσίες.
Από τον «Ηλία του 16ου» στην αστυνομία του 21ου αιώνα
Η Ελληνική Αστυνομία χωρίζεται -σύμφωνα με το νομοσχέδιο- σε τρεις κλάδους:
- ΤΑΞΗΣ
- ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
- ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Στον πρώτο κλάδο, αυτόν της ΤΑΞΗΣ, εντάσσονται όσες υπηρεσίες έχουν να κάνουν με την αστυνόμευση και την τροχαία. Στην ΑΣΦΑΛΕΙΑ, εκτός από τους τομείς της δημόσιας και της κρατικής ασφάλειας, υπάγονται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οικονομική αστυνομία και η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Στον τρίτο, όπως φαίνεται και από την ονομασία του, μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τους νόμιμους και μη μετανάστες, τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης και των συνόρων, αλλά και της χορήγησης ασύλου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει κατάργηση υπηρεσιών, αστυνομικών τμημάτων και διευθύνσεων με στόχο οι αστυνομικοί να φύγουν από τα γραφεία και να πέσουν στη μάχη με το έγκλημα. 6.700 κενές οργανικές θέσεις καταργούνται, ενώ αναβαθμίζονται οι αστυνομικές ακαδημίες.
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, επιδιώκεται η αμεσότερη επέμβαση των αστυνομικών στις κλήσεις των πολιτών, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας και της αναμονής των πολιτών για απλά δικαιολογητικά και άδειες.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ψηφιοποίηση της ΕΛ.ΑΣ σε δύο τομείς:
- δακτυλικά αποτυπώματα
- αιτήσεις πολιτών για άδειες και δικαιολογητικά.
Για την τεχνολογική αναβάθμιση της αστυνομίας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Επιχειρησιακός βραχίονας της πολιστικής προστασίας γίνεται το Π.Σ.
Ριζικές αλλαγές έρχονται και στην πυροσβεστική υπηρεσία, που πλέον θα αποτελεί τον επιχειρησιακό βραχίονα της πολιτικής προστασίας. Και σε αυτήν την περίπτωση καταργούνται δομές και οργανικά κενά, ώστε να μπορούν οι πυροσβέστες να αντιδρούν πιο άμεσα και να επιχειρούν όπου τους ζητηθεί.
Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης των περιστατικών, ώστε να υπάρχει κεντρική οργάνωση και συντονισμός, αλλά και ένα Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία με τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, όταν υπάρχει συναρμοδιότητα σε κάποιο περιστατικό.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται υπηρεσία «Αδιάφθορων» και στο πυροσβεστικό σώμα, ενώ για την ενίσχυση του εθελοντισμού σχεδιάζεται οι εθελοντές να πιστοποιούνται από τις πυροσβεστικές ακαδημίες και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα και για ασφαλιστική κάλυψη και για χορήγηση αδειών σε όσους, πιστοποιημένους, προσφέρουν στην πολιτική προστασία.
Το νομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στο κοινοβούλιο και όταν ψηφιστεί θα χρειαστεί τρία νέα προεδρικά διατάγματα και η τροποποίηση ενός υπάρχοντος, ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη.
Ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, απέφυγε να αποκαλύψει το παραμικρό σχετικά με τις κρίσεις της αστυνομίας. Και για το πότε αυτές θα γίνουν, αλλά και με βάση ποιο οργανόγραμμα. Εκείνο του 1984, που ισχύει μέχρι σήμερα, ή το προς ψήφιση.