Μοσκοβισί: στη σωστή κατεύθυνση η Ελλάδα, αλλά…
«Εξαιρετική πρόοδο» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων καταγράφει η Ελλάδα, σημείωσε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί επικαλούμενος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας χθες.
Οι δηλώσεις Μοσκοβισί έγιναν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο αρμόδιος επί των οικονομικών θεμάτων Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις δύο εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη, τις λιγνιτικές μονάδες και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».
Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί έκανε λόγο για «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και αισθάνθηκε την ανάγκη -χωρίς να ερωτηθεί - να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, (δεν είναι) σε καμία περίπτωση μνημόνιο». Αλλά, συζητήσεις και συνεργασία.
Κλείνοντας, ο Επίτροπος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα.
Αλέξης Τσίπρας: είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο Π. Μοσκοβισί επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή για την ελληνική οικονομία, όπου οι τιμές των ελληνικών ομολόγων πηγαίνουν πολύ καλά και βρίσκονται στα επίπεδα του 2002 και 2003. «Συνεπώς είναι ένα πολύ σημαντικό σήμα ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και πιστεύω ότι μετά τις συζητήσεις μας θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο επικείμενο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε τα τελευταία βήματα, είναι πολύ εφικτό και είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, εξάροντας τις αποδόσεις της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία.
Οι Α.Τσίπρας και Π.Μοσκοβισί τόνισαν ότι η Ελλάδα πραγματικά βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εξέφρασαν την αισιοδοξία και τη βεβαιότητα τους για την ολοκλήρωση των τελευταίων βημάτων -εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προστασία πρώτης κατοικίας, όπως τα προσδιόρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος- που θα οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, δηλαδή στην εκταμίευση 1 δισ. Ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται ελληνικά κέρδη, όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs και SMPs). Ακόμη, τόνισαν και οι δύο ότι πέραν της σημασίας του ποσού καθεαυτού, θα σταλεί ισχυρό σήμα στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας στην οποία οι επενδυτές πρέπει να επιδείξουν την εμπιστοσύνη τους και έτσι να δημιουργηθεί ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
“Καμπανάκι” για τις μεταρρυθμίσεις
Καμπανάκι στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να παραμείνει στις ράγες των μεταρρυθμίσεων, χτύπησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.
Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα, όμως, όπως είπε, χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες. «Αυτή η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν στόχους τους», είπε και κάλεσε την κυβέρνηση να επιμείνει στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.
Παρά τη θετική κατάσταση, σημείωσε, παραμένουν οι «ανισορροπίες» σε ζητήματα που αφορούν στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν πολύ υψηλά, στο ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας και την ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων. Υπογράμμισε δε, πως τα δύο πρώτα πρέπει να επιλυθούν μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δις ευρώ που θα στείλει θετικά μηνύματα σε αγορές και επενδυτές. «Να δούμε τη συμφωνία με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, στόχος είναι μια θετική εξέλιξη μέχρι τη συνεδρίαση στις 11 Μαρτίου και το εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο», είπε και δήλωσε με έμφαση πως «θέλουμε το τραπεζικό σύστημα απόλυτα προστατευμένο». Στόχος «να προστατευθούν αυτοί που πραγματικά χρειάζονται προστασία και κανείς άλλος».
Νωρίτερα, στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση επεσήμανε πως η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη όλων κι ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να σταθεί αλληλέγγυα απέναντι στους Έλληνες που υπέστησαν τόσες θυσίες.
Τόσο ο κ. Βούτσης όσο κι ο κ. Μοσκοβισί επεσήμαναν πως η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για να μην επικρατήσουν ακροδεξιές δυνάμεις, εθνικισμού και ξενοφοβίας, για «να μην έρθει η εποχή των τεράτων στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.
Καλαφάτης: ο Μοσκοβισί υιοθετεί το αίτημα Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
«Μόλις μια μέρα μετά τη δήλωση του ότι "η εκπλήρωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα δεν τίθεται σε συζήτηση", ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στη Βουλή, ανακάλεσε σήμερα τους ισχυρισμούς του και υιοθέτησε το αίτημα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη».
Αυτό τονίζει σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, επικαλούμενος, όπως σημειώνει- την απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου σχετικώς με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, σύμφωνα με την οποία: "Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, έχω πει πράγματι ότι οι συμφωνίες είναι για να γίνονται σεβαστές. ... Πρέπει να σεβαστούμε τις συμφωνίες που έχουν αναληφθεί γιατί η Ελλάδα θα γίνει πιο σεβαστή, εάν σέβεται αυτές τις συμφωνίες. Ούτως ή άλλως κάποια στιγμή -διότι αυτά τα πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικά- θα πρέπει να μειωθούν".