Αποκλειστικό ΑΝΤ1: όλο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΥΕΘΑ (βίντεο)
Του Χρήστου Μαζανίτη
Το Σχέδιο Νόμου, που είναι αρμοδιότητας κυρίως του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Ρήγα, έρχεται να ρυθμίσει πολλά ζητήματα που αποτελούσαν πάγιο αίτημα στελεχών των Ε.Δ. αλλά εισάγει και νέα δεδομένα που το σίγουρο είναι ότι θα προκαλέσουν συζητήσεις.
Συστήνονται συντονιστικά «Γραφεία ελέγχου στρατιωτικής υπηρεσίας»
Ήδη, όσα προβλέπονται στο Άρθρο 1, με την σύσταση «Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας» έχουν προκαλέσει την αντίδραση του Τομεάρχη Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για "κομματικούς κομισάριους" στο στράτευμα. «Φτιάχνουν ένα παράλληλο σύστημα διοίκησης που υποσκάπτει τα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων» επισημαίνει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίμαχο άρθρο, στην ουσία δημιουργούνται μικρά υποεπιτελεία τα οποία θα υπάγονται απευθείας στους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. Ορισμένοι που κοιτούν με σκεπτικισμό το συγκεκριμένο άρθρο κάνουν λόγο για δημιουργία προϋποθέσεων αρνητικών στην λειτουργία του στρατεύματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να διαταράξουν την εύρυθμη λειτουργία της ιεραρχίας.
Ηλεκτρονική καταγραφή κατάταξης και μεταθέσεων - Νέες προϋποθέσεις για αναβολές
Εισάγεται η ηλεκτρονική καταγραφή κατάταξης και μεταθέσεων, που σημαίνει ότι όσοι είναι να υπηρετήσουν δεν θα χρειάζεται να τρέχουν σε στρατολογικά γραφεία. Τα Επιτελεία από την μεριά τους θα δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην στελέχωση των «μάχιμων» μονάδων. Το Νομοσχέδιο σε αρκετά σημεία εκσυγχρονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Προβλέπεται η δυνατότητα αναβολής ή και απαλλαγής για λόγους ανωτέρας βίας ή ανυπέρβλητων κωλυμάτων.
Δημιουργείται «Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας»
Ένα πάγιο αίτημα από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πλέον ικανοποιείται, αφού συστήνεται «Συμβούλιο Αμυντικής Έρευνας, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας». Το Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν ο δ/ντης της ΓΔΑΑΕ αλλά και από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δημιουργείται ώστε να δίνονται τα κονδύλια σε στοχευμένες πρωτοβουλίες για την κάλυψη αναγκών των Ε.Δ.
Έρχεται ο… “Big Brother” στα οικονομικά
Τέλος, έρχεται ο Big Brother στα οικονομικά, με την δημιουργία της Υπηρεσίας Εννιαίου Οικονομικού και Λογιστικού του ΥΠΕΘΑ, σε επίπεδο αυτοτελούς τμήματος, υπαγόμενη απευθείας στον Γενικό Δ/ντη της Γενικής Δ/νσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ). Θα ελέγχει όλες τις δαπάνες, από αυτές της μισθοδοσίας μέχρι τα επιδόματα και τα έξοδα κίνησης.