LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΒουλήΔημοσίευση: 08 Φεβρουαρίου 2019 17:52

Τελευταία “μάχη” στην Βουλή για την “Βόρεια Μακεδονία”

Στην Ολομέλεια το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Ένταση κατά την διάρκεια της συζήτησης. 

Βουλή- Βόρεια Μακεδονία - Μητσοτάκης - ΚΑμμένος - Τσίπρας - Ζάεφ - ΝΑΤΟ

Με ονομαστική ψηφοφορία κορυφώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Διαξιφισμοι Τόσκα - Κουμουτσάκου

Από την έναρξη της συζήτησης δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί, με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Τόσκα να υπεραμύνεται της Συμφωνίας των Πρεσπών και να κατηγορεί τη Ν.Δ. για «υποταγή στον τυχοδιωκτισμό της ακροδεξιάς της πτέρυγας» και την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «παράδοση» από την κυβέρνηση «του ισχυρότερου διπλωματικού διαπραγματευτικού όπλου της χώρας».

Ο κ. Τόσκας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις και τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το πρωτόκολλο «ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης και πειθαρχίας» με κύριο κριτήριο το πώς θέλουμε να διαταχθεί η γειτονική χώρα μέσα στο παγκόσμιο σύστημα και τοπικά στα Βαλκάνια υπό τους δεδομένους διεθνείς συσχετισμούς «με ρεαλισμό δηλαδή και χωρίς αφηρημένα σχήματα και ιδεοληψίες». Επισήμανε επιπλέον ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι αν θα διαμορφωθεί μια κατάσταση γύρω και μέσα στη γείτονα χώρα, που θα την καθιστά μήλο της έριδος από πολλούς και διάφορους ιμπεριαλισμούς αλλά και ιμπεριαλισμούς εκτός ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών στηρίζεται από μια πλειοψηφία συρραφής, ένα τέρας» και εκτίμησε ότι «αυτή η πλειοψηφία Φρανκενστάιν δημιουργεί ένα περιβάλλον θεσμικής και πολιτικής παρακμής».

Υπεραμυνόμενος της θέσης του κόμματός του για την καταψήφιση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του παρακολουθήματός της για την ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «ήμασταν πάντα υπέρ της ατλαντικής ένταξης των γειτόνων μας» αλλά «μπορούμε να διαφωνούμε με τους συμμάχους, αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα». «Δεν μας χρειάζονται διαπιστευτήρια. Εσείς είστε καινούριοι. Είστε δεμένοι στον αυτόματο πιλότο του "ναι" σε όλα», τόνισε.

 Κοτζιάς: Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν

Επίθεση στη ΝΔ, την οποία χαρακτήρισε «οπαδό της αδράνειας», αλλά και «φοβική», εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές κι όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία, με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα, δεν του μιλάμε, κι όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Σχολιάζοντας όσα υποστηρίζει η ΝΔ, ότι όταν θα είναι κυβέρνηση θα βάλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, την κατηγόρησε ότι «δεν διαβάζει, δεν μελετά, και λέει ό,τι τη βολεύει στον ελληνικό λαό», καθώς, όπως είπε, αυτό προβλέπεται ήδη στη Συμφωνία.

«Εμείς λέμε για την ενταξιακή προοπτική της γείτονας χώρας στην ΕΕ ότι σε κάθε κεφάλαιο θα έχει έλεγχο και θα χρησιμοποιήσουμε το βέτο αν δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Αλλά η ΝΔ δεν ακούει, δεν βλέπει σε ό,τι δεν την συμφέρει» σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς αμφισβήτησε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου το 2008 έθεσε βέτο η τότε ελληνική κυβέρνηση.

 «Στη ΝΔ δεν καταλαβαίνουν, δεν θέλουν, δεν τους βολεύει και είναι δικό τους το πρόβλημα. Η χώρα είναι ευχαριστημένη με αυτήν την κυβέρνηση. Αυτοί δεν μπορούν, δεν θέλουν δεν καταλαβαίνουν για αυτό είναι στην αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε και πήρε το λόγο για να απαντήσει στον τέως υπουργό Εξωτερικών ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση.

«Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι στο ΝΑΤΟ επί 10 χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση, δεν υπάρχει ένταξη.

Παπαχριστόπουλος: είμαι στο μάτι του κυκλώνα εδώ και καιρό

Υπερασπίστηκε τις επιλογές του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος λέγοντας ότι παρέμεινε πιστός σε όσα έχει εκφράσει εδώ και αρκετά χρόνια. Μίλησε για απίστευτες λεκτικές βιαιότητες εναντίον του αλλα απέφυγε έστω και την παραμικρή αναφορά στην προαναγγελθείσα παραίτησή του ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και από το βήμα της Βουλής θέλησε να δικαιολογήσει την απόφαση των 6 βουλευτών για στήριξη του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.

“Πυρά” Ζουράρι κατά Μητσοτάκη

Πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτόξευσε ο Κώστας Ζουράρις.Ο βουλευτής που παραμένει στους ΑΝΕΛ αλλά δηλώνει και τη στήριξη του στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αποκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ «μαξιλάκα».

Κατσίκης: ο ΣΥΡΙΖΑ να φοβάται τις αντιδράσεις όσων εξαπάτησε

Φουλ της επίθεσης έπαιξε στη Βουλή ο Κώστας Κατσίκης που βλέπει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ να διαλύεται.

Κατηγόρησε για εξαπάτηση τον ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι θα πρέπει να «φοβούνται τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του δεδομένου (σ.σ. Πάνος Καμμένος) , γιατί σαν δεδομένους μας θεωρούσαν». Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «αναμενόμενη την αντίδραση στην εξαπάτησή μας».

Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ πέρασε από την αρμόδια Επιτροπής της Βουλής χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, όπως είχε αρχικώς πει ότι θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο Πάνος Καμμένος επέμεινε πως απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την επικύρωσή του από την Ολομέλεια.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τσιάρας σε αγρότες: Αυτά είναι τα περιθώρια των παρεμβάσεων που έχει η Κυβέρνηση16:40Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού λόγω εργασιών βαριάς συντήρησης16:30Κομοτηνή: Επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο σε λαϊκή - Γυναίκα τραυματίστηκε στο πρόσωπο16:14Το ONE VISION από τη ΔΕΗ διαμορφώνει τη νέα εμπειρία πελάτη16:05Οι εργαζόμενοι του ΑΝΤ1 καλούν τον κόσμο να συμμετάσχει στον Χριστουγεννιάτικο Τηλεμαραθώνιο Αλληλεγγύης 16:00Πόσο κοστίζει να γεμίσω το ντεπόζιτο το 2025;15:50Γαλλία: Αναβλήθηκε η εορταστική συναυλία στα Ηλύσια Πεδία - Φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών15:46Λάρισα: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας15:32Μαχαίρωμα ανήλικης - Κυψέλη: Πώς έγινε το συμβάν - Δεύτερο περιστατικό βίας για τη μαθήτρια15:18ΠΑΟΚ: Την Τετάρτη στην Τούμπα ο Ζαφείρης15:04Λάρισα: Σε εξέλιξη η συγκέντρωση αγροτών στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για τη δίκη δύο συναδέλφων τους14:50Αυστραλία: Οι δωρεές για τον ήρωα της παραλίας Μπόνταϊ ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο14:36Κυψέλη: Στο Νοσοκομείο 14χρονη που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από μαθήτρια μέσα σε σχολείο14:22Μαρινάκης: Οι εικόνες από την αιματηρή, τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ, υπερβαίνουν τα όρια της λογικής14:08Ρωσία: Η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας13:54Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ13:40Μουσείο του Λούβρου: Θα παραμείνει κλειστό σήμερα λόγω απεργίας του προσωπικού13:26Συνεχίζεται η εισαγγελική αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής: Βίαιη οργάνωση με φυλετικό μίσος13:12Συνελήφθη 21χρονος που επιχείρησε να περάσει ναρκωτικά μέσω αεροδρομίου12:58Πειραιάς: Επέτρεψαν σε ανήλικους την είσοδο σε κλαμπ και τους χορήγησαν αλκοόλ - Συνελήφθη ο υπεύθυνος12:44
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο