LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 29 Ιανουαρίου 2019 20:47

Τσίπρας: Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης η συμφωνία των Πρεσπών

Το μήνυμα Τσίπρα στον Ερντογάν. Εύσημα Μακρόν για την Συμφωνία των Πρεσπών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των Χωρών του Νότου το Μεταναστευτικό.

Αλέξης Τσίπρας - Κύπρος

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει, πάνω από όλα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον πρόεδρο Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη, την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) στη Λευκωσία.

"Εγώ θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη και να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν και πέρα από τις δικές μου σκέψεις θα του μεταφέρω κι το κλίμα της σημερινής συνάντησης, διότι πιστεύω ότι και οι επτά εδώ συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και πάνω από όλα στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω από όλα επιβάλλεται να υπάρξει σεβασμός από την Τουρκία στο Διεθνές Δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο", είπε ο κ. Τσίπρας.

Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι "είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα".

Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι "η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων", ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

Το μήνυμα της Συμφωνία των Πρεσπών είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τα καλά λόγια που είπαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε πως το μήνυμα που στέλνει η επίλυση ενός τριακονταετούς προβλήματος είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση.

Αλέξης Τσίπρας - Κύπρος

"Πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια και, βεβαίως, πιστεύουμε και σε μια Ευρώπη που θα είναι πιο αποτελεσματική, αλλά ταυτόχρονα και πιο δημοκρατική και πιο κοινωνική. Και, βεβαίως, σε μια Ευρώπη η οποία θα μπορεί πέρα από το να λύνει τα δικά της προβλήματα να παίζει κι έναν ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Και η προσπάθεια μας, εδώ ιδιαίτερα στην Κύπρο, σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για τη ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτή την αποσταθεροποιημένη περιοχή της Ευρώπης που είναι η Ανατολική Μεσόγειος", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ενεργειακό πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία ο αγωγός East Med

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στόχος η συμπόρευση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Σχετικά με τη συνεργασία των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είπε πως στόχος είναι η συμπόρευση και σημείωσε: "Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής αναδίπλωσης, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό εμείς να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και των ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα", επισήμανε.

Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς να φαίνεται αυτή στην πράξη. 

Μακρόν: Εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών 

Σε διμερές επίπεδο η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. 

"Θέλουμε μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί σημαντικό στοιχείο μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη και ευχαρίστησε τις κυπριακές αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς", είπε.  Εξέφρασε τον σεβασμό στην κυριαρχία της Κύπρου και είπε πως η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία να επαναληφθεί η στήριξη και η αλληλεγγύη στην Κύπρο για το Κυπριακό.

Αλέξης Τσίπρας - Κύπρος

Αναφερόμενος στον Αλ. Τσίπρα και τον Ζ. Ζάεφ χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως εξαιρετικό παράδειγμα για την Ευρώπη που δίνει πολλές ελπίδες για την Ευρώπη. "Μας δίνει την ελπίδα ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα", σημείωσε. Για το μεταναστευτικό είπε ότι αυτό που υπερασπιζόμαστε είναι ένα λειτουργικό όραμα και ευχαρίστησε τον Ζ. Μουσκάτ για την κινητοποίηση της Μάλτας στο να βρεθούν λύσεις ανθρώπινες και αποτελεσματικές στη Μεσόγειο. 

Έχουμε έναν αγώνα κατά του τράφικινγκ και ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων. 

Μίλησε για τον στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.  Ανέφερε ότι "κανείς δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα". "Συμμεριζόμαστε όλοι το αίτημα του κατεπείγοντος για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη", είπε, για να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες. Σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές αυτή τη φορά είναι πιο σημαντικές από ποτέ. 

Αναστασιάδης: Στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις δηλώσεις τους στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου, τόνισε πως «απώτερος στόχος παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των πολιτών μας και η δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για το σύνολο των λαών της Ευρώπης». Εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το περιεχόμενο της Διακήρυξης της Λευκωσίας που υιοθετήθηκε στη σημερινή σύνοδο. 

Αλέξης Τσίπρας - Κύπρος

Για το ζήτημα της Μετανάστευσης σημείωσε ότι ήταν ομόφωνη η θέση ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια, ενότητα και αλληλεγγύη. 

Ως προς την ενέργεια, έναν εκ των βασικότερων πυλώνων της μεταξύ τους συνεργασίας, συζητήθηκε από τη σκοπιά της ενεργειακής ασφάλειας με στόχο η Μεσόγειος να αποτελέσει εναλλακτικό διάδρομο για τη μεταφορά ενέργειας. 

Ευχαρίστησε τους αρχηγούς για τη διαχρονική στήριξη και αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όσον αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Είπε αναφορικά με το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι προσβλέπει σε λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, πάντα στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: αδελφές βρέθηκαν νεκρές στο σπίτι τους (εικόνες)23:59Μόσιαλος - Κορονοϊός: Τι δείχνει η συνεχιζόμενη μείωση στον ρυθμό μεταβολής των κρουσμάτων23:46“Άγριες Μέλισσες”: νέα επεισόδια με “μάχες” και εκπλήξεις! (εικόνες)23:37Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Υποστήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας23:30Αλέκος Φασιανός: Το “αντίο” του πολιτικού κόσμου στον μεγάλο ζωγράφο23:17Εύβοια: Πέθανε ο άνδρας που προσπάθησε να τον κάψει ζωντανό η σύντροφός του23:03Μπάιντεν: τρομοκρατική ενέργεια η ομηρία στο Τέξας - Ποιος ήταν ο δράστης22:48Περιστέρι: “Γλυκιά εκδίκηση” από την ΑΕΚ22:34Σαουδική Αραβία: Ξενοδοχείο για... καμήλες!22:21Κιλκίς: Συλλήψεις για το βιασμό της Κουβανής22:08Ριζούπολη: συλλήψεις πριν από τον αγώνα - Κατασχέθηκαν λοστοί και τσεκούρια (εικόνες)21:54ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος: Ισόπαλη έληξε η "μονομαχία"21:41Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: “Λευκή” ισοπαλία στο ντέρμπι21:27Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός21:14Θέρμο: Νεκρός ποδηλάτης που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο21:07Κορονοϊός: Θετική η Έφη Αχτσιόγλου20:53Κρήτη: ηλικιωμένοι βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους20:40Βρετανία – BBC: “Παγώνει” η κρατική χρηματοδότηση20:26Γεράσιμος Παπαδόπουλος στον ΑΝΤ1: Είμαστε σε περίοδο μεγάλων σεισμών20:12Κορονοϊός - Αυστρία: υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες19:58
00:04:02Αιφνιδιαστική εντολή ΓΕΕΘΑ για άσκηση “Πυρπολητής”21-03-2019 22:41 
00:02:39 
Παρατράγουδα «για την Μακεδονία» μετά τις αποδοκιμασίες στον Νίκο Παππά 21-03-2019 20:43
00:01:21 
Νέο ηχηρό “ράπισμα” των Αμερικανών στον Ερντογάν 21-03-2019 20:42
00:03:15 
Κατρούγκαλος - Τσαβούσογλου: “Καρφιά” και αιχμές… για όλους και για όλα 21-03-2019 20:41
00:01:26 
Μπαράζ «αερομαχιών» και έκτακτος «Πυρπολητής» μετά τις χειραψίες» Τσαβούσογλου – Κατρούγκαλου 21-03-2019 20:41
00:02:16 
Ευρω-επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα 21-03-2019 19:58
00:01:58 
Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ21-03-2019 15:32
00:01:58 
Η «μάχη της ντουντούκας» μεταξύ Πολάκη-Γιαννακου έξω από το Υπ. Υγείας21-03-2019 13:46
00:00:48 
Σαμαράς: η όρθια και γαλάζια Ελλάδα «έρχεται»21-03-2019 13:42
00:02:40 
Μητσοτάκης: βαθιά ανήθικη η “τροπολογία Κουντουρά”21-03-2019 13:41
00:02:15 
Στηρίζουν οι ΗΠΑ τον άξονα Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου – Μήνυμα στην Άγκυρα21-03-2019 13:40
00:01:04 
Ζάεφ: Να απαντήσει η Ελλάδα αν ομιλείται η “μακεδονική γλώσσα” στο έδαφός της21-03-2019 13:40
00:07:31 
Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία σε ΝΑΤΟ και Αττάλεια21-03-2019 13:39
00:01:57 
Ο εκπρ. Τύπου της ΓΣΕΕ απαντά στις καταγγελίες του Χ. Κατσώτη21-03-2019 09:38
00:04:05 
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Δεύτερο "ατόπημα" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ μέσα σε λίγους μήνες21-03-2019 08:55
00:00:21 
Ευρωβουλευτής της Χρονιάς η Μαρία Σπυράκη21-03-2019 06:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο