Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… πριν την αποκλιμάκωση της έντασης με μέτρα εμπιστοσύνης
Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια. Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα, τόνισε.
Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή, τόνισε, από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που της τα εξασφαλίζει το Δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο επανέλαβε ότι αυτό δίνει το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών.
«Ελπίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των κρατών μας και αποκλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι το «Κυπριακό πάνω απ’ όλα είναι θέμα διεθνούς δικαίου». «Χωρίς να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους, συμφωνήσαμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο που θα βελτιώνει την κατάσταση».
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα δικαιώματα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. «Συζητήσαμε την πιθανότητα να αντικατασταθεί η διοίκηση στα Βακουφικά», σημείωσε.
«Με χαρά άκουσα ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας Σουμελά και με ενημέρωσε ο Μεβλούτ ότι θα γίνουν φέτος στις 15 Αυγούστου οι εκδηλώσεις και η λειτουργία», πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Κομμάτι της θετικής μας αζέντας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, συζητώντας την καλύτερη εφαρμογή τους», συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε και η πρόοδος στη ναυτιλιακήσυνεργασία.
Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ευχαρίστησε τον Έλληνα ΥΠΕΞ ο οποίος είπε να μην αποκλειστεί η Τουρκία από τους Υδρογονάνθρακες. Δεν είναι ρεαλιστικό να αποκλειόμαστε, έχουμε δικαιώματα που απορρέουν από διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως «έχουμε δικαίωμα να κάνουμε γεωτρήσεις στα πεδία της υφαλοκρηπίδας μας, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα, εξαρχής λέμε ότι θα τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είτε με ΕΕ είτε μέσω ιδιωτών, ο Αναστασιάδης όμως είπε όχι, γι’ αυτό ξεκινήσαμε σεισμικές δονήσεις όπου μας αδειοδότηση οι Τουρκοκύπριοι, σύντομα και γεωτρήσεις θα κάνουμε. Η Τουρκία στα δικά της πεδία θα προστατεύει τα δικαιώματα της και αυτά των Τουρκοκυπρίων».
Στην συνάντηση ο Μελούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι «το διεθνές δίκαιο λέει ότι είναι Τούρκοι, το λέει το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Ελλάδα κλείνετε σχολεία, εμείς ανοίγουμε για 2-3 μαθητές». Απαντώντας ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως είναι σαφές ότι υπάρχουν διάφορες και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειλικρίνεια και με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ είπε πως διαφωνεί με τις εγγυήσεις γιατί είναι μονομερείς.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε τέλος που απαιτείται σεβασμός του διεθνούς δικαίου, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να οικοδομούνται και σε επίπεδο στρατιωτικό, να μην υπάρχει κλιμάκωση της έντασης και να μη γίνει κανένα ατύχημα, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει και λεκτική αποκλιμάκωση.
«Θέλω όταν με βλέπει ο Μεβλούτ να με λέει καρντάς, όχι γκιαούρ», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί «γκιαούρηδων».