Κατρούγκαλος: Ορόσημο για τα Βαλκάνια η Συμφωνία των Πρεσπών
Την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις επιμέρους πτυχές της εφαρμογής της παρουσίασε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ενημερώνοντας τους ομολόγους του για τα βήματα εφαρμογής της Συμφωνίας, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Συμφωνία «ορόσημο για την περιοχή» και «πηγή έμπνευσης», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία και τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην χθεσινή απονομή του Βραβείου Έβαλντ φον Κλάιστ στους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, κατά την οποία έγινε και μνεία στον Νίκο Κοτζιά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα προέλθουν πολλές ακόμα θετικές ειδήσεις από την περιοχή.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία των Πρεσπών στην εισαγωγική της τοποθέτηση, χαιρετίζοντας τη θέση της σε ισχύ και απευθύνοντας θερμά συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για τη σημαντική αυτή εξέλιξη. Η Φ. Μογκερίνι τόνισε ότι σπάνια παρουσιάζονται τόσο θετικές ειδήσεις και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ενα πολύ θετικό οιωνό για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, προκαλώντας το χειροκρότημα των παριστάμενων υπουργών Εξωτερικών -οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους χαιρέτισαν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εξάλλου, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Γ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο συζήτησαν για την προώθηση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην περιοχή σε πολλά πεδία, προωθώντας τη συνεργασία και την προσέγγιση των χωρών της περιοχής με τα πρότυπα της ΕΕ. Περαιτέρω, ο Γ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε τον Επίτροπο για τα πρακτικά βήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών , συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ιδιαίτερα μεταξύ Ελλάδας, Βορειας Μακεδονίας και Αλβανίας.