“Μάχη” στην Βουλή για τις εκλογικές τροπολογίες
Στα «κεραμίδια» έχουν ανέβει τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή, «διασώζει» τη δεδηλωμένη και «παγώνει» τα σενάρια των εθνικών εκλογών το Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές.
Στη Βουλή όπου συζητείται και ψηφίζεται η επίμαχη τροπολογία που αφορά την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ επέκριναν με δριμύτητα την κυβέρνηση ότι αλλάζει την εκλογική διαδικασία λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενώ ακούστηκαν και φωνές για συναλλαγή, αφού οι δύο βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνον εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε από τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε πως με την ισχύουσα ρύθμιση αν παραιτηθεί η υπουργός Τουρισμού θα πάρει την έδρα της ο πρώτος επιλαχών των ΑΝΕΛ που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο. «Θα μπορούσατε να λέγατε στην Κουντουρά μην κατεβαίνεις, δεν θα έχανε η βενετιά βελόνι, αλλά και το χατίρι στην Κουντουρά και κυβέρνηση –κυβέρνηση και γαία πυρί μιχθήτω», είπε.
Μίλησε δε, για «εκλογομαγειρέματα» με αφορμή την κατάθεση των υπολοίπων τροπολογιών του υπουργείου Εσωτερικών, λέγοντας ότι η διάσπαση των εκλογικών τμημάτων έγινε για να αποτραπεί το μέγεθος της ήττας της κυβέρνησης.
«Ωμή και κυνική συναλλαγή είναι αυτό που φέρνει η τροπολογία», ανέφερε από τη ΔΗΣΥ η Εύη Χριστοφιλοπούλου και απευθυνόμενη στον Μάκη Βορίδη είπε πως δεν πρόκειται για «τροπολογία Κουντουρά», αλλά για «τροπολογία Τσίπρα». Όπως είπε, η κ. Χριστοφιλοπούλου –αναφερόμενη στις άλλες τροπολογίες- προς τα κυβερνητικά έδρανα «ό,τι κι αν κάνετε το πικρό ποτήρι της ήττας θα το πιείτε και ήττα θα έρθει και θα είναι συντριπτική…».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης παρουσιάζοντας τις σχετικές τροπολογίες υποστήριξε ότι «η ιδιότητα του βουλευτή διαφοροποιείται ουσιαστικά από του δημόσιου λειτουργού και η συμμετοχή του στις ευρωεκλογές συνιστά πολιτική πράξη γι αυτό και η παραίτηση βουλευτή διαφοροποιείται από αυτή της παραίτησης του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου». Σημείωσε ακόμη, πως αντίστοιχο κόλλημα δεν υπάρχει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Για τις υπόλοιπες τροπολογίες είπε πως ο δυνητικός διαχωρισμός σε δύο μέρη ενός εκλογικού τμήματος κρίνεται αναγκαίος για την διευκόλυνση και των εκλογέων αλλά και των εφορευτικών επιτροπών ώστε να εργαστούν χωρίς εντάσεις εκείνη την ημέρα.
Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε δήλωση του σχολιάζει ότι «δεν μπορεί να αλλάζουν οι κανόνες στο παρά πέντε. Το σωστό είναι οι πολιτικές επιλογές να προσαρμόζονται στους κανόνες και όχι οι κανόνες στις πολιτικές επιλογές, όσο και αν αυτό βολεύει και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση».
Η Σοφία Βούλτεψη και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου μόνο μαλλί με μαλλί δεν πιάστηκαν με αφορμή την ομιλία της βουλευτού της ΝΔ επί της τροπολογίας.
Η δριμύτατη κριτική της κ. Βούλτεψη στην κυβέρνηση τόσο για τη λεγόμενη και «τροπολογία Κουντουρά» όσο και για τη συμφωνία των Πρεσπών και τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που τη στήριξαν, προκάλεσαν αντιδράσεις στα έδρανα της συμπολίτευσης.
Ανεβαίνοντας στο βήμα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου μίλησε για «βουλτεψιάδα» και σχολίασε πως επειδή έχει ταλέντο θα πρέπει να γραφτεί στο Εθνικό Θέατρο και να παίξει στην Επίδαυρο. «Σας συμβουλεύω κυρία Βούλτεψη να γραφτείτε στο Εθνικό Θέατρο. Έχετε ταλέντο, κόντεψα να κλάψω από αυτά που είπατε… Πρέπει να πάει στην Επίδαυρο να παίξει. Και ακόμα και το εθνικό θέατρο την περιμένει», είπε.
Η αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στην τροπολογία που προβλέπει την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή και έτσι η τροπολογία θα ψηφιστεί την Τετάρτη.