Υπόθεση Λιάπη
Δημοσίευση: 04 Ιανουαρίου 2014 20:17Στην αντεπίθεση μέσω του αδερφού του ο Μιχάλης Λιάπης
Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Στην αντεπίθεση χωρίς να βγει ο ίδιος μπροστά, πέρασε ο Μιχάλης Λιάπης, μετά το νέο σάλο που προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος», ότι το ανακαινισμένο με κοινοτικά κονδύλια αρχοντικό του στο Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου, δεν λειτούργησε ποτέ ως τουριστικός ξενώνας. Ο αδελφός του πρώην υπουργού, Μάρκος Λιάπης, μιλώντας αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, αντικρούει τις καταγγελίες, υποστηρίζοντας ότι έχουν ως στόχο να βλάψουν πολιτικά τον Μιχάλη Λιάπη.
«Σας λέω είναι πεντακάθαρο. Έχει κόψει τιμολόγια. Λειτούργησε. Έχει αποδεικτικά, παραστατικά. Άνθρωποι που πήγανε. Λειτούργησε. Τα πάντα. Είναι τόσο καθαρό αυτό το πράγμα που δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Πεντακάθαρο. Αποδείξεις, άνθρωποι που πήγανε. Πελατολόγιο, τα πάντα», δήλωσε σχετικά ο Μάρκος Λιάπης, αδερφός του πρώην υπουργού.
Την ίδια εκδοχή υποστήριξε σήμερα μέσω του δικηγόρου της και η θεία του Μιχάλη Λιάπη, Βασιλική. Υποστηρίζει: ότι η ίδια έλαβε την επιδότηση των 10 εκατομμυρίων δραχμών. Ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση του ξενώνα, η λειτουργία του οποίου αποδεικνύεται με έγγραφα, και τερματίστηκε αμέσως μετά το θάνατο του συζύγου της, ενώ πρόσφατα όπως επισημαίνει τακτοποίησε και τις οικονομικές εκκρεμμότητες της επιχείρησής της.
«Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας ούσα άκληρη μεταβίβασε το ποσοστό ιδιοκτησίας της στον εκ του συζύγου της ανηψιό. Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι αβάσιμη αλλά και κακόβουλη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, δικηγόρος της Βασιλικής Λιάπη.
Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι κανένας στο Μεγάλο Χωριό δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά, ότι το «σαλέ» Λιάπη είχε επί πληρωμή επισκέπτες. Ακόμη-ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι υπήρχε και το σχετικό σήμα του ΕΟΤ. Επισημαίνουν ότι η εποχή έναρξη της δραστηριότητας του ξενώνα, η προνομιακή θέση και οι μεγάλοι χώροι του, θα προκαλούσαν ρεύμα επισκεπτών που δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητο. Από την άλλη υπογραμμίζουν ότι η διακοπή λειτουργίας έγινε το 2002, ακριβώς με τη συμπλήρωση 10 χρόνων που όφειλε βάσει του προγράμματος να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας.
«Δεν με ενδιαφέρει. Δεν ξέρω τι λένε οι κάτοικοι του χωριού. Δεν έχουν ιδέα. Έχουν περάσει 22 χρόνια, για πόσο χρονών κάτοικοι μιλάμε; Γιατί δεν σας καλύπτει η δήλωση του δικηγόρου που λέει όλη την αλήθεια; Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό πάνω σε αυτό», σημείωσε ο αδερφός του Μιχάλη Λιάπη.
Παρότι όλα φαίνεται να έγιναν νομότυπα, αίσθηση προκαλεί τόσο η απάντηση του Μάρκου Λιάπη για το εάν εγείρεται ηθικό ζήτημα για την επίμαχη επιδότηση, όταν ο αδερφός του κατείχε κυβερνητικό πόστο, όσο και οι αντιφατικές τοποθετήσεις του τότε επικεφαλής της αναπτυξιακής εταιρείας που ενέκρινε τη χρηματοδότηση των 10 εκατομμυρίων δραχμών Κώστα Κοντογεώργου.
Ο νυν βουλευτής της ΝΔ τη μια στιγμή δηλώνει αναρμόδιος να ελέγξει αλλά και αδυναμία να γνωρίζει εάν λειτουργούσε σαν ξενώνας, και την αμέσως επόμενη ότι είχε ενημέρωση ότι δεχόταν πελάτες αλλά και στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη της επιχείρησης.
«Που να έγκειται το ηθικό για πέστε μου, να καταλάβω τι εννοείτε. Γιατί να μην είναι ηθικό και για τους άλλους κατοίκους, γύρω στα 400 άτομα που κάνανε ακριβώς το ίδιο. Όλο το χωριό αυτό έκανε. Όλα τα χωριά αυτό κάνανε. Και λειτούργησε σαν μονάδα σας λέω. Πέθανε κάποια στιγμή ο θείος. Η γιαγιά δεν μπορούσε να το συνεχίσει», τόνισε ο Μάρκος Λιάπης.
Από πλευράς του, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κοντογεώργος, σημείωσε ότι «δεν ήμουν αρμόδιος να το ελέγξω, αλλά από όσο ξέρω πήγαινε κόσμος εκεί και υπήρχαν και φορολογικά στοιχεία».
Το ζητούμενο πάντως και παρότι βρίσκεται στη δίνη ενός νέου σκανδάλου είναι ότι ο Μιχάλης Λιάπης επιμένει να σιωπά.