ΕΔΣΝΑ
Δημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2013 16:51Επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα εντοπίστηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής
Οι υπηρεσίες του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) απέτρεψαν να απορριφθεί μεγάλη ποσότητα νοσοκομειακών αποβλήτων που κατ’ εκτίμηση ανέρχονταν στους επτά τόνους.
Στον ΧΥΤΑ εισήλθαν τα συγκεκριμένα απόβλητα αναμειγμένα με οικιακά απορρίμματα και εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ κατά τη διάρκεια μακροσκοπικού ελέγχου.
Όπως σημειώνεται στην αναφορά των υπηρεσιών, κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο διαπιστώθηκε η παρουσία ορών, πανιών από χειρουργείο, συρίγγων και λοιπών νοσοκομειακών αποβλήτων, τα οποία απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά να απορρίπτονται μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
Οι ποσότητες απομακρύνθηκαν από το χώρο απόρριψης με σκοπό την ορθή διαχείρισή τους σύμφωνα με τα μέτρα και τους όρους της κείμενης νομοθεσίας.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «οι υγειονομικές μονάδες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χωριστή διαλογή των νοσοκομειακών απορριμμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και το περιβάλλον. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη δημόσια υγεία. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ που υπό δύσκολες συνθήκες εργασίας έκαναν στο ακέραιο το καθήκον τους και εντόπισαν το συγκεκριμένο περιστατικό».
Ο Γιάννης Σγουρός ενημέρωσε για το περιστατικό τον Υπουργό Υγείας, ενώ ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Περιβάλλοντος, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για τη διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση ευθυνών. Παράλληλα, ενημερώθηκε και η υγειονομική μονάδα από την οποία φέρεται να προέρχονται τα εν λόγω απόβλητα.
Επισημαίνεται ότι για τη διαχείριση των νοσοκομειακών απορριμμάτων ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής λειτουργεί από το 2002 τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης του συνόλου των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μία σύγχρονη μονάδα αποτέφρωσης, δυναμικότητας 30 τόνων ημερησίως, η οποία είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για την διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, καθώς η αποτελεσματική λειτουργία της επιτυγχάνεται με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.